Színház

Heti friss

2010.04.26. 19:44
Ajánlom
Színházi premierek a héten.

Foglalkoztató

Április 26. 19:30 - Merlin Színház

Író, rend.: Kiss Márton; szereplők: Alberti Zsófi, Bakos Éva, Csillag Botond, Varga Balázs, Várnai Szilárd

A Foglalkoztató megrettent. A Foglalkoztató felébreszt. A Foglalkoztató ledöbbent. A Foglalkoztató nem ereszt. Mit jelent számunkra az a gyakran használt szókapcsolat, hogy: "úgy szeretnék boldog lenni"? Biztos mindenkinek mást. És mi van akkor, ha ezeket ütköztetjük? Mi zajlik körülöttünk: a saját életünkben, párkapcsolatunkban, családunkban, munkahelyünkön, szűkebb, tágabb közösségeinkben? Társadalmunkban. Magányunkban.

  

Ahogy tetszik

Április 30. 19:00 - Új Színház

Író: William Shakespeare; rend.: Rudolf Péter; díszlet: Menczel Róbert; jelmez: Füzér Anni; szereplők: Gáspár Sándor, Pokorny Lia, Fodor Annamária, Hirtling István, Széll Attila, Papp Zoltán, Vass György, Szikszai Rémusz, Huszár Zsolt, Gosztonyi János, Száraz Dénes, Almási Sándor, Czapkó Antal, Pálfi Kata, Nemes Wanda, Galkó Balázs

A messzi Franciaországban a hatalomra vágyó Frigyes herceg elűzte bátyját a trónról, majd annak lányát, Rosalindát is száműzi, akit eddig udvarában saját lánya, Célia mellett tartott és nevelt. A két unokatestvér álruhát ölt, és még aznap éjjel megszökik a palotából, hogy az ardennes-i erdőben keressen menedéket. Itt találkoznak a szintén menekülő Orlandoval, azzal a nemes ifjúval, aki iránt Rosalinda egy lovagi torna alkalmával szerelemre gyúlt, s akinek most nem vallhatja meg szerelmét, hisz az erdőben férfiruhában jár...

Balfék! Jobbra át!

Április 30. 19:00 - Kabaré 24

Rend.: Verebes István; díszlet: Tarján Zsófia; jelmez: Tordai Hajnal; zene: Heilig Gábor; szereplők: Lórán Lenke, Beregi Péter, Heller Tamás, Nádas György, Baranyi László, Karsai István, Böröczky József, Bősze Péter, Aradi Tibor, Szántó Szandra, Kokas Piroska, Gelecsényi Sára, Veres Robi, Bakáts Tibor, Kormos Anett

Mi történne, ha tűz ütne ki az Országházban? Milyenek a nap történései reppelve? Mibe kerül egy-egy életmód? Hány korból hoz hírt Meklód Dezső, a hegylakó? Miért látogat el Bonaparte Napoleon a BKV-székházba? Ki ellen tüntetnek az újgazdagok? Miért nem jön ki valaki az eresz alól, ha süt a nap? Kit jelöl a társulat államelnöknek? Mit keres Rossini a kabaréban? Miért nagy a fejetlenség a sebészeten? Miről beszélget egymással két sorozatgyilkos? Hogy kerülhet egy kárpitozott szék mindössze hetven forintba? Hová kéri tagfelvételét az izraelita Frőhlich Samu? Van-e anyanyelvünkben magyar szó? Mitől gyűlölhető egy bárányfelhő az égen? Hogy okozhat pánikot egy pöttyös labda?

   

A színek háborúja

Április 30. 22:30 - Sirály

Író, rend.: Takátsy Péter; sz.: László Géza Attila, Dankó István, Adorjáni Bálint, Elek Ferenc, Stork Natasa

A piros, a sárga és a kék szín vitatkoznak a művészetről. Rájönnek, hogy a művészet egyetlen hiteles megnyilvánulási formája a háború. Akcióba lépnek...

E.T.

