Színház

A Trafó előadása nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

2021.09.29. 10:00
Ajánlom
Véget ért az ország első online színházi fesztiválja, amely az eSzínház platformján zajlott, a társulatok három kategóriában nevezhettek a megmérettetésre. A szakmai zsűri a Trafó Kutyaportéka című előadását találta a legjobbnak.

A tíznapos eseményen 21 színház 25 produkcióját láthatták a nézők, akik értékelhették is az előadásokat. A szakmai zsűriben Radnóti Zsuzsa, Ráckevei Anna, Horváth Csaba, Ujj Mészáros Károly és Légrádi Gergely ült.

A fődíjat elnyerő Kutyaportéka egy kelet-magyarországi kisváros életéből merít, valós beszélgetéseken keresztül igyekszik feltárni a település problémáit, mindennapjait.

Az alkotókat egy szociológus is segítette, így jutottak el a polgármestertől az uzsorásig, a református lelkésztől egy szabadkeresztény szekta pásztoráig.

Még a város utolsó zsidó lakóját is megszólaltatták, így láttak bele ennek a mikrotársadalomnak a működésébe, és ebből a közös élményből formálódott Büdöskút lakóinak története.

Barcsai Bálint rendezésének szereplői Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina és Szabó Zola.

A legjobb női főszereplőnek Kiss Marit választották a Vígszínház A rendes lányok csendben sírnak című előadásában nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi főszereplő Pál András lett, aki a Radnóti Színház MOLIÈRE – the passion című drámájában látható.

A legjobb látványterv díját az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a Freeszfe Egyesület közös produkciója, az Orlando kapta, míg a Weöres Sándor Színház Haragossziget című darabja különdíjat érdemelt. Díjazták a legjobb gyermek- és ifjúsági előadást is, a díjat a Kolibri Színház Emma csöndje című előadása nyerte.

A nézők az Örkény Színház Kiváló dolgozók – igaz történetek a gondoskodásról című előadását találták a legjobbnak.

A fesztivál összesen 31 országból követték az érdeklődők, többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Afrikából, Izraelből, Ausztráliából és Új-Zélandról.

Fejléckép: jelenet a Kutyaportékából (fotó: Csányi Krisztina / Trafó)

Hazai és határon túli színházak Magyarország első online színházi fesztiválján

Kapcsolódó

Hazai és határon túli színházak Magyarország első online színházi fesztiválján

Szeptember 17. és 26. között zajlik az ország első online színházi szemléje, az eSzínház Fesztivál, amely magyarországi, határon túli és független társulatoknak kínál bemutatkozási lehetőséget a digitális platformon. A társulatok három kategóriában nevezhették előadásaikat.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.