Színház

A színházak is kellenek az országnak

2011.12.25. 18:41
Ajánlom
A Magyar Színházi Társaság, a MASZK Országos Színészegyesület és a Színházi Dolgozók Szakszervezete aggodalommal figyeli a színházak támogatásának elbizonytalanodását, csökkenését.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott nyílt levélben arra szólítják fel a döntéshozókat: a gazdasági válság közepette is óvják meg a kulturális értékeket, hiszen "kiművelt emberfők nélkül nem lehet kijutni abból a gödörből, amelyben országunk jelenleg van". Mint írják, a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín már értesítést kapott arról, hogy a NEFMI mint szakmai fenntartó a 2012. évben nem támogatja működésüket. A Fővárosi Önkormányzat jövőre több színházának csak annyi támogatást kíván adni, amit az épület bérleti díjaként vissza is vesz. Sőt a tervek szerint lesznek olyan fővárosi fenntartású színházak, ahol a bérleti díj ellenértékét sem kapják meg. Emellett láthatóak azok a problémák, amelyek a megyéktől a megyei jogú városokhoz átkerülő színházaknál a működési támogatás bizonytalansága miatt merülnek fel. "Tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarország súlyos anyagi helyzetben van, és a gazdasági válságból nehezen látszik kiút. Ennek ellenére nem győzzük hangsúlyozni: bár látszólag az okozza a legkisebb kárt, ha a kultúra területéről kivonják a támogatást, de az így demoralizált, szétzilált intézményrendszer, színházainkban a nézők számának csökkenése, elszokása a kulturális fogyasztástól, sokkal nagyobb kárt okoz, mint gondolnánk. S amit egy tollvonással egyik percről a másikra elrontanak, helyrehozni évtizedek munkájába kerül" - figyelmeztetnek a levélben.

A Magyar Színházi Társaság egy az elmúlt évet áttekintő összegzést is eljuttatott az MTI-hez. Ebben Csizmadia Tibor, a szervezet elnöke emlékeztet arra, hogy "nem könnyű időszakot" zár december 31-én a színházi világ. A negatív jelenségek miatt a Magyar Színházi Társaság is számos esetben szólalt fel, például az Új Színház igazgatói kinevezése, a Miskolci Nemzeti Színházat érintő pénzelvonás, a székesfehérvári színház vezetőváltása vagy a független szférát érintő zárolt pályázati pénzek ügyében. A Nemzeti Kulturális Alapban történő változások, az önálló színházi kollégium megszűnése kapcsán személyesen is tárgyaltak L. Simon Lászlóval, az alap elnökével. Felidézi, hogy szeptemberben összehívták a színházak gazdasági igazgatóit, hogy közös gondolkodással próbáljanak tisztán látni a megváltozott, illetve készülő törvények, szabályzók között. Utal arra is, hogy a módosított előadó-művészeti törvényhez készülő miniszteri rendeletek tervezeteinek véleményezése jelenleg is tart.

A szervezet elnökségében felmerült egy, a szakmáról szóló konferencia szükségessége is, amelyet a Magyar Teátrumi Társasággal közösen szerveznének meg. "2012. január 16-án indítanánk egy majdnem egész napos rendezvény keretén belüli beszélgetéssorozatot a Gödörben színészsorsról, intézményrendszerről, finanszírozásról Színház a Gödörben címmel" - írja Csizmadia Tibor. Rámutat, hogy a Magyar Teátrumi Társasággal a szakmai összefogást szem előtt tartva különböző témákban, több alkalommal tárgyaltak. Nyitottak arra is, hogy a Teátrumi Társaságot jobban bevonják a Pécsi Országos Színházi Találkozó előkészítésébe, lebonyolításába. Hozzáteszi, hogy folytatják a tárgyalásokat Márta Istvánnal és a Teátrumi Társaság vezetőivel annak érdekében, hogy minél szélesebb körű programot tudjanak a 2012-es POSZT-ra összeállítani. Emlékeztet arra, hogy a szaktárca és Pécs vezetőivel történt novemberi találkozójukon mindenki megerősítette: a POSZT-nak Pécsett kell maradnia, és megfelelő anyagi támogatást kell kapnia mind a város, mind pedig a minisztérium részéről. Csizmadia Tibor kitér arra is, hogy a Színházi Társaság titkársága - alkalmazkodva az egyre romló anyagi körülményekhez - szigorú megszorításokat léptetett életbe. Megvált két munkatársától, s az épületen belül egy kisebb, alacsonyabb bérleti díjú helyiségbe költözött.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.
Vizuál

40 dokumentumfilmmel bővült a Verziótéka

A Verzió Filmfesztivál online dokumentumfilmtára az elmúlt 18 év fesztiváljain bemutatott filmekből válogat, díjnyertes és közönségkedvenc alkotásokat egyaránt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.