Színház

Az SZFE Hallgatói Önkormányzata szerint az új működési rend az Alaptörvényt is sérti

2021.05.03. 09:05
Ajánlom
A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése az elmúlt időszakban lépéseket tett annak érdekében, hogy az egyetem Szenátusa felállhasson. Ennek részeként elküldték véleményezésre a HÖK-nek a szervezeti és működési rend – immár hatodik – módosított változatát.

A HÖK most kiadott közleménye szerint a kikötött négynapos határidő meglehetősen rövid, ráadásul az egyetem a módosításokat nem jelölte és nem is indokolta. Felhívják a a figyelmet arra is, hogy az új SZMR megalkotásakor, illetve az előző öt módosítás alkalmával egyszer sem kérték ki a HÖK véleményét, ezzel nem biztosították a törvényes véleményezési jog gyakorlását.

A HÖK emiatt több bírósági eljárást is indított, melyek halasztó hatályt biztosítottak a szervezeti és működési rendre, illetve módosításaira. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a működésre vonatkozó törvényes kiindulási alap valójában a modellváltást megelőző utolsó SZMR. A HÖK is ezt vette figyelembe a véleményezéskor, illetve

a megkeresésre csak azért válaszol, mert úgy gondolja, hogy a jogköröktől való megfosztás ellen csak így tud fellépni.

A hallgatói érdekképviselet több pontban is aggályosnak találta az új SZMR-t, melyeket három problémakör köré csoportosított.

A Hallgatói Önkormányzat nehezményezi, hogy a Szenátus jogkörei csökkennek, ráadásul a fenntartó már nyolc hónapja nem gondoskodik a szenátusi választás törvényes kiírásáról. Emellett a szervezeti autonómia kérdése is problémás: amíg az önkormányzatiság vissza nem áll – melynek első feltétele az SZMR elfogadásának szenátusi hatáskörbe való visszahelyezése –, addig ellehetetlenül a véleményformálás ebben a kérdésben.

A HÖK továbbá elutasítja, hogy az egyetemi szervek, így különösen a Szenátus rovására bővítik a fenntartó hatáskörét, szervezeti, gazdálkodási és személyi kérdésekben való döntési jogokat ruháznak rá, melyek a kutatás és a tanítás tartalmát, módszereit közvetetten nagymértékben befolyásolják. A Szenátus jelentőségét még jobban aláássa, ha a szerv létszámát csökkentik, összetételében pedig kisebb arányban vannak jelen mind az oktatók, mind a hallgatók (az új szöveg ráadásul nem rendelkezik a szenátus korábban előírt létszámáról, és nem tekinti problémának, hogy a hivatalos delegáló szervek – mint a HÖK is – nem képviseltetik magukat a szenátusban).

Végezetül a HÖK kifogásolja a kancellári befolyás kiterjesztését, ugyanis a intézményi autonómia egyik garanciája az alaptevékenység (oktatás) és a kancellária alá tartozó működtetés különválasztása. Amennyiben ez így marad,

az SZMR egyik fenntartói változata sem felel meg sem a felsőoktatási törvénynek, sem az Alaptörvénynek.

„A véleményezésben valójában nem képviseltünk semmi újat, a hallgatók érdekképviseletének álláspontja az intézmény helyzetéről és autonómiájáról nem változott az elmúlt háromnegyed évben.” – írja közleménye végén a HÖK, hozzátéve, hogy ő nem épületeket, hanem alapjogokat véd.

Fejléckép forrása: Lázár Todoroff / Független Szabad Egyetem

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.
Zenés színház

Figaro3 – Mozart, Rossini, Milhaud operái és a családállítás

Figaro3 címmel különleges színházi élményt ígérő produkciót mutat ben az Opera, Dömötör András rendezésében. A bemutatót június 26-án tartják az Eiffel Műhelyházban, és ezzel párhuzamosan élő közvetítés formájában az Opera Otthonra sorozatban.
Színház

Ian McKellen újra Hamletet játszik

A biztonságos távolságtartást figyelembe véve kezdik el játszani Sean Mathias rendezését június 21-én, melynek címszerepét Ian McKellen játssza.
Vizuál

Ilyen az égbolt szerte a nagyvilágban

A nyári napforduló alkalmából világszerte élő videón keresztül közvetítik az égboltot a Getty Research Center you tube csatornáján. A 24 órán át tartó különleges művészeti eseményt Yoko Ono inspirálta, magyar résztvevője az Artpool Művészetkutató Központ. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.
Színház interjú

Fekete Gábor: Nekem nem való a szabályszerű zenélés

A 2021/22-es évadban szerződik a József Attila Színházhoz. Fiatal, energikus és szemtelenül jóképű, na meg tehetséges. Előtte az élet. A kecskeméti gyökereket maga mögött hagyva, mára ízig-vérig pesti fiú, ő Fekete Gábor. (X)
Színház interjú

„Gazdag, sokhangú, színes tartalmat szeretnénk kínálni” – Beszélgetés Elek Tiborral, a Gyulai Várszínház igazgatójával

Öt új bemutatóval, tematikus hetekkel, színházi, zenei, irodalmi és gasztronómiai kalandozásokkal várja az érdeklődőket a 2021-es nyári szezonban a Gyulai Várszínház. Az idei évad előadásairól és a tematikus fesztiválokról beszélgettünk a Várszínház igazgatójával, Elek Tiborral.
Színház évadzáró

Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház

Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.
Színház interjú

Bőröndbe csomagolt emlékszilánkok – Beszélgetés Orosz Ibolyával

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Ez a gyerek című előadása után Orosz Ibolyával beszélgettünk, aki nem csak játszóként, hanem díszlettervezőként is részt vett a produkcióban.