Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

2021.09.14. 19:05
Ajánlom
A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.

„Azért szeretem a szakmánkat, azért olyan csodálatos, mert egy élet alatt eljátszhatok akár száz sorsot is. Vagy megélhetek a sajátommal együtt akár száz életet vagy többet, ha szerencsés vagyok.”

„Különleges egyéniségnek láttam a felvételin – mondja Rujder Vivienről egykori osztályfőnöke, jelenlegi igazgatója, Máté Gábor –, színészileg szinte semmit sem mutatott (hál’ isten), szőke volt, és önmagát adta. Később is ezt őrizte végig a felvételi alatt, még akkor is, amikor a második és a harmadik forduló közötti egy hétben hosszan próbáltunk belőle előbányászni valami olyasmit, amivel tanártársainknak is bizonyítani tudtuk, hogy képes a színművészet elsajátítására. Az iskolai évek alatt hatalmas fejlődést mutatott, bejárta az utat a teljes értetlenségtől a lehető legnyilvánvalóbb alkalmasságig, a harmadik évben már mindenki számára kiugró volt a színészi tehetsége.” Ezt tanúsíthatja az egyszeri néző is, aki látta az Ódry Színpadon a harmadéves Máté Gábor–Dömötör András-osztály Brémai muzsikusok című zenés vizsgáját, amely – túllépve a gyerekelőadáson – voltaképp az Állatfarmmal ötvözte a mesét.

Rujder Vivien a szőke fürtjeivel, tágra nyílt, kék szemével, fehér kötött-horgolt ruhában és sálakban, összeszorított öklével felejthetetlen Báránynak bizonyult.

Rujder Vivien - Munkavégzés során nem biztonságos

Rujder Vivien a Munkavégzés során nem biztonságos című előadásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt / Fidelio)

A sudár mosonmagyaróvári lány sokáig balett-táncosnőnek készült, és viszonylag hirtelen fordulattal vett irányt a színművészet felé. Az egyetem utolsó éveiben a Katona József Színházban töltötte szakmai gyakorlatát, de közben játszott két Orlai-produkcióban, valamint emlékezetes Erzsikéje volt a budaörsi Liliomfinak, amellyel Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila letették a Sztalker Csoport névjegyét a magyar színházi élet asztalára. Még nem volt diplomás színésznő, amikor a Katona A nők iskolája-előadásában Ascher Tamás rendezésében a mestere, Máté Gábor Arnolphe szerepében szemet vetett rá, a nevelt lányára.

Olyan klasszikus naiva volt, amilyenként annak idején a színiegyetemre érkezett.

És egy este alatt bemutatta, mit tanult mint színésznő és mint a boldogságáért ártatlanul küzdő-ravaszkodó, Ágnes nevű Molière-hősnő.

Az elmúlt években sorra megtalálták őt filmes és tévés feladatok, amelyek országos népszerűséget is hoztak. Ezenközben a Katonában szerepek sorával érlelik tehetségét. Színészi fejlődésének szép állomása például a Vastaps-díjat érő Hajnalka a Rozsdatemetőben, a szerelmes Izidóra a Bánk bánban vagy a világítóan tiszta, bátor, mesterkéletlen Desdemona az Othellóban. Minden reményünk megvan a legfényesebb kiteljesedésre.

A további díjazottakról itt olvashat.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.