Május 1. 19:30 - Thália Színház - Arizóna Stúdió - SZAKKÖR

Alkotók: Dömötör András, Horgas Péter, Nagy Fruzsina, Bujdosó Nóra, Zombola Péter, Ölveti Mátyás, Szakáll László, Ari-Nagy Barbara, Lambing Emese; szereplők: Barabás Richárd e.h., Hegedűs D. Géza, Dankó István, Klem Viktor, Pálfi Kata

Ha Madách Imre Tragédiájával kezd el foglalkozni öt színész, egy fiatal rendező és egy apró stáb, gyakran kérdezik meg a barátaik tőlük: "Ti normálisak vagytok?" Noha a jelenetek eredeti sorrendjét felforgatjuk, és sokat el is hagyunk közülük, abban bízunk, hogy talán megérthetjük a megszállottan kereső Akárki történetének legfontosabb aspektusait. Az előadás igazi műhelymunka során formálódott: a Thália Színház segítségével Miss Arizona egykori lakásában dolgoztunk, kihasználva a különleges helyszín kínálta összes lehetőséget. Az E.T. a jelenből indítja el az álmok sorozatát és jut el egy lehetséges megoldásig. A bemutatót a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával egy frissen formálódó csapat, a SZAKKÖR, az AKKU csoport színházi egysége hozza létre.

"Akkor hát, kérdeztem szórakozottan, ismét ennünk kellene a tudás fájáról, hogy a bűntelenség állapotába visszaessünk? Hát igen, mondta C... úr, ez lesz az utolsó fejezete a világ történetének." (Heinrich von Kleist)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus

Egmont-nyitány tízezer tüntető előtt – interjú Juhász Bence karmesterrel

Október 23-án hatalmas tömeg állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. A Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara pedig egy olyan zeneművet vitt utcára, amellyel történelmi időket idézett: Beethoven forradalmi Egmont-nyitányát. Juhász Bence karmester beszélgetésünkben felelevenítette a különleges előadást.
Színház

Újabb házassági leckék középhaladók

Ősbemutatóra készül a Centrál Színház, ugyanis október 30-án mutatják be az évek óta nagy sikerrel futó Házassági leckék középhaladóknak folytatását. Florian Zeller francia író gondolta újra az eredeti előadás alaphelyzetét és még egy estére összehozta a szereplőket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

8 év 8 előadás – összeszedtük a Jurányi legjobbjait

Nyolc évvel ezelőtt, október 29-én nyitotta meg a kapuit a Jurányi Ház, ami azóta a budapesti kortárs művészeti közeg egyik legfontosabb játszóhelyévé vált. A Füge Produkció 2012-es kezdeményezése – ami a független társulatok befogadását tűzte ki fő célul – máig egyedülálló. Olyan csapatok találtak itt otthonra, mint például az Orlai Produkciós Iroda, a Táp Színház, a Tünet Együttes, a Stereo Akt vagy az azóta már megszűnt Szputnyik Hajózási Társaság.
Színház ajánló

Ősbemutató és országos táncszínházi premier a Miskolci Nemzeti Színházban

Október utolsó hetére két premiert is tartogat a miskolci színház. Keszég László rendezésében a Linda Vista című vígjáték ősbemutatójára kerül sor, valamint Anthony Burgess kultikus regénye, a Gépnarancs először elevenedik meg a táncszínpadon Magyarországon a Miskolci Balett jóvoltából.
Színház interjú

„Mi is féltjük a jövőnket, pont ezért állunk ki a jogainkért” – Beszélgetés L. Nagy Attilával

Szentendrén augusztusban, a Függöny című ősbemutatóban láttuk, Racine szerepében. L. Nagy Attila, az SZFE bábosztályának hallgatója az utóbbi időszakban nemcsak színházi színpadokon, de társadalmi színtereken is megmutatkozott. Szeptember 1-jén ő olvasta fel az SZFE diákjainak az intézmény autonómiáját követelő levelét az egyetem előtt.
Színház interjú

Kellékes a kulissza két oldalán – Beszélgetés Szucskó Noémivel

Hol ér véget a díszlet és kezdődik a kellék? Hogyan készültek a Naplemente előtt vacsorájához az ételek vagy az Amadeus süti-költeményei? A József Attila Színház Kelléktárának vezetője, Szucskó Noémi avatott be a kulisszatitkokba.
Színház ajánló

Bicska Maxi Szentendrén

Bertolt Brecht-Kurt Weill Koldusoperája november 7-én a Szentendrei Teátrum műsorán! Bicska Maxi szerepében Brasch Bence, a Vígszínház kiváló színésze.