Színház

Fidelio Klasszik: Hirtling, Majsai-Nyilas

2014.02.21. 09:25
Ajánlom
A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának február 22-i adásában hallható lesz még Kondor-Szilágyi Mária kurátor is.

Szikora János rendezésében mutatta február 15-én mutatta be a székesfehérvári Vörösmarty Színház a My Fair Lady-t. Higgins professzor szerepében Hirtling Istvánt láthatja a közönség, aki 30 éves jubileumát is ünnepli ezzel, valamint, a Fösvény című darabbal. A My Fair Lady eredetije Shaw Pygmalion című drámája, amelynek bemutatója 1956-ban volt a Broadway-n, majd a hatalmas színházi sikert még zajosabb filmsiker követte George Czukor jóvoltából. Hirtling Istvánt egyebek mellett arról is kérdeztük, hogy vajon a sok-sok színházi és filmes feldolgozás közül, amely világszerte jellemzi a My Fair Lady-t évtizedek óta, melyik a kedvence, amelyik igazán nagy hatással volt rá, de arról is beszél a művész, hogy Higgins professzor karakterébe, egyfajta archetípusába - amely a nőkre különös, távoli, furcsa lényként tekint - hogyan tudta transzformálni a színművész saját, ettől teljesen eltérő személyiségét. A kétrészes beszélgetésből az is kiderül, mi az, amit szeret és mi az, amit kifejezetten elutasít Higgins jellemében, viselkedésében, és arról is szó esik, hogy miért fontos a közönséget újszerű elképzelésekkel, mélyebb lelki és szellemi tartalmakkal kiszolgálni egy-egy szerep megformálása során.

47060AB9-1108-4175-8217-877986C98937

Erdő - Hirtling István (Új Színház - fotó: SzoFi)

Kevesen tudják az elsősorban prózai színészként ismert Majsai-Nyilas Tündéről, a Vígszínház művésznőjéről, hogy a színészmesterség mellett komoly táncos múlttal is rendelkezik. Az Állami Balettintézetben eltöltött négy évet követően a tánc fővárosában, Moszkvában tanult Igor Moszjejev tánciskolájában. Mégse lett belőle táncos, de emiatt egyáltalán nem csalódott, ma is szívesen jár az Operaházba gyermekeivel, egy ideje pedig maga is ismét megmutathatja tánctudását a Vígszínház A lovakat lelövik, ugye? című előadásában. Gyerekkori balettcipőről, az első fellépésről és egyéni produkciókról is kérdeztük a művésznőt.

A Műcsarnok projektgalériájában az iráni származású Shirin Neshat két videóinstallációja látható a múlt hét óta - egészen április 27-ig. A számos díjjal - többek között a Velencei Képzőművészeti Biennále Arany Oroszlánjával, illetve a világ jobbá tételéért legtöbbet tevő művésznek odaítélt Kristály Díjjal - jutalmazott művésznő először mutatkozik be önálló tárlattal a fővárosban. Vallásról, erőszakról és hatalomról szóló munkái az iszlám világ társadalmi berendezkedésére, illetve az iráni nők helyzetére reflektálnak. A kiállítás kurátorával, Kondor-Szilágyi Máriával beszélgetünk.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére február 23-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.