Színház

„A legegyszerűbb és leggyávább dolog a fikció zászlaja mögé bújni” – nyílt vita vethet véget a Gubás–Noár-ügynek

2021.12.20. 11:35
Ajánlom
Molnár Áron az Arany Medál-díj átadó ceremóniája után Facebook-posztban bírálta a szintén díjazott Gubás Gabit az Elkxrtuk című filmben vállalt szerepe miatt. Az eset megosztotta a szakmát, többen is megszólaltak az ügyben, köztük Mózes András, a Thália művésze, aki nyílt levélben szólította meg Molnárt. Úgy tűnik, a felek januárban nyilvános vita keretében ütköztethetik érveiket.

Mint ahogyan azt mi is megírtuk, Molnár Áron a közösségi oldalán kifejtette, mindenféle pártpolitikától óvni kell az Arany Medál-díjat, és magát a kultúrát is. Ugyanakkor felhívta a figyelmet rá, hogy a művésznek kötelessége a közügyekkel foglalkozni. „Mert a reflektorfényben, ami ránk irányul nem fürödni kell, hanem használni” – írta.

A posztot számos portál úgy vette át, mint a díjátadón elmondott beszédet, később Navarrai Mészáros Márton, az Arany Medál-díj alapítója ezt egy közleményben határozottan cáfolta.

Állítását, miszerint Gubás Gabit bíráló mondat az ünnepségen nem hangzott el, később több jelenlévő is megerősítette.

A történtekre közben számos színházi alkotó reagált. Mózes András, a Thália Színház művésze, a kifogásolt film egyik szereplője nyílt levélben fordult a NoÁrként is ismert színészhez, elsősorban a beszéd „bicskanyitogató stílusa” miatt.

„Olyan mélyen benne vagy »Noár« szerepében, hogy már ki sem látsz belőle”

– írja Mózes, hozzátéve, hogy ez a szerepvállalás okozza, hogy Molnár nem látja saját gondolataiban a kettősmércét.

Molnár Áron a nyílt levélre Facebook-videóban válaszolt, nyílt vitára hívva a színészt az esetet érintő témákban. Molnár szerint azért a nyilvánosság előtt kell rendezni ezt a konfliktust, mert így a fiatalabb generáció is találkozhat átgondolt, érvekre épülő véleményütköztetéssel.

„Egészen hiánypótló, mert a generációnkban ilyen szakmai viták nincsenek.”

Nem Mózes András volt az egyetlen, aki megszólalt a Gubás Gabit ért vádak kapcsán, az Origo megkérdezett öt, a kulturális életben dolgozó alkotót arról, hogy mit gondolnak az ügyről. Az általuk mondottakra NoÁr ugyancsak reagált.

Kálomista Gábor azt vetette a színész szemére, hogy egy fikciós politikai thriller miatt támadja Gubás Gabit, megfenyegetve egy kétgyermekes anyát, illetve a rendszer ellen van, miközben folyamatosan szerepel államilag támogatott filmekben.

„Politikai aktivista, aki egy díjkiosztón is kampánybeszédet mondott”

– jegyezte meg, mire Molnár Áron kemény szavakkal reagált: „Ne legyél gyáva!” – hozzátéve, amellett, hogy a beszédében egyetlen fenyegető mondat sem hangzott el, Kálomistának bele kellene állnia, hogy propagandafilmet csinált.

Szarvas József szavaival sem értett egyet. A Nemzeti Színház művésze tűrhetetlennek nevezte Molnár viselkedését, mire a megszólított az „erővel elfoglalt” SZFE ügyét rótta fel az intézményben tanárként is dolgozó Szarvasnak.

Eperjes Károly nyilatkozatára, miszerint „semmin nem csodálkozik”, egy, a közvélemény számára eddig ismeretlen történetet mesélt el, ez alapján az egyik előadáson a takarásban egy fiatal színésznő fülébe a színész azt súgta: „Fidesz, Fidesz, Fidesz” – hogy miért tette, nem derült ki.

Molnár Áron úgy véli, Apáti Bence és Ókovács Szilveszter érveire a legegyszerűbb reagálni. Mindketten a film fikciós mivoltát emelték ki, Molnár szerint azonban elég nehéz az alkotást annak látni, amikor a választások előtt a politikai élet jelenleg is aktív ellenzéki szereplőit szerepeltetik egy megtörtént eseményen alapuló filmben, a valósággal összeegyeztethetetlen mondatokat adva a színészek szájába.

Mózes András a reakciókat követően válaszolt Molnár Áronnak, elfogadva a meghívást.

A vita megszervezését a 6SZÍN vállalta magára, így a tervek szerint januárban a két színész a nyilvánosság előtt beszélget majd a generációk értékrendjéről, politikáról, pártpolitikáról és szakmáról.

Fejléckép: Molnár Áron az Arany Medál-díj díjátadóján (fotó: Hatházi Tamás)

Molnár Áron Gubás Gabi politikai szerepvállalását rótta fel az Arany Medál-díj kapcsán

Kapcsolódó

Molnár Áron Gubás Gabi politikai szerepvállalását rótta fel az Arany Medál-díj kapcsán

Az Arany Medál-díj kitüntetettje a legjobb színész kategóriájában Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója lett. A művész a közösségi oldalon bírálta, hogy a díjat ugyanakkor Gubás Gabi is megkapta.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.