Színház

Kiss Csaba a miskolci színigazgató

2012.01.31. 10:04
Ajánlom
Rendkívüli közgyűlésen választották meg a Miskolci Nemzeti Színház új igazgatóját. Kiss Csaba mellett Koltay Gábor is pályázott.

Zárt ülésen választották meg Kiss Csaba drámaíró, rendező, egyetemi oktatót, akinek mandátuma 2017-ig tart. Ezt követően nyílt ülésen kezdte el a testület annak tárgyalását, hogy a Miskolci Nemzeti Színház nonprofit gazdasági társasággá alakuljon.

A színház dolgozóinak szimpátiaszavazását Koltay Gábor nyerte. Január elején a két jelölt bemutatkozott a társulat előtt is. Beszéltek pályázatukról és a társulat által felett kérdésekre is válaszoltak. Koltay Gábor filmrendező, a Szabad Tér Színház egykori vezetője, aki április 1-től néhány hónapig - míg "meg nem rendült benne a városvezetés bizalma" - a fővárosi József Attila Színházat is igazgatta, úgy fogalmazott: nem szeretné a színház jelenlegi közösségét felforgatni, meg akarja ismerni a társulatot és ezekre az értékekre akar építeni. Kiss Csaba rendező, drámaíró azt ígérte: nagyon egyértelműen fog fogalmazni, és megválasztása esetén bármit, amit mond számon lehet majd kérni tőle. Ha pedig nem őt választják a posztra, rendezőként is szívesen dolgozna a Miskolci Nemzeti Színházban - tette hozzá. A szimpátiaszavazást Koltay Gábor 111:60 arányban nyerte meg, harmincan nem szavaztak, hét voks pedig érvénytelen volt. 

Ezt követően a szakmai bizottság is Koltayt javasolta. A kilenctagú testület - a szakmai delegáltak Gyüdi Sándor, Soós Péter, Szűcs Gábor, Seregi Zoltán voltak - 5:3 arányban, egy tartózkodással Koltay Gábor pályázata mellett tette le voksát. A közgyűlés Oktatási, Sport és Kulturális Bizottsága mindkét pályázót támogatta.

Kiss Csaba első évadának terve a következő: Móricz Zsigmond: Úri muri, Lerner-Loewe: My Fair Lady, Verdi: Nabucco, Oscar Wilde: Bunbury - nagyszínpad; Kästner: Emil és a detektívek, Williams: A vágy villamosa, Woody Allen: Játszd újra, Sam!, Eisemann-Szilágyi: Fekete Péter - kamaraszínház; Mi és Miskolc, Csokonai: Dorottya, Shakespeare: Hamlet - Csarnok; Roland Schimmelfenning: Nő a múltból, Garaczi László: Plazma - Játékszín. Emellett két nyári színházi fesztiválra is ígéretet tett a pályázatban. Egy interjúban azt nyilatkozta, a Drámaíró Kerekasztal egyik alapítójaként kortársait szeretné helyzetbe hozni, Célja az, hogy minden évadban egy klasszikus magyar drámai mű és egy kortárs magyar szerző darabja színre kerüljön, valamint az, hogy a színházat kinyissa a fiatalok felé.

Kiss Csaba elmondta, roppant nagy izgalommal, és örömmel fogadta a döntést. Mint hozzátette, egy hat hónapos munka eredménye ért be. Rámutatott, hogy a pályázati anyag kimunkálásával csapatával valójában egy szerződést akartak letenni a város asztalára, ebben konkrétan megfogalmazni és akár számon kérhetővé tenni terveiket. A pályázat ezáltal pontos képet ad arról, milyen színházat szeretnének Miskolcon. A feladatok közé sorolta, hogy a jelenleginél jobban beágyazzák a miskolci kultúrába a teátrumot, ne csak előadásokkal szerepeljenek a köztudatban, hanem sokféleképpen jelenjenek meg a település életében. Ennek érdekében együtt kell működni a város kulturális bázisával, és például az iskolákhoz is közelebb kell vinni a színházat. 

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál értékeire külön is építeni lehet és kell - hangsúlyozta, kitérve arra, hogy az operafesztiválhoz kapcsolódva szeretne létrehozni a borsod megyeszékhelyen - a kisvárdaihoz hasonlóan - egy, a határon túli magyar színházak részvételével zajló seregszemlét, valamint az európai színiakadémiák mustráját. Kiemelte, a Miskolci Nemzeti Színház az ország leglátogatottabb vidéki színháza, ezt a rangot mindenképp meg akarják őrizni, és tovább is szeretnének lépni. Szerinte csapatával olyan tervet terjesztettek be, amely a meglévő forrásokra, illetve főképp a kreativitásra épít. Véleménye szerint nem drágák a tervezett seregszemlék sem, azok viszonylag alacsony költségvetéssel megvalósíthatóak.

A döntés módjával sem az MSZP-, sem a Jobbik-frakció nem ért egyet. Simon Gábor, a közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: mindkét pályázatot elfogadhatónak ítélték, Koltay Gábor a színház tradíciójára, míg Kiss Csaba a megújulásra fókuszált. Ugyanakkor az, hogy személyi kérdésről nyílt, név szerinti szavazáson döntsön a közgyűlés, példátlan, nem méltó sem Miskolchoz, sem színházához - fogalmazott a politikus. Hozzátette: a színházat működtető kft. még meg sem alakult, azaz "egy nem létező cég élére választottak vezetőt". 

A közgyűlésben szintén ellenzékben lévő Jobbik frakciója közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írták: "a miskolci emberekkel és a szakmával együtt" értetlenül állnak e "kádári időket idéző politikai mentalitás" előtt. A "Fidesz-KDNP kicsinyes politikai lobbiérdekek mögé száműzte a kultúraértő miskolciak és a legmagasabb szakmai fórumok véleményét (...), átverte azt a többtízezer miskolci választót, akinek egy emberként dobbant meg a szíve attól a megtiszteltetéstől, melyben a művészóriás Koltay Gábor részesítette városunkat akkor, amikor beadta pályázatát" - fogalmaztak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.