Színház

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

2022.05.19. 10:00
Ajánlom
A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.

A három nagyszínpadi és három stúdióbemutató darabjai nagyrészt klasszikusok újraértelmezései. Elsőként a Hungária együttes dalai csendülnek fel a színpadon, Lengyel Ferenc rendezésében lesz ugyanis látható a Made in Hungária, Fenyő Miklós és Tasnádi István zenés darabja, amely az 1960-as évek 13. kerületébe repíti a nézőket.

280499178_5280873368623902_4797159325639446496_n-161414.jpg

A József Attila Színház évadnyitó sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

December 10-én Szabó Magda klasszikusa, a Régimódi történet mutatkozik be a színházban, Hargitai Iván újraértelmezésében, majd az évad második felében, február 18-án Bicska Maxi kopogtat az ajtón: Kurt Weill és Bertolt Brecht Koldusoperáját Bagó Bertalan állítja színpadra.

„Azt éreztem, hogy Máraiban egy kései Ibsen, vagy egy korai Bergman van elrejtve a kor nagyon bonyolult nyelvezetébe fogalmazva”

– mondta el az évadbejelentő sajtótájékoztatón Kiss Csaba, aki a Kalandot álmodja színpadra a Gaál Erzsébet Stúdióban. A lélektani krimi arra keresi a választ, hogy megérte-e leélni az életet.

Hargitai Iván egy orosz klasszikushoz, Dosztojevszkijhez nyúl, ezúttal A Karamazov testvérek története elevenedik meg a színpadon, tervezett bemutatója február 24-én lesz. Egészen április 7-ig kell várni a 2022-2023-as évad utolsó bemutatójáig, Guelmino Sándor Ivan Menchell Sírpiknik című komédiáját rendezi. A darab három özvegy barátnő életébe nyújt betekintést, akik hetente egyszer találkoznak egyikük fodrászszalonjában, majd naplementekor meglátogatják férjeik sírját.

280329518_5280857711958801_7156749856960316376_n-161413.jpg

A József Attila Színház évadnyitó sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Az új előadásokkal bővülő repertoár mellett új tagok is csatlakoznak a következő szezontól a József Attila Színházhoz. Horváth Csenge az idén létrehozott állandó társulatot erősíti majd, míg Jakab Zsanett, Veres Dóra, Jakab Roland és Czakó Gábor a tánckarhoz csatlakozik. A színház fontosnak tartja a következő színésznemzedék foglalkoztatását, ezért a Kaposvári Egyetemmel együttműködve az előadásokban a színészhallgatók is részt vesznek majd.

2023 tavaszán elindul az épület felújítása is, a teátrum 2018 óta tervezi ugyanis a játszóhely modernizálását és bővítését.

Az évadbejelentő teljes egészében visszanézhető:

Fejléckép: Az évadhirdető sajtótájékoztató résztvevői (fotó: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Klasszikus

Fiatal művészeknek szervez mesterkurzust Miranda Liu

A New Millenium Nemzetközi Akadémia (NMIA) minőségi oktatást és online tanulási lehetőségeket kínál feltörekvő kreatív művészeknek, akik egy mesterkurzus keretein belül tanulhatnak világhírű zenészektől, művészmenedzserektől és szakértőktől.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.