Színház

Felemelő kezdeményezés: Színészek segítik az otthontanulókat

2020.03.14. 21:05
Ajánlom
Egymás után ajánlják fel a színészek, hogy versek és kötelező olvasmányok felolvasásával segítenék a magyartanárokat és a diákokat.

Bíró Kriszta, az Örkény Színház művészének felvetésére a színészek kötelező olvasmányok felolvasásával segítenék az otthon tanulókat az iskolabezárások ideje alatt – írta meg a hvg.hu Fullajtár Andrea, a budapesti Katona József Színház tagjára hivatkozva. A színésznő az Online otthonoktatás Facebook-csoportban tette közzé felhívását, amelyet már több ezren megosztottak.

A kezdeményezéshez időközben a József Attila Színház is csatlakozott, mint írják, várják tanárok, szülők jelentkezését: mely kötelező vers, novella, próza ami aktuális osztálya, csemetéje számára.

Mi pedig a kért művet online publikussá tesszük. Szeretettel várjuk kéréseiteket!

Elérhető egy Google Dokumentum, amelyben a tanárok kiválaszthatják, mely szerzőtől milyen művet és mikor olvassanak fel a színészek, akik között ott találjuk Gryllus Dorkát, Simon Kornélt, Trokán Annát és Trokán Nórát is.

Ugyancsak hasznos felület lehet a Hallgatni Aranyt! oldal, amelyen közel száz magyar színész előadásában hallhatók Arany János írásai.

További lélekemelő kezdeményezések is indultak. Több színész saját facebook-oldalán oszt meg élő bejelentkezéseket, amelyekben irodalmi szövegek felolvasását teszik közzé. Huzella Júlia ebben a videóban a legkisebbeket ajándékozta meg Tóth Krisztina Orrfújós meséjével, Grisnik Petra pedig az alábbi videóval indított mozgalmat #miszépmiszépmiszép hashtaggel, hogy minél több művész jelentkezzen be kulturális tartalommal. Mint írja:

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem nagyon rosszul esnek a szabad esték. (Anyagilag is, naná, dehát voltam én már munka nélkül, és akkor sem a pénz hiányzott jobban...) Úgy döntöttem, mozgalmat indítok azoknak, akik nem bírnak/akarnak várni: mától kezdve néhánynaponta bejelentkezem valami kulturális tartalommal. Beszélek, énekelek... Máshoz úgysem értek. Csatlakozzatok, verseljetek, énekeljetek, táncoljatok, fessetek, mittudomén. Csak úgy. Mert a közönségünk most ott van, ahol mi: otthon.

 

#miszépmiszépmiszép

Posted by Grisnik Petra on Friday, March 13, 2020

 

Köszönjük a művészek kreativitását, jelenlétét és a tőlük érkező segítséget és bátorítást!

 

Fejléckép: Bíró Kriszta (fotó: Horváth Judit / Örkény Színház)

Virtuális színházat indít a Bartók Kamaraszínház

Kapcsolódó

Virtuális színházat indít a Bartók Kamaraszínház

A dunaújvárosi intézmény nem hagyja kultúra nélkül a közönséget: korábbi előadásaikat online stream formájában vetítik. Cikkünk frissült!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.