Színház

Elindult a Rózsavölgyi Szalon kilencedik évada

Churchill, Greta Garbo, Ferenc pápa, XVI. Benedek és Gorbacsov a repertoáron
2020.09.01. 13:35
Ajánlom
Hét premiert, köztük az Idegenek a vonaton-t tervezi a teátrum. Ebben a rendkívüli helyzetben – a tradíciót megtörve – nem a sajtó jelenlétében, hanem rendhagyó módon hirdették meg az új évadot: kisfilmet készítettek a tervezett bemutatókról, a rendezők beszélnek a darabokról, és a színház Facebook-oldalán tették nyilvánossá azt.
ZimanyiZsofia-133135.jpg

Zimányi Zsófia (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

A 2020/2021-es évadban hét bemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon, három a karantén miatt csúszik át az előző szezonból. Színpadon láthatjuk – többek között – Ferenc pápát és XVI. Benedeket, Churchillt, Greta Garbót, Gorbacsovot. Szó lesz családi sorstörténetről és világot megváltoztató történelmi eseményről is. Miként Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi művészeti vezetője fogalmaz: „Közelről ránézünk a velünk élő világra.

Színpadunkon világtörténelmi és kultúrtörténeti személyek is megjelennek, pápák, államférfiak… Évadnyitáskor még nem tudjuk, mi vár ránk a következő hónapokban.

De nyitunk. Azt valljuk: a színház mindig is értelmet ad a mának, feladata, kötelessége, hogy a világ minket érintő változásaival foglalkozzon, azokra reagáljon. A színház bármit el tud mondani, a lényegi dolgok természetes közvetítője. Beszédes évadunk lesz, annyi bizonyos.”

Kedves Nézőink!

Nagyon fontos számunkra az Önök egészségének védelme ebben a rendkívüli helyzetben. A többi budapesti színházhoz hasonlóan a Rózsavölgyi Szalon is bevezette a COVID-elleni védekezés protokollját, és ennek kapcsán figyelembe vettük a Fővárosi Önkormányzatnak a zárt terekre vonatkozó javaslatait is. Együttműködésüket köszönjük szépen. A nézőteret naponta több alkalommal is fertőtlenítjük. A nézőtéren és a közönségforgalmi területeken nézőink és a színház munkatársai számára is kötelező a maszkviselés. Munkába lépés előtt minden kollégánk testhőmérsékletét megmérjük. Csak egészséges kollégáink vehetik fel a munkát. Előadásainkat csak tünetmentes nézőink látogathatják. Nézőink testhőmérsékletét a színházba való belépés előtt automata hőmérővel megmérjük. Ha valakinek a testhőmérséklete eléri a 37,6°C-ot, nem engedhetjük be a színházba. (Segítünk abban, hogy egy másik alkalommal megnézhesse az adott előadást.) A Szalon számos pontján elhelyeztünk kézfertőtlenítőket, kérjük szépen, vegyék igénybe ezeket. Kérjük Önöket, a színházból való távozáskor is figyeljenek a távolságtartás szabályaira. Javasoljuk, hogy jegyeiket online vásárolják meg.

Köszönjük a türelmüket, megértésüket, bizalmukat! Kölcsönösen vigyázzunk egymásra ebben a rendkívüli helyzetben.

A Rózsavölgyi Szalon csapata

Zimányi Zsófia szerint már most sejthető, más lesz ez évad, mint az eddigiek, hogy a kulturális szcéna, egyáltalán az egész világunk nagyobb összefogást, egymásra figyelést, szolidaritást igényel majd mindnyájunktól – alkotóktól, közönségtől, mecénásoktól, támogatóktól.

Persze ha bizonytalan is körülöttünk minden, a művészet megerősít minket”, vélekedik a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője.

A színháznak az évadkezdésre összeállított műsorfüzetéből – amely környezetkímélő módon online hozzáférhető – kiderül: megnyitása, azaz 2012. április 11-e óta 59 saját bemutatót tartott a Rózsavölgyi Szalon. Kezdettől leginkább olyan darabokat tűznek műsorra, amelyek értéket képviselnek a magyar és külföldi irodalomban, s amelyeket még nem mutattak be, vagy színpadi változatban még nem kerültek színre Magyarországon.

A karantén idején csaknem 75 napon át nem játszott a Rózsavölgyi Szalon. Ebben az időszakban 130 előadás maradt el a színházban. A Szalon 2020. július közepétől folytatta a félbeszakadt évadot július végéig. Ezekben a napokban pótolt már előadásokat – nemcsak a Szalonban, hanem vidéken is.

Vannak „csúcstartó” előadásai a színháznak. A Napfény kettőnknek hamarosan a 100. előadásánál tart. Az utolsó óra a 250. előadását ünnepelheti. A Valami csaj(ok) és a romance.com közelítenek a 130-as számhoz. A Táncórák és a Diplomácia szintén az új évadban éri el a 100-as szériát.

A Rózsavölgyi elkötelezte magát a nézőtéri integráció mellett, azt vallja: ahogy az érzékenyítés, a tolerancia, az empátia a kultúra része, úgy az akadálymentesítés sem lehet misszió. Kötelesség ugyanis. Hasonlóan hangsúlyosabban próbál tenni – művészein keresztül is – a környezet védelméért. 2019. december 5-e óta a Broadway Green Alliance (a New York-i Broadway-en működő nemzetközi zöld színházi, környezetvédelmi szövetség) szervezet tagjai közé került a színház.

Vecsei-133134.jpg

Vecsei H. Miklós (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

A 2020/2021-es évadban 7 premiert tervez a teátrum; ebből 3 a tavaszi karantén miatt csúszott át erre az évadra. Mind a 7 magyarországi bemutató, illetve egy kortárs ősbemutató: a Babérkoszorú-díjas Zalán Tibor El kell mondanom című drámáját Őze Áron rendezi.

Visszatérnek alkotók a Rózsavölgyibe, s jönnek újak is.

Vecsei H. Miklós először rendez a Szalonban, ő állítja színpadra A két pápát.

Hegedűs D. Gézának is ez az első alkotói évada itt: ő viszi színre a Churchill és Garbo című darabot, ő is alakítja majd benne Churchillt, Greta Garbo pedig Nagy-Kálózy Eszter lesz, aki szintén először lép fel a Szalonban. Visszatérő alkotók, például: Lukács Sándor (Ferenc pápa), Jordán Tamás (XVI. Benedek), Schneider Zoltán (Gorbacsov), Söptei Andrea (Raisza Gorbacsova), vagy Pokorny Lia, Őze Áron, Józan László, Takács Katalin, Porogi Ádám, Kútvölgyi Erzsébet, Csiby Gergely. S akik a fiatalabb generációkból ugyancsak először játszanak itt: Fekete Linda, Ágoston Péter, Király Dániel, Szina Kinga.


A Rózsavölgyi Szalon 2020/2021-es évadának bemutatói:

Patricia Highsmith-Craig Warner: Idegenek a vonaton (magyarországi bemutató)

Szereplők: Józan László, Porogi Ádám, Takács Katalin, Szina Kinga, Őze Áron, Ozsgyáni Mihály. Rendező: Szarka János

Az előadás a Rózsavölgyi Szalon, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Szentendrei Teátrum együttműködésében jön létre.

Bemutató: 2020. augusztus 31.

Anthony McCarten: A két pápa (magyarországi bemutató)

Szereplők: Lukács Sándor, Jordán Tamás, Molnár Piroska, Trokán Anna. Rendező: Vecsei H. Miklós

Bemutató: 2020. szeptember 22.

Zalán Tibor: El kell mondanom (ősbemutató)

Szereplők: Ágoston Péter, Kútvölgyi Erzsébet, Fekete Linda, Auksz Éva, Cserna Antal, Ozsgyáni Mihály, Sipos Imre. Rendező: Őze Áron

Bemutató: 2020. november 19.

Jerry Mayer: Keresztül-kasul (magyarországi bemutató)

Szereplők: Pokorny Lia, Király Dániel. Rendező: Dicső Dániel

Bemutató: 2020. december 10.

Jérôme Tonnerre: Intim vallomások (magyarországi bemutató)

Szereplők: Pál András, Bánfalvi Eszter, Rátóti Zoltán, Sipos Vera. Rendező: Rátóti Zoltán

Tervezett bemutató: 2021. január

Isabelle Le Nouvel: Churchill és Garbo (magyarországi bemutató)

Szereplők: Hegedűs D. Géza, Nagy-Kálózy Eszter, Csiby Gergely. Rendező: Hegedűs D. Géza

Tervezett bemutató: 2021. március eleje

Penny Gold: Az elnök szabadsága (magyarországi bemutató)

Szereplők: Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Sztarenki Pál, Erdélyi Timea, Ágoston Péter. Rendező: Sztarenki Pál

Tervezett bemutató: 2021. május közepe

 

 

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Vizuál

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.