Színház

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

2021.09.23. 16:10
Ajánlom
Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.

Az előadások között volt, amit most láthatott először a közönség. Összesen négy premiert tartottak: A fabatkák kertjét a Mesebolt Bábszínházzal, a Manővert, Az Öreghíd alattot és a Szinesztéziát.

Utóbbi a szentendrei Ferenczy Múzeum Centrummal és a Szentendrei Teátrummal közösen valósult meg. Operát is láthattak a nézők, ezúttal az Opera Mobile Graz előadásában Bizet örök érvényű művét, a Carment, illetve Paisiello Az énekmester (Cantana comica) című darabját. Bár az idei szezon véget ért, már javában zajlik a jövő nyári programsorozat szervezése, a Kőszegi Várszínház fesztivállal ünnepli majd a teátrum megnyitásának negyvenedik évfordulóját.

SAJTO-MANOVER-160029.jpg

Jelenet a Manőverből (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

Pócza Zoltán, aki 25 éve igazgatja az intézményt úgy véli, hogy a járványhelyzet ellenére is sikeres évadot zártak. „Azt tapasztaltuk, hogy tudatosabbak lettek a nézők, mérlegelték a pandémia három hullámát követően, hova menjenek, mire fizessenek, ha már a kultúrát, a színházat keresik. A Kőszegi Várszínház kedvelt helye a kőszegieknek, a Vas megyeieknek, de mindig sokan érkeznek ide Budapestről is, a város és a környék is vonzó pihenőhely számukra. Ők kifejezetten szeretik, hogy nálunk minden nyáron ősbemutatókat is láthatnak, amit máshol kevésbé” – mondta a direktor, reményét fejezve ki az iránt, hogy

„a Kőszegi Várszínház sokaknak jelenti a progresszió nyári helyszínét”.

Vallja, hogy minden évben meg kell újulni, ezért törekszik arra, hogy újabb és újabb rendezők mutatkozzanak be a Várszínházban, és minél több alkotót vonjon be a nyári színházi munkába. Idén először rendezett itt Horváth Illés, aki Göttinger Pál darabját, a Manővert állította színpadra.

Az igazgató tartja magát a mondáshoz is: kétféle színész van, aki már játszott a Kőszegi Várszínházban, és aki majd még játszani fog.

A teátrum számára a kortárs művészet – tánc, színház, képzőművészet – beemelése a programok közé immár hagyomány. „A megújulásban hiszünk, nem feledve a tradíciókat. De tradíciók az egykor kortárs és újító művekből születhetnek. A kortárs gondolkodás minden művészet alapja.

Kortársnak lenni nem lázadást jelent, nem forradalmat, hanem friss reflexiót a világra művészeti szempontból.

Ez minden művészetben természetes. Mi is természetesnek tekintjük a Kőszegi Várszínház nyári programjai között. Csakúgy, mint a »klasszikus« irányokat. Minden és mindenki megfér egymással, ebben hiszünk. Ráadásul az idei nyári programjaink is bizonyították: ami újszerű, kortárs, az is lehet szórakoztató, élvezetes, elgondolkodtató, szerethető és visszatapsolható!” – mondta Pócza Zoltán.

A kőszegi premierek mellett számos vendégjátékot láthatott a közönség, melyeket a fővárosi bemutató után itt került színre először: ilyen volt például az Orlai Produkciós iroda Válaszfalak című előadása, vagy a Rózsavölgyi Szalon Intim vallomások című produkciója. A Pinceszínház online bemutatott drámáját, a Maggi és Lillemort is a Kőszegi Várszínházban játszotta először Bezerédi Zoltán és Mertz Tibor, mint ahogyan a Hotel Menthol ismerős dallamai is itt csendültek fel először a Pannon Várszínház társulatának előadásában.

sajtoGERGYE3-160029.jpg

Gergye Krisztián festményeket táncolt el (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

A Cziffra Év keretében Binder Károly zongoraművész állt színpadra, a kőszegi születésű Gergye Krisztián táncművész pedig új előadásával érkezett a városba: festményeket mesélt el a tánc nyelvén.

Így vált az évad igazi összművészeti rendezvénysorozattá, melyet kiállítások – például a Kossuth-díjas Szentandrássy István a Mágikus vonások című tárlata – egészítettek ki.

Fejléckép: Jelenet Az öreghíd alatt című előadásból (forrás: Kőszegi Várszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.
Színház hír

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Színház ajánló

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.
Színház hír

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.