Színház

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

2020.09.24. 22:30
Ajánlom
Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.

Kult50 kategória: Prózai Színház

Védnök: Fodor Tamás

Elismert teljesítmény: A Molière - the passion, A legyek és a Ketten című előadásokban nyújtott dramaturgi munkája

Teresa Worowska lengyel műfordítótól hallotta Garai Judit azt a fontos gondolatot, hogy negyven éves kor fölött már kötelességünk elgondolkodni azon, hogy ki jön utánunk. Senki nem lehet olyan felelőtlen, hogy ne foglalkozzon azzal, ki veszi majd át a helyét a szakmában.

Én csupa olyan kollégával vagyok körülvéve, akik Tereza Worowskához hasonlóan gondolkodnak, és bennem is gondolkodtak/gondolkodnak. Én is ezt viszem tovább.

Garai Judit számtalan izgalmas színházi alkotóval dolgozott és dolgozik együtt jelenleg is, Hegymegi Mátétól Pass Andreáig, a Forte Társulattól a Scallabouche-on át a PanoDráma csapatáig és még sorolhatnám. Munkáit bemutatták már a Katona József Színházban, a Radnóti Színházban, az Örkény Színházban, a Rózsavölgyi Szalonban, a Jurányi Inkubátorházban, a Trafóban, a Stúdió K-ban, a Vígszínházban, a Pesti Színházban, a Miskolci Nemzeti Színházban és a terjedelmi korlátok miatt ezt a felsorolást is a teljesség igénye nélkül kell abbahagynom.

72840122_2491282514287965_2553080611174612992_n-094256.jpg

Garai Judit A legyek olvasópróbáján (Fotó/Forrás: Horváth Judit / Örkény Színház)

Mint ahogy előadásokat is nehéz kiemelni, csupán szemezgetni lehet közülük. „Rövid” címmel például színpadi adaptációt írt Ljudmilla Ulickaja Elsők és utolsók című novelláskötetében megjelent egyik szövegéből, melyet Hidvégi Nóra rendező állított színpadra. Az átdolgozást folyamatában is megismerve, napjaink talán legismertebb és számtalan elismeréssel jutalmazott orosz írónője nemcsak az ősbemutatóhoz szükséges összes jogi engedélyt adta meg, hanem – a termékeny beszélgetések nyomán – ő is kedvet kapott saját novellája színpadra írásához.

jeanne_RaczGab-094315.jpg

Garai Judit munka közben a Katonában (Fotó/Forrás: Rácz Gabi / Katona József Színház)

Tavaly ősszel mutatták be a Radnóti Színházban Luk Perceval - Feridun Zaimoğlu - Günter Senkel: Molière – the passion címmel, a francia szerző négy híres darabjának (A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény) egybegyúrt változatát. Az izgalmas darabra, amit Berlinben látott, Garai Judit hívta fel a rendező, Hegymegi Máté figyelmét, aki színpadra is állította.

Garai Judit Sartre: A legyek című darabjának dramaturgjaként is közreműködött az Örkény Színházban, ahol újra átélhettük, hogy a tetteknek következményük van és a szabadság ára lehet akár a végtelen magány is. A Jurányiban Alexis Latham improvizációs színházában is dolgozott, ahol ő írta meg az előadás vázát.

Minden más színészi rögtönzés lett, vagyis a pillanat szüleménye.

A produkció címe: Ketten. A történet középpontjában egy bankrabló házaspár áll.

A világjárvány kitörése előtt még éppen be tudták mutatni a Trafóban a Családi tűzfészek című, Tarr Béla azonos című filmjéből készült színdarabot. A rendezővel, Pass Andreával, már egy esztendővel a bemutató előtt elkezdtek dolgozni. Komoly és izgalmas kihívást jelentett nekik, miként tudnak színpadra adaptálni egy több mint negyven éve készült filmet.

