Színház

„Egyre jobban hisszük: kell egy hely” – színházi karácsonyok online

2021.12.26. 15:50
Ajánlom
Karácsony alkalmából összefogtak a színházi dolgozók, hogy egy-egy rövid videóval kívánjanak kellemes karácsonyi ünnepeket a közönségnek. Vannak, akik napi tartalmakkal várták december 24-ét, mások megható dallal kedveskedtek a nézőknek.

Az Operaház karácsonyi hangulatú klipet forgatott, példáját pedig számos színház átvette: az Átrium, a Budapest Bábszínház, a Karinthy Színház és az Újszínház is adventi kalendáriumokon keresztül várta a karácsonyt, egy-egy rövid történettel, anekdotával, mesével vagy épp dallal köszöntve az oldal látogatóit.

A Radnóti Színház Kováts Adél köszöntője mellett a társulatról tett közzé egy humoros videót.

„Sneci szeretet-hal-hálójában mindenki fennakad, ki így, ki úgy; számol velünk. Karácsonykor többet gondolkodunk a szeretetről, számba vesszük, kiket láttunk már rég és kihez fűz minket örök kapocs. Bennünket a közönséghez. Bármelyik színpadon is álljunk.

A Radnótinak idén is az adta a legnagyobb energiát, hogy a közönség minden körülmény ellenére számos megnyilvánulását adta annak, hogy szeretve vagyunk.

Kedves Barátaink, Közönségünk, köszönjük, hogy velünk maradtak és nem kellett a színházat nélkülöznünk! Legyen így jövőre is, szőjük szeretetből és humorból a hálóinkat!

Találkozzunk a színházban!” – írták Schneider Zoltán videójához.

A Nemzeti Színház művészei személyes történeteiket, gondolataikat osztják meg rövid videók formájában. Bodrogi Gyula egy régi december 5-ét idéz fel, amikor a szülők – nevelő célzattal – megtréfálták őt és a testvérét.

„Másnap reggel mentünk ki a konyhába, és az ablak tele volt virgáccsal. Csak virgács, csak virgács…”

– meséli a színművész, aki természetesen azt is elárulta, hogy a másik szobában már vártak rájuk a csokimikulások.

A Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila is kamerák elé áll, és többek között az összekuszálódott világról is megemlékezik.

Az Örkény Színház videója is erre a megváltozott élethelyzetre reflektál.

„Ebben az évben sok minden nem úgy alakult, ahogy szerettük volna”

– hangzik el a kisfilmben, amelyben az aggódó tekintetek mellett ott van a remény ígérete is. „Talán jövőre!”

A Vígszínház karácsonyi klipjében Presser Gábor ül zongora mögé, hogy a társulattal közösen adják elő a nemrég jubileumát ünneplő A padlás egyik legismertebb dalának ünnepi átiratát.

„Az árnyék néha több a fényeknél”

– énekli a társulat, akik között ott áll a teátrum igazgatója, Rudolf Péter is. „Mert kell egy hely… egy földön és egy csillagon”

Természetesen a fővárosi színházak mellett a vidéki társulatok is izgatottan várták az ünnepeket, közülük is kiemelkedik a Miskolci Nemzeti Színház alkotógárdája, akik saját dallal kedveskedtek a közönségnek. A dal zenéjét Nagy Nándor, dalszövegét Máthé Zsolt jegyzi, és Szajkó Anita énekelte fel.

 

Fejléckép: jelenet az Örkény Színház videójából (forrás: Örkény Színház / Youtube)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Zenés színház

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Haumann Péter

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, a nemzet színészét 81 éves korában érte a halál – tudatta a család az MTI-vel.
Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.