Színház

Az Adáshiba a Játékszínben

2022.05.27. 14:35
Ajánlom
„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.

Szakonyi nagy múltú komédiáját Bagó Bertalan rendezésében, koprodukcióban mutatta be május 21-én a Játékszín és a Vörösmarty Színház.

Az Adáshiba érvényesebb, mint valaha – a média és az ember viszonya alighanem még bizarrabb, mint a televíziózás fénykorában. Mára a kütyük is életünk részei, a figyelmünk még szerteágazóbb. De vajon jó helyre fókuszálunk?

A színpadon megelevenedik a Bódog család és a szomszéd, Szűcs úr közös délutánja, amely a szokásos rendben zajlik egészen addig, amíg meg nem jelenik a kisszobát bérlő Krisztosz. És akkor minden megváltozik. Illetve... mégsem. Minden marad a régiben.

adashiba2masolata-125343.jpg

Adáshiba (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

„A tömegkommunikációs eszközrendszer rengeteget változott a mű születése óta, ahogyan a beszédmodorunk is, de az eredeti mondanivaló ma is érvényes. Az információ és az ember kapcsolata, és az ehhez kötődő attitűd szemernyit sem változott – így a mai néző, miközben jól szórakozik és sokszor magára ismer, ugyanarra eszmél végül:

míg a körülöttünk zajló világra folyamatosan rezonálunk, nem vesszük észre, ami a közvetlen környezetünkben és bennünk történik" – mondja a rendező.

Az Adáshibát az ősbemutató óta több tucat nyelvre lefordították, tévéjáték és film is készült belőle, szinte az összes hazai színház műsorra vette, sőt rövid idő alatt nemzetközi hírnévre tett szert. Már 1971-ben Helsinkiben vitték színre, majd bejárta a világot. A szerző jelen volt a bemutatón Kassán, Szófiában, Olmützben, Leningrádban, Vlagyivosztokban, Moszkvában és Párizsban is, sőt Török- és Görögországban is látta a darabot.

„Sok szerzőhöz, akárhány művet is jegyez, egyetlen címet rendel a köztudat. Esetemben ez talán az Adáshiba, amit nem bánok, mert jelentős életélmény számomra.

52 éve kísér, a pályafutásomban fontos helyet foglal el. Eltaláltam valamit, ami szimbolizálja a jelenséget, amiben élünk. A nézői szokások megváltoztak, de a tömegkommunikáció légköre, lelkisége, szellemisége nem változott”

– fogalmaz Szakonyi Károly.

A Játékszín csaknem negyven éve, 1984. decemberében mutatta be a darabot, amely most Vereckei Rita díszletében és jelmezeiben kelt ismét életre. Színpadon Gáspár Sándor, Zsurzs Kati és Lévay Viktória, Kovács Tamás, Varga Lili, Varga Ádám, Imre Krisztián és Kerekes József.

Szakonyi Károly: Adáshiba

  • További előadások: 2022. június 13., 19., 20., 19:00
  • Játékszín

Jegyek válthatók itt>>>

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Adáshiba (fotó/forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Kapcsolódó

Szakonyi Károly legismertebb drámája látható a Játékszínben

Az Adáshiba a Vörösmarty Színházzal koprodukcióban kerül színre, Bagó Bertalan rendezésében. A budapesti bemutatót május 21-én tartják, majd május 28-án Székesfehérvárra érkezik az előadás.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.