Színház

Kilenc bemutatót tervez az új évadban az Örkény Színház

2021.06.22. 14:05
Ajánlom
Kilenc bemutatót tervez a 2021/2022-es évadban a fővárosi Örkény István Színház, ahol a jövő szezonban Bodó Viktor, Kovács D. Dániel, Tarnóczi Jakab, Ördög Tamás, Schwechtje Mihály és Kelemen Kristóf rendezését is láthatja a közönség.

Az Örkény Színházban a járvány ideje alatt sem állt le a munka, annak ellenére, hogy a nézők nem mehettek be az épületbe, és volt időszak, mikor ők maguk sem. Az idei évadra tervezett nyolc produkció közül négyet, a Kiváló dolgozókat, a '84-et, az Andromakhét és a Zűrzavar 2045-öt bemutatták. Megkezdődött Az ajtó és A szecsuáni jó ember című produkció próbafolyamata, és elkészült a Winterreise. Mindhárom darabot a következő évadban láthatja a közönség.

A korlátozások miatt a színház a most záruló évadban csak 38 előadást játszhatott közönség előtt, félházzal. Az évad legfontosabb projektje az Örkény Stream létrehozása volt. Az évad során 74 interneten nézhető előadásuk volt, 39-et élőben, 35-öt felvételről játszottak.

Streamelt előadásaikra csaknem 30 ezer jegyet váltottak, ami 45 ezer nézőt jelent. Az évad nézőszáma így annak ellenére is több mint a fele egy hagyományos színházi szezonénak, hogy az időszak négyötödében zárva voltak. Vidéki és külföldi nézőik aránya a streamelt előadásokon 41 százalék volt - írják, hangsúlyozva, hogy a streammel hosszú távú terveik vannak, mindenekelőtt az élő közvetítések terén.

Az ősszel kezdődő évadban pótolják elhalasztott bemutatóikat, és új produkciókat is láthat a közönség. Továbbra is domináns lesz a fiatal alkotók jelenléte.

Október 1-jén mutatják be Bodó Viktor rendezését, a 33 álom munkacímű produkciót a nagyszínpadon. Ezzel párhuzamosan az Örkény Stúdióban Kovács D. Dániel állítja színpadra Esterházy Péter 33 változat Haydn koponyára című drámáját. Mindkét előadás bemutatója a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében lesz.

orkeny_evadzaro_20-21_horvathjudit_net-1071-135832.jpg

Örkény Színház, évadzáró, Mácsai Pál (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

A Winterreise november 26-tól lesz látható Tarnóczi Jakab rendezésében. Schubert dalciklusával Borsi-Balogh Máté lép a nézők elé. Mácsai Pál rendezi Bertolt Brecht A szecsuáni jó ember című példázatát a nagyszínpadon. A bemutatót november 26-án tartják. Ezt követi a nagyszínpadon Szabó Magda klasszikusa, Az ajtó március 25-i premierrel, Gáspár Ildikó rendezésében. Ugyanezen a napon a stúdióban Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című, 1980-ban készült filmjének színpadi adaptációját mutatja be a társulat. Az előadást Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat vezetője rendezi.

Májusban lesz először látható Schwechtje Mihály Szex. Újra. El. című rendezése. Mint rámutatnak, az elmúlt évek kiemelkedő közéleti vitatémája volt az úgynevezett Szexuális Újraelosztás Elmélet. A színdarabban az alkotók megpróbálják elképzelni azt a világot, ahol ez megvalósul.

A nemzet özvegye című produkciót június 16-án mutatják be, a darabot szerzőként és rendezőként is Kelemen Kristóf jegyzi. A jövő évadban a stúdióban látható lesz Takács Nóra Diána önálló zenés estje is.

Az Örkény Színház minden évad végen kiosztja a doktor Varsányiné- és a Pünkösti Andor díjakat. Előbbit a színház munkatársai ítélik oda annak a nem színész kollégának, aki az évadban a legtöbbet tette a színházért. Utóbbit pedig a közönség szavazatai alapján a társulat legkiemelkedőbb alakítást nyújtó színész tagja kapja.

Ebben a rendkívüli évben azonban szakítanak ezzel a hagyománnyal, és a doktor Varsányiné-díjat az Örkény közönségének ajánlják, amiért velük maradtak a járvány folyamán - erről emléktáblát helyeznek el az előcsarnokban.

A Pünkösti-díjat idén - tekintettel a járványidőszak örkényi abszurditására, és arra, hogy nem minden művész vett részt streamelt előadásban, tehát nem lehetett igazságosan szavazni - annak a kollégának adták, akinek szervezetében az oltás után a legtöbb ellenanyag termelődött. A medált Józsa Bettina vehette át.

orkeny_evadzaro_20-21_horvathjudit_net-0954-135833.jpg

Örkény Színház, évadzáró (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

A színház nem szerződtetett új tagot, Epres Attila azonban megválik a társulattól, szabadúszóként folytatja pályáját, régi szerepeit megtartja.

 

Fejléckép: Örkény Színház, évadzáró / Fotó: Horváth Judit, Örkény Színház

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a szinikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.