Színház

Charlie Chaplin nyitja a Játékszín új évadát

2020.10.04. 14:20
Ajánlom
Chaplin életéről szóló előadással kezdi meg a 2020/2021-es évadot a Játékszín. Az október 17-én színre kerülő darabot, ami az 1931-ben forgatott Nagyvárosi fények című némafilm adaptációja, Szente Vajk rendezésében láthatja a közönség, Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár főszereplésével.

Immár negyedik előadását jegyzi Szente Vajk a Játékszínben. A Tied a világ…, A szőke ciklon és a Legénybúcsú rendezője ezúttal egy unikális, néma előadást álmodott színpadra, ami a némafilmek hőskorát idézi meg, ugyanis fekete-fehér látványvilágot, zenére kidolgozott mozgássorokat és a régi filmek stílusát idéző színészi játékot ígér. „A színházban mindig az innovációt kell keresni, ami megújítja azt a formanyelvet, amit előadóművészetnek nevezünk” – mondta Szente Vajk.

A Chaplin korabeli színjátszás eszközei megváltoztak már, épp ezért lehet ma újra izgalmas a néma történetmesélés.

NagyvarosiFenyek_olvasoproba-112219.jpg

A Nagyvárosi fények című előadás alkotói (Fotó/Forrás: Juhász G. Tamás / Játékszín)

A rendező kiemelte, hogy Chaplin munkássága nagy hatással van a mai filmművészetre, hiszen a filmes- és vicctechnikák mind tőle erednek. Hozzátette, hogy a színrevitel nemcsak azért érdekes, mert némán játszani nóvum, hanem a jó történet miatt is. Kiemelte azt is, hogy nem mozgásszínházat szeretne létrehozni, csak elmesélni egy történetet természetes játékmóddal, és a lélektani realizmus eszközeivel.

A cselekmény középpontjában egy magányosan élő csavargó áll, akire egy napon látszólag rámosolyog a szerencse. Szerelmes lesz egy vak virágáruslányba, és megmenti egy milliomos életét, aki innentől kezdve a barátjának tekinti. Hamar kiderül azonban, hogy a gazdag mecénás csak akkor ismeri fel, ha részeg, ez pedig számos konfliktust szül – a csavargó a kapott pénzből meggyógyíttatja a lányt, ez viszont rövid úton börtönbe juttatja.

Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián és Kovács Gyopár mellett feltűnik az előadásban Zsurzs Kati, Gáspárik Kata és Túri Lajos Péter, de váltott szereposztásban színpadra lép Csonka András és Szirtes Balázs is.

A zenei betéteket Gulyás Levente jegyzi, míg a díszletekért Rákay Tamás, a jelmezekért Kovács Yvette Alida felel. A néma produkcióba plusz eszenciát is csempésznek, egyedi technikával illatokat varázsolnak a színpadra Zólyomi Zsolt segítségével.

Fejléckép: Nagyvárosi fények - Kovács Gyopár, Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián (fotó: Juhász G. Tamás / Játékszín)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Vizuál

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.