Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

2020.08.03. 12:05
Ajánlom
Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem a nyár folyamán elfogadott törvény értelmében szeptember elsejével vált működési modellt és alapítványi fenntartásba kerül. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a napokban ismertette az intézményt fenntartó alapítvány kuratóriumának összetételét. A grémium elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lesz, míg a kuratóriumban helyet foglal Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

„A korszerű, magas szintű képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeressé váljanak a filmiparban, színházi világban” – fogalmazott a minisztérium.

105740272_3063819397034753_5711574351323198069_o-160124.jpg

#freeSZFE tüntetés 2020. június 21-én (Fotó/Forrás: Gerencsér Anna / Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK)

A bejelentésre reagálva az Egyetem szenátusa közleményt adott ki, amelyben kiemelik, hogy szemben a korábban „lebegtetett” lehetőséggel az egyetem

egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusának közleménye

A sajtóból ismertük meg a leendő fenntartónkat – a Színház- és Filmművészetért Alapítványt – irányító kurátorok névsorát.

A névsor világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslatainkat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerünket nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számot tevő felsőoktatási tapasztalata.

Mindezek együttesen ismét azt bizonyítják, hogy esetünkben a modellváltás valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem

a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása.

2020. augusztus 1.

Zsámbéki Gábor, aki 1979 óta oktatott színészosztályokat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a kuratórium névsorának bejelentése után

felbontotta szerződését az Egyetemmel.

Szeptember 1-től, az új kuratórium belépésétől kezdve már nem tanít ott.

Az Egyetem Hallgatói Önkormányzata is közleményben reagált. Mint írják, a kuratóriumot nem fogadják el, mivel a minisztérium az Egyetem szenátusa által összeállított listáról egyetlen jelölést sem vett figyelembe, és az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának közleménye

A sajtóból értesültünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemet szeptembertől fenntartó alapítvány kurátorainak személyéről.

A hallgatók által korábban megfogalmazott, a modellváltás megvalósulásához elengedhetetlen feltételek egyike a következő:

"Az öt tagú kuratóriumba 3 tagot az egyetem szenátusa, 2 tagot a minisztérium jelöl ki."

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az Egyetem szenátusa által szakmai szempontrendszer alapján összeállított listáról egy jelölést sem vett figyelembe, és a korábbi ígérettel ellentétben az Egyetem egyetlen dolgozója sem kapott helyet a kurátorok között.

A Hallgatói Önkormányzat a kuratóriumot nem fogadja el.

2020. augusztus 2.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatanak elnöksége

116801514_3532612756750807_28840976569603799_n-114835.jpg

Gáspár Máté (Fotó/Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője közleményben jelentette be lemondását egyetemi oktatói megbízásáról és egyéb funkcióiról

tiltakozásként a kuratórium személyi összetétele, az abból kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása ellen.

Mint nyilvánosan közzétett elemzésében megjegyzi, a kinevezett kuratórium alkalmatlannak tűnik az egyetem által előzetesen megfogalmazott és kommunikált elvárásrendszernek.

Gáspár Máté közleménye:

Miért elfogadhatatlan számomra a kinevezett kuratórium?

A Színház és Filmművészeti Egyetem közössége, amikor megkapta jelenlegi fenntartójától (ITM) a felkérést a modellváltás eredményeként létrejövő magánegyetem kuratóriumi tagjainak jelölésére, megállapodott egy kiválasztási szempontrendszerben.

Ez a szempontrendszer egyszerre volt értékelvű és praktikus, képviselte az egyetemi ethoszt és szem előtt tartotta a valódi innováció személyi feltételeit. Az SZFE bázisdemokratikus, mégis hatékony jelöltállítási folyamata ezt a sorvezetőt követve nevezett meg 12 főt a kuratóriumba és a felügyelő bizottságba. A névsort június 16-án eljuttattuk az ITM miniszterének és a sajtónak is.

A modellváltás előkészítésének erőltetett és diktátum-jellegű folyamatába tökéletesen illeszkedett, hogy az egyetemi javaslatra azóta sem érkezett semmilyen visszajelzés. A törvénykezést megelőzően mind nyilvánvalóbbá váló nézeteltérés a hatalom és az intézmény, valamint különböző szakmai körök között azt is előrevetítette, hogy az egyetemi listáról aligha lesz befutó a végleges grémiumban.

Július 31-én (a parlamenti végszavazás után 4 héttel) egy ITM közleményben mintegy mellékesen megemlítve került nyilvánosságra, s jutott így tudomásunkra az új tulajdonosok kiléte.

Az eljárással és annak végeredményével kapcsolatos minden ellenérzésemet és aggályaimat félretéve, megpróbálom objektíven értékelni, mennyire felel meg a megnevezett öt személy az egyetem által előzetesen kinyilvánított 5+6 elvárásnak.