A járvány alatt minden színházi alkotónak volt módja újragondolni a művészet mibenlétét, a színház definícióját. Mint ahogy azt Garai Judit kifejtette egy beszélgetésben: változtatni kell. Újra kell gondolni, ki kell tágítani bizonyos fogalmak jelentését. Máshogy fognak megszólalni a mondatok, mást jelentenek majd a gesztusok, a szándékok. Sok a kérdés, és időbe telik, míg megjönnek a válaszok.

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Sorozatunkban bemutatjuk az Ötvenet.

A Kult50 idei díjazottjainak névsorát itt olvashatja.

Fejléckép: Garai Judit (forrás: Scallabouche)

Kult50

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50 – A kultúra 50 arca kiadványát, amely mindig az előző év kiemelkedő művészi, kulturális teljesítményei alapján mutatja be azt az ötven kulturális szereplőt, akikre itt és most érdemes odafigyelni.

Idén már tíz kategóriában jelölhettek a különböző szakmai szervezetek, valamint a közönség, a jelöltek közül pedig a kategóriákhoz tartozó védnökök és a Fidelio szerkesztősége közösen választották ki a kultúra ötven arcát.

A beválogatott Ötvenet portrésorozatban mutatjuk be.

Legnépszerűbb

Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus

Egmont-nyitány tízezer tüntető előtt – interjú Juhász Bence karmesterrel

Október 23-án hatalmas tömeg állt ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. A Független Zeneakadémisták Szimfonikus Zenekara pedig egy olyan zeneművet vitt utcára, amellyel történelmi időket idézett: Beethoven forradalmi Egmont-nyitányát. Juhász Bence karmester beszélgetésünkben felelevenítette a különleges előadást.
Klasszikus

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

8 év 8 előadás – összeszedtük a Jurányi legjobbjait

Nyolc évvel ezelőtt, október 29-én nyitotta meg a kapuit a Jurányi Ház, ami azóta a budapesti kortárs művészeti közeg egyik legfontosabb játszóhelyévé vált. A Füge Produkció 2012-es kezdeményezése – ami a független társulatok befogadását tűzte ki fő célul – máig egyedülálló. Olyan csapatok találtak itt otthonra, mint például az Orlai Produkciós Iroda, a Táp Színház, a Tünet Együttes, a Stereo Akt vagy az azóta már megszűnt Szputnyik Hajózási Társaság.
Színház ajánló

Ősbemutató és országos táncszínházi premier a Miskolci Nemzeti Színházban

Október utolsó hetére két premiert is tartogat a miskolci színház. Keszég László rendezésében a Linda Vista című vígjáték ősbemutatójára kerül sor, valamint Anthony Burgess kultikus regénye, a Gépnarancs először elevenedik meg a táncszínpadon Magyarországon a Miskolci Balett jóvoltából.
Színház interjú

„Mi is féltjük a jövőnket, pont ezért állunk ki a jogainkért” – Beszélgetés L. Nagy Attilával

Szentendrén augusztusban, a Függöny című ősbemutatóban láttuk, Racine szerepében. L. Nagy Attila, az SZFE bábosztályának hallgatója az utóbbi időszakban nemcsak színházi színpadokon, de társadalmi színtereken is megmutatkozott. Szeptember 1-jén ő olvasta fel az SZFE diákjainak az intézmény autonómiáját követelő levelét az egyetem előtt.
Színház interjú

Kellékes a kulissza két oldalán – Beszélgetés Szucskó Noémivel

Hol ér véget a díszlet és kezdődik a kellék? Hogyan készültek a Naplemente előtt vacsorájához az ételek vagy az Amadeus süti-költeményei? A József Attila Színház Kelléktárának vezetője, Szucskó Noémi avatott be a kulisszatitkokba.
Színház ajánló

Bicska Maxi Szentendrén

Bertolt Brecht-Kurt Weill Koldusoperája november 7-én a Szentendrei Teátrum műsorán! Bicska Maxi szerepében Brasch Bence, a Vígszínház kiváló színésze.