Színház

Darvas Iván 95 éves lenne

2020.06.14. 12:20
Ajánlom
Elegáns, arisztokratikus mégis könnyed stílus, fanyar humor és hihetetlen tehetség – 1925. június 14-én született Darvas Iván.

A mai Szlovákia területén található Bején született Darvas Szilárd néven, de 1939-ig Prágában élt szüleivel, ahol apja újságíróként dolgozott. A családon belül egymás között magyarul beszéltek, azonban édesanyja orosz származású volt és német iskolába járt, így oroszul és németül is megtanult, ezen kívül társalgási szinten beszélt angolul és csehül.

1939-ben költözött Magyarországra, bár a Színiakadémiát elkezdte, de tanulmányait nem fejezte be a második világháború miatt és mert 21 évesen szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál. 1949-ben vette fel az Iván nevet, hogy megkülönböztesse magát Darvas Szilárd költő, humoristától.

1949-ben átszerződött a Madách Színházba, amelynek 1956 végéig volt a tagja. Az 1956-os forradalom idején forradalmi bizottságot szervezett, hogy bátyját kihozza a börtönből.

A forradalom leverése után 22 hónapot ült börtönben,

majd évekig nem játszhatott. Segédmunkásként egy VII. kerületi, Damjanich utcai műanyagfröccsöntő üzemben dolgozott, 1959–1963 között. Később azt nyilatkozta, hogy az az időszak, amikor el volt tiltva a színpadtól, jobban megviselte, mint a börtön évek.

liliomfi-115921.jpg

Darvas Iván és Krencsey Marianne a Liliomfi című filmben

1963-ban léphetett újra színpadra, először a Miskolci Nemzeti Színházba, majd a József Attila Színházba szerződött. 1965-től volt a Vígszínház tagja, amit akkor Várkonyi Zoltán vezetett. 1990-ben szabadúszó lett, emellett pedig országgyűlési képviselő is volt 194-ig.

Szinte mindent eljátszott, volt Rómeó és Orfeusz, emlékezetes alakítást nyújtott az Egy őrült naplójában és egy ország imádta Liliomfiként, de olyan filmek kapcsolódnak a nevéhez egyebek között, mint a Szerelem, a Tizedes meg a többiek, az Egy magyar nábob.

2000-ben az elsők között kapta meg a Nemzet Színésze címet, 2003-ban Prima Primissima díjjat kapott.

Utolsó munkája a Macskafogó 2: A sátán macskája szinkronmunkája volt 2007-ben, ahol Bob Poliakoff karakterének kölcsönözte a hangját. 2007-ben, 81 évesen hunyt el 12 nappal 82. születésnapja előtt, Budapesten halt meg.

(Fejléckép: Darvas Iván lábnyoma a Halhatatlanok sétányán és Darvas Iván 1968-ban, Forrás: Wikipedia/Fortepan)

Keleti Éva: „Krízishelyzetben élesedik a belső kameránk”

Kapcsolódó

Keleti Éva: „Krízishelyzetben élesedik a belső kameránk”

Karanténban is fotózik Keleti Éva. A Fidelio.hu-nak még egy szelfit is készített mobiljával az otthonában. Közben jótékonysági fotóárverésre készül, egyik ikonikus képét ajánlotta föl az aukcióra: 1957 februárjában fényképezte Darvas Ivánt, aki egy szamárháton ül, mosolyog, integet, miközben már tudta, néhány nap múlva börtönbe kell vonulnia. A fotót sokáig nem lehetett közzétenni. Keleti Éva Kossuth-díjas fotográfussal arról is beszélgettünk: 89 évesen is van benne egy türelmetlenség, hogy elviselhetővé tegyük a világunkat empátiával.

Együtt kergették a színészálmot – Legendás színészszerelmek

Együtt kergették a színészálmot – Legendás színészszerelmek

Összegyűjtöttünk néhány olyan esetet, ahol a színpadi és magánéleti szerelem egymást erősítve lángolt. Legalábbis egy ideig.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.
Színház

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Könyv

A férfi, aki tipográfiailag is vicces – Kőhalmi Zoltán a Kult50-ben

A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit – avagy 101 hulla Dramfjordban frappáns című kötetével tette meg első lépését Kőhalmi Zoltán az irodalmi életben. A humorát eddig elsősorban a színpadon és a címlapon bizonyító stand-upos formabontó könyvet hozott létre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Színház kult50

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.
Színház ajánló

Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.
Színház interjú

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Színház gyász

Elhunyt Verebély Iván

A színész halálhírét a Centrál Színház jelentette be.