Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

2022.01.17. 09:20
Ajánlom
A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Az orosz színház megújítójaként is emlegetett Vasziljev munkáiban számos stílus visszaköszön: a ’80-as évek sajátos realizmusa, a ’90-es évek teátrális kísérlete, a 2000-es évek letisztult metafizikai színháza, valamint a kortárs misztériumszínház formái is megmutatkoznak.

Tanulmányait a Rosztovi Állami Egyetemen kezdte, ahol első diplomáját kémiából szerezte. Már ekkor közeledett színház világához, 1973-ban az Állami Színművészeti Egyetemen rendezésre jogosító oklevelet kapott. Ebben az időben kezdett el dolgozni Igor Popov festőművésszel és jelenetíróval.

Sajátos alkotói módszert dolgozott ki, amely Sztanyiszlavszkij pszichológiai realizmusán alapul.

Neve akkor vált széles körben ismertté, amikor 1987-ben létrehozta saját stúdióját, a Drámai Művészet Iskolát, ahol újfajta színházi formanyelvekkel kísérletezett.

„Anatolij Vasziljev korunk egyik legnagyobb szaktekintélye, a kortárs orosz színház megújítója, egyben a 20-21. század egyik legfontosabb színházi műhelyének megteremtője”

– emeli ki a műhely kapcsán az SZFE.

Pirandello-feldolgozásai legendásak, de kiemelkedő jelentőségűként jegyzik a Mozart és Salieri, a Jeremiás siralmai, valamint az Iliász című munkáit is.

Munkásságát már 1988-ban kitüntetéssel ismerték el, elnyerte az orosz Sztaniszlavszkij Prémium díját, 1989-ben Franciaországból megkapta a Művészet és Irodalom Lovagrendjét és 1990-ben a Premio Europa Nuove Realtà Teatralit, az Európa Színházi Díjat Taorminában, Olaszországban. A díjak sora ezzel nem ért véget, 1993-ban Oroszország tiszteletbeli művésze lett, majd 1995-ben a Stanislavsky Alap prémiumának díját vehette át a színházi pedagógia fejlesztésében nyújtott hozzájárulásáért. 1999-ben Oroszország állami díjat adományozott neki, 2001-ben megkapta a Nemzeti Prémium Triumph díjat, 2012-ben pedig az olasz UBU díjat.

2001 óta saját színházat működtet Moszkva egyik frekventált helyén.

Vasziljev megszólalt már a Színház Világnapja alkalmából is, hiszen 2016 márciusában ő fogalmazta meg gondolatait a művészvilágról.

Fejléckép: Anatolij Vasziljev (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Haumann Péter

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, a nemzet színészét 81 éves korában érte a halál – tudatta a család az MTI-vel.
Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.