A Bódis államtitkár által szorgalmazott „aktív, cselekvő kuratórium” összetételét úgy láttuk ideálisnak, ha – a korábbi minisztériumi ígéretekkel összhangban – az alábbi funkciók legmegfelelőbb képviselői kerülnek bele:

1, a magyar kulturális-tudományos közélet köztiszteletnek örvendő jeles személyisége

A kinevezettek között nincs ilyen személy (0).

2, forrásbővítési-ingatlanfejlesztési gyakorlattal rendelkező befolyásos gazdasági ember

A kinevezettek között a kívánatosnál eggyel több ilyen személy is van (0,5).

3, az egyetem delegáltja

Az egyetemről végül mégsem kapott senki mandátumot (0).

4, a színházi szakma (oktatási tapasztalattal is rendelkező) képviselője

A kuratórium elnöke ilyen személy (1).

5, a filmes szakma (oktatási tapasztalattal is rendelkező) képviselője

A kuratórium filmes delegáltjának nincs oktatási tapasztalata (0,5).

Eredmény: 2/5

Az egyetem kulturális hagyományápolását, a megalapozott fejlesztésekből fakadó innovációt és a szakmai beágyazottság erősítését egyaránt szolgáló értékrendet a kurátorokra vonatkozóan így foglaltuk össze:

(1) együttesen az intézmény által oktatott valamennyi diszciplinát képviseljék

Részben valósul meg, mivel az elméleti és művészetközvetítői tudományterületeknek nincs szakértője (0,5).

(2) az intézmény oktatási, művészeti és tudományos kutatási feladatait egyaránt szem előtt tartsák

Részben valósul meg, mivel egyes kurátoroknak csak a művészeti területen vannak részismereteik, oktatási és K+F+I tapasztalattal nem rendelkeznek (0,5).

(3) legalább 2 nő legyen közöttük

Nem valósul meg (0).

(4) többségük releváns oktatási, intézményvezetési, alapítvány működtetési tapasztalattal rendelkezzen

Részben valósul meg, mert a vezetői tapasztalatok döntően nem akadémiai vagy alapítványi közegből származnak (0,5).

(5) ismerjék és tiszteljék az egyetem értékrendjét, hagyományait

Nem valósul meg, ahogy a kuratórium elnökének számos nyilatkozatából egyértelműen kiderült (0).

(6) koruk, egészségi állapotuk, egyéb elfoglaltságaik lehetővé tegyék az intenzív csapatmunkát.

Részen valósul meg, hiszen már eddig is számos szakmai-, köz- és üzleti funkciót felhalmozó tagból áll a tulajdonosi testület (0,5).

Eredmény: 2/6

Mint a felsőoktatási teljesítményértékelésben megszokott, ha az eredmény nem éri el az 50%-ot, az osztályzat elégtelen, a produktum elfogadhatatlan.

Mivel a kinevezett kuratórium az egyes részszempontrendszereknek sem felel meg, s így összeségében hatványozottan alkalmatlannak tűnik az egyetem által előzetesen megfogalmazott és kommunikált elvárásrendszernek, kollektív szerepvállalásuk számomra objektíve elfogadhatatlan.

Belátva azonban, hogy a miniszteri döntés megmásítására nincsen ráhatásom, a kuratórium személyi összetétele, az abból kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása elleni tiltakozásul egyetemi oktatói megbízásomról és egyéb funkcióimról ezennel lemondok.

Gáspár Máté

az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet mb. vezetője

Budapest, 2020. augusztus 1.

"Az ember, a lélek és a szabadság nem kisajátítható" - vallja Molnár Áron noÁr színész-aktivista, aki a közösségi felületén közzétett videóban szólítja meg Vidnyánszky Attilát és a döntéshozókat:

Posted by noÁr on Saturday, August 1, 2020

 

Fejléckép: Vidnyánszky Attila (fotó: Nász Nikolett)

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

Kapcsolódó

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Vizuál

Fedezd fel Frida Kahlo életének helyszíneit!

Lehet-e még újat mondani arról a nőről, aki az életét és az érzéseit ilyen mélységben tárta a nyilvánosság elé, aki saját személyét is a művészete részévé változtatta? Az ikonikus képzőművészek életét bemutató filmek sorában ezúttal a mexikói festőművésznő nyomában járunk.
Fidelio Tours

A Gyógyítókerttől a Pajtaszínházig – Partitúra az Őrségben

Az Őrségben kalandozik a Partitúra kulturális felfedezőműsor szeptember 26-án, szombaton 14.30-tól a Duna tévén. Egyébként az Őrség onnan kapta a nevét, hogy a honfoglaló magyarok őrállókat telepítettek ide az ország nyugati kapujának védelmére.
Színház

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Jazz/World

Frissítette minden idők legjobb 500 albumának listáját a Rolling Stone

Tizenhét évvel első kiadása után napra kész állapotba hozta a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 albumának listáját, amelynek élén Marvin Gaye What's Going On című albuma felváltotta a Beatles együttes Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band című albumát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Színház kult50

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.
Színház ajánló

Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.
Színház interjú

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Színház gyász

Elhunyt Verebély Iván

A színész halálhírét a Centrál Színház jelentette be.