Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

2021.09.22. 12:10
Ajánlom
A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.

„Többet már nem vállalok, szeretném békésen leélni ezt a pár évet, ami még hátravan” – nyilatkozta Mécs Károly, aki nemrég vehette át a Széchenyi-örökség Okmányát. Jelenleg a Nemzeti Színház Vitéz lélek című előadásában látható.

Az előadást azonban a pandémia miatt az utóbbi időben ritkán játszották, és kérdéses, hogy mikor tűzik újra műsorra.

A színész visszavonulása után sem szeretne teljesen elszakadni a színpadtól, hiszen jelenleg is számos zenésszel dolgozik.

Mécs Károly Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában kezdte tanulmányait, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Simon Zsuzsa osztályában végezte.

Bár csak 1961-ben diplomázott, már 1958-tól szerepelt a Nemzeti Színházban, illetve a Petőfi Színházban. A főiskola elvégzése után két évadra a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, ahonnan Keres Emil és Kazimir Károly hívta át a Thália és a Művész Színházba.

Kilenc évig volt a szekszárdi német színház vezető színésze, de társulati tag volt a Budaörsi Játékszínben is, ahol rendezőként is kipróbálhatta magát. Játszott többek között a Karinthy Színházban, a Nemzeti Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban és a Magyar Állami Operaházban.

Sinkó László halála után 2016-ban a nemzet művészei közé választották.

(via Blikk)

Fejléckép: Mécs Károly (fotó: Cseke Csilla / MTI)

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.