Színház

Nem csak a színpadon lebeg – Leblanc Gergely portréja

2021.09.14. 20:30
Ajánlom
Tíz éve tagja a Magyar Nemzeti Balettnek Leblanc Gergely balettművész, aki már a kezdetektől magas színvonalú technikai tudást igénylő szólószerepekben bizonyíthatta tehetségét. Szeptember 14-én Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékban Zrt. támogatásával.

„Mindig le kell küzdened a többi ember visszahúzó erejét, amikor nagyobb célokat szeretnél megvalósítani.” (George Smith Patton)

Leblanc Gergely 1992-ben született Leblanc Győző és Csonka Zsuzsanna operaénekesek gyermekeként. A balett felé édesanyja terelgette, és felejthetetlen élmény volt számára, amikor gyerekként a kulisszák mögül figyelhette egy korszakos jelentőségű táncművész előadásában az Anyegin című balettot, amely azóta is a kedvenc műve. Bátyja, Ifjabb Leblanc Győző szintén balettművésznek készült, ígéretes pályáját egy 16 éves korában elszenvedett sérülés törte derékba, sikeres közgazdászként azonban Gergely számára örök példaként szolgál, hogy van élet a rövid balettkarrier után is.

Tanulmányait – amelyeket kiemelkedő nemzetközi versenyeredmények szegélyeztek – a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte. A képzést 2009-ben megszakította egy, a londoni Royal Ballet Schoolban eltöltött ösztöndíjas évvel. „Nagyon jó pedagógusoktól tanulhattam, de a legnagyobb fejlődést Dózsa Imre kezei között értem el az utolsó évben” – árulta el balettmestereivel kapcsolatban. A balettképzés befejezése után, 2011-ben a Magyar Nemzeti Baletthez szerződött, ahol már az első évadban főszerepet kapott A diótörőben.

A társulatban eltöltött elmúlt évek alatt végigjárta a ranglétrát a kartáncosi szerepektől a principál státuszig.

127445369_10157926154163181_6248440312462642862_n-203019.jpg

Leblanc Gergely és Felméry Lili (Tercett-Trió-Trois 9.) (Fotó/Forrás: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

Pályája alakulásában azonban Gergely legalább akkora jelentőséget tulajdonít a szerencsének, mint a tehetségnek és a szorgalomnak. Úgy véli, nem rendelkezik kivételes testi adottságokkal, ellenben veleszületett karaktere a hercegszerepekre éppúgy alkalmassá teszi, mint a maszkulinabb alakok megformálására. Utóbbiak közé sorolja a Spartacus címszerepét, amelyet karrierje egyik legfontosabb mérföldköveként jellemez.

Táncolta többek között a Rómeó és Júlia férfi főszerepét, volt Waclav A bahcsiszeráji szökőkútban, Lenszkij, majd utóbb Anyegin Csajkovszkij azonos című nagybalettjében. „Minden balettelőadás egyedi alkotás, de az Anyeginben találom meg mind közül a legtöbb szépséget és különlegességet” – árulta el Leblanc Gergely, akinek fontos célként lebeg a szeme előtt, hogy a 2021/2022-es évadban ismét színpadra állhasson Anyegin szerepében, valamint MacMillan Mayerling című, háromfelvonásos balettjének egyik főszerepében. Addig pedig szabadidejében ő is lebeg, méghozzá sárkányrepülőn, ami az utóbbi években a második szenvedélyévé vált.

A további díjazottakról itt olvashat.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.