Színház

Hét új bemutatóval készül a Radnóti Színház a következő évadra

2021.06.22. 15:05
Ajánlom
A Radnóti Miklós Színház megtartotta évadzáró társulati ülését a Tesla Labor udvarán, melyen elbúcsúztatták a járványhelyzet miatti "mostoha évadot" és nyilvánosságra hozták a 2021|2022-es szezon új premierjeit.

A világjárvány miatt nehéz évet zárt a színház, hiszen a tervezett hat bemutatóból pusztán kettőt tudtak megtartani, a Csapodárok és a Gina című előadásokat. A november óta bezárt színház hátországában és az online térben azonban rengeteg munka zajlott:

ősszel debütált a Kortárs Felbeszélések podcast;

streamelték a Csapodárok című előadás premiérjét, fejlesztettek egy interaktív platformot, ahol elérhetővé vált a Radnóti Magazin, online zajlottak a RIM ifjúsági műhely foglalkozásai, végül próbáltak három előadást is, amiből a Don Carlost virtuálisan be is mutatta a színház.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza1-144311.jpg

Radnóti Színház évadzáró (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

Tavasszal adománygyűjtést szervezett a társulat, és az így összegyűlt támogatásokat négy kórház számára ajánlották fel, egy rövid műsor keretében.

Habár régi és új stream-előadásokkal is tartották a kapcsolatot a nézőkkel, de így is a korábbi évek nézőszámának csupán 15%-át érték el.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza7-132833.jpg

Kováts Adél, Magyar Éva, Bálint András (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

„A sok-sok újratervezés, zoom-találkozók, folytonos stratégiázás, agyalás, hogy miként mutatkozzunk meg a felszín felett, sokunkat elfárasztott. Most arra kérek mindenkit, hogy »kezdjünk el folytatódni«, keressük a motivációt, az újult erőt és tegyük a dolgunkat a hivatásunk és emberségünk szerint.”

– fogalmazott Kováts Adél a színház igazgatója, aki idén februárban újabb öt évre szóló megbízást kapott a Radnóti igazgatására.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza4-142914.jpg

László Zsolt és Schneider Zoltán (háttal) (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

A Radnóti Színház  2021/2022-es évadban hét új bemutatót tűz műsorára:

Szeptember 7-én debütál Roberto Bolano Vad nyomozók című darabja Kelemen Kristóf rendezésében, míg Valló Péter nevéhez fűződő Egy csepp méz című színművet, szeptember 26-tól láthatja a közönség.

Bálint András estje, a Szerb Antal száz verse című előadás Deák Krisztina rendezésében, október 3-tól megtekinthető.

Október 10-tól látható a Don Carlos című előadás, melyet Nagy Péter István álmodott színpadra, majd december 19-én Tom Stoppard Travesztiák című darabját mutatják be Valló Péter rendezésében.

Radnoti_evadzaro_HevesiSzaboLujza3-133148.jpg

Nagy Márk, Nagy Péter István (balról) (Fotó/Forrás: Hevesi-Szabó Lujza/ Radnóti Színház)

Az Antigonét Porogi Dorka rendezésében 2022. március 6-án tűzi először műsorára teátrum, míg Nagy Péter István rendezte a 451 Fahrenheit című színdarabot, 2022. május 8-án.

További információ és jegyvásárlás a színház oldalán elérhető.

Fejléckép: Radnóti Színház évadzáró (fotó: Hevesi-Szabó Lujza)

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a szinikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.