Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

2022.05.20. 11:30
Ajánlom
Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

A színház első bemutatóját szeptember 23-án tartják, ekkor egy klasszikus, Csehov Sirálya kerül színre. A következő hónapban a szórakozásé lesz a főszerep, új előadásként érkezik Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátéka. A komédiák sora itt nem ér véget, Martin McDonagh Az inishmore-i hadnagy című darabja lesz látható, majd

az év Bertolt Brecht és Kurt Weill Koldusoperájának bemutatójával zárul – ez lesz Kiss Mari első új bemutatója friss társulati tagként.

A színésznő a diploma megszerzése után a Madách Színházhoz szerződött, ahol egy rövid periódust leszámítva a Weöres Sándor Színház megalapításáig játszott. 2008-ban Jordán Tamás, akit nem sokkal korábban bíztak meg, hogy dolgozza ki a teátrum működésének koncepcióját, több budapesti színésszel együtt Szombathelyre hívta. Kiss Mari 2019-ig játszott állandó társulati tagként a színházban, ahol a 2022/2023-as évadtól újra láthatja a közönség.

Az évad második felében a fiatalabb korosztályt is megszólítja a Weöres Sándor Színház a Hamlet hazatér című színháznevelési előadással, amely Shakespeare drámája és Kiss Csaba Hazatérés Dániába című műve nyomán készül. Februárban két premierrel is készül a teátrum: Veres András Nagyapám, Frank Sinatra című monodrámája mellett Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig című színműve kerül színre, majd márciusban egy kortárs dráma, David Mamet Egy kanál víz című drámája lesz látható Samuel Bailey Kutyabaj című darabja mellett.

A szezon utolsó bemutatója az évad méltó lezárásaként Georges Feydeau Bolha a fülbe című vígjátéka lesz.

280936644_5090704724298191_6663132584639319062_n-111203.jpg

A Weöres Sándor Színház évadhirdető sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Weöres Sándor Színház)

Bővebb információ az évad új bemutatóiról az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: A Weöres Sándor Színház évadhirdető sajtótájékoztatója (forrás: Weöres Sándor Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.