Színház

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

2022.01.21. 11:10
Ajánlom
Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.

A mű 1891-es megírása óta mit sem vesztett aktualitásából: a család, az iskola és az egyház kontrollja alatt álló fiatalok felnövéstörténetében minden ember ráeszmélhet saját fiatalkorának egy-egy momentumára.

OZ_04279_web-110627.jpg

Jelenet A tavasz ébredéséből (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

A szexualitást tagadó szabályrendszerek elleni fellépést, az ösztönök elfojtását, valamint a serdülőkori nyílt szexuális vágyat bemutató darab a maga korában botrányt váltott ki, ám a mai információgazdag világban is érvényes gondolatokat fogalmaz meg.

Kíváncsiságból eredő erőszak, félelemből elkövetett öngyilkosság és terhességmegszakítás – tragédiák sorozata, melyeket maguk a felnőttek idéznek elő azzal, hogy meg akarják védeni a gyerekeket a kikerülhetetlentől: a felnőtté válástól.

A történet kamaszok ráébredése saját nőiességükre és férfiasságukra. Wendla és Menyus egymás iránt érzett vágya erőszakban és egy nem kívánt terhességben ölt testet, Marci pedig nem tudja feldolgozni az iskolában és a családjában szerzett sérelmeket. Helyzetét súlyosbítja, hogy ráeszmél, a férfiakhoz vonzódik, így végül nem lát más kiutat: a halálba menekül.

OZ_01654_web-110626.jpg

Jelenet A tavasz ébredéséből (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Szereplők:

Wendla: Fekete Ágnes
Menyus: Vrabecz Botond
Marci: Tóth Mátyás
Bergmann-né, Wendla anyja/Tanárnő: Marjai Virág
Gáborné, Menyus anyja/Tanárnő: Kovács Vanda
Gábor úr, Menyus apja/Igazgató/Álarcos úr: Jegercsik Csaba

Rendező: Ivanics Tamás

A tavasz ébredéséről további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Ónodi Zoltán / Bartók Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.