Színház

Némafilmek színházi köntösben

Nagyvárosi fények a Játékszínben
2022.01.17. 10:10
Ajánlom
Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

Chaplin némafilmje úgy elevenedik meg a színpadon, hogy a néző alig hisz az érzékeinek. Élő színház fekete-fehérben, színdarab beszéd nélkül, mégis teljes az élmény, a produkció végén pedig szűnni nem akaró taps. Főszereplőnk egy csavargó, aki magányosan tölti napjait a nagyvárosban. Egy nap beleszeret egy vak virágáruslányba, ráadásul megmenti egy milliomos életét, aki ettől fogva barátjának tekinti. A bökkenő csupán az, hogy a gazdag mecénás csak akkor ismeri meg, ha részeg, és ebből sok-sok galiba származik. A csavargó a gazdag pártfogójától kapott pénzből meggyógyíttatja a lányt, ő maga viszont börtönbe kerül...

Szente Vajk rendező unikális előadást hozott létre Gulyás Levente nagyszerű zenei aláfestésével, Túri Lajos Péter zseniális koreográfiájával.

A színrevitelt Zólyomi Zsolt parfümőr illatkompozíciói egészítik ki – az illatok az előadás egyes pontjain a cselekményhez kapcsolódó asszociációkat erősítik.

Nagyvárosi fények – egy kisember történetének humoros és megejtő pillanatai. A színpadon Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián, Kovács Gyopár, Zsurzs Kati, Csonka András, Gáspár Kata és Túri Lajos Péter.

AIMG_7197-101634.jpg

Jelenet a Nagyvárosi fényekből (Fotó/Forrás: Játékszín)

„Zseniális az ötlet, amivel Vajk és Bank Tamás, a színház igazgatója előrukkolt. A Nagyvárosi fények egyedülálló előadás nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi színházi világban is. Épp ezért abszolút fesztiválképes – a szövegboxokban a feliratok bármilyen nyelvre átírhatók, de ezek nélkül is bárki megérti a történetet. Szépen kitalált díszlet, jelmez, vetítés jellemzi a színrevitelt, és az egész produkció bizonyíték arra, hogy szöveg nélkül is el lehet játszani, át lehet adni egy történetet” – mondja Nagy Sándor, aki a csavargó szerepében páratlan alakítást nyújt.

Az előadás a 2021-es nyíregyházi színházi szemlén hat díjat nyert el.

A Nagyvárosi fényekre jegