Színház

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

2021.10.13. 11:10
Ajánlom
Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.

A projektben résztvevők az anyagi támogatáson túl – egy produkcióra legfeljebb 3 millió forint igényelhető – bemutatkozási lehetőséget is kapnak, így nem csupán új előadások születnek, de a közönség megismerkedhet az önálló munkásságuk elején járó alkotókkal és alkotói csoportokkal is.

A pályázóktól a szervezők a színpadi produkció szinopszisát, a mű leírását, a tervezett költségvetést és a forgalmazási tervet várják, az alkotók két kategóriában (pályakezdők, illetve referenciával rendelkező, de anyagi források szűkében lévő formációk szekciója) nevezhetnek.

A megmérettetés kétfordulós, a második szakaszba maximum 15 pályázatot juttat tovább a szakmai zsűri. Csak olyan pályázók jelentkezését várják, akik legfeljebb háromszor nyertek a STAFÉTA pályázaton.

A pályázatok elbírálására felkért kuratórium tagjai:

  • Mácsai Pál, az Örkény István Színház igazgatója
  • Petrányi Barna, a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja
  • Vadas Zsófia Tamara, a Független Előadó-művészeti Szövetség delegáltja
  • Pass Andrea, háromszoros STAFÉTA-győztes író, rendező
  • Rajtuk kívül konzultációs jogkörrel vesz részt a projektben Barda Beáta és Rozgonyi-Kulcsár Viktória.

A nyertes pályaműveket – kategóriánként legfeljebb két-két projektet –, melyeknek címét és alkotóját 2021. december 31-ig nyilvánosságra hozzák, 2022. március 1. és december 31. között mutatják majd be.

A pályázatokat a FÜGE Egyesület oldalán várják november 5-én 16.00 óráig.

Fejléckép: Jelenet Fekete Ádám STAFÉTA-győztes Haloktatás, márványprotézissel című előadásából (fotó: Éder Vera / Trafó)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Klasszikus

Magnificat, az örömteli várakozás himnusza

Számos zeneszerzőt megihletett a bibliai szövegre épült keresztény himnusz, a Magnificat, mely hagyományosan az adventi várakozás során szokott elhangozni.
Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.