Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

2021.05.03. 17:00
Ajánlom
A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.

Az eredeti tervekkel ellentétben mégsem mutatják be a Sok hűhó semmiért című Shakespeare-vígjátékot, az Újszegedi Színpad produkciói közül pedig a Traviata, valamint a Hófehérke és a hét törpe kerül ki a műsorból.

Az elmaradó előadások ellenére azonban nem maradnak izgalmas darabok nélkül a 90. jubileumi évad nézői, a szervezők számos plusz produkcióval készülnek.

A szezon június 24-én az Ajándékkoncert című szimfonikus zenekari koncerttel indul, majd július 17-18-án a Puskás Ferenc életéről szóló musicalt tűzi műsorára a Szabadtéri. Szente Vajk rendezésében 22 színész, 30 gyerekszínész és 60 táncos, valamint artista érkezik a Dóm térre.

Július 23-án egy koprodukciós előadás kerül színre az idén 70 éves Magyar Állami Népi Együttes jóvoltából, TÁNC-ÜNNEP címmel.

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon is a szórakozásé lesz a főszerep: július 9-10-én a Játékszín fergeteges komédiáját, a Kölcsönlakást mutatják be, majd 23-24-én Mozart vígoperája, a Szöktetés a szerájból lesz látható. Az évad egészen augusztus közepéig tart, 19-20-án a Veres1 Színház Nők az idegösszeomlás szélén című musicalje kerül színre, Tasnádi Csaba rendezésében.

A tavalyi sikeres bemutatkozást követően visszatér a Dumaszínház is, ezúttal Kőhalmi Zoltán és Kiss Ádám érkezik egy-egy estére a ligetbe.

A változások nem érintik a műsoron maradt produkciókat, így a korábban meghirdetett időpontban lesz látható az Újszegedi Színpadon a Scapin Furfangjai, a Dóm téren pedig Szirtes Tamás rendezése, a Jézus Krisztus Szupersztár, Szente Vajk Apáca Show-ja, illetve a 20. század egyik legnagyobb musicalklasszikusa, a West Side Story, amely Alföldi Róbert rendezésében elevenedik meg a Dóm téren.

Az elmaradó előadások jegyeinek visszaváltására online, valamint a fesztivál jegyirodájában is lehetőség van.

Fejléckép: Szegedi Szabadtéri Játékok a Dóm téren (forrás: Wikipédia)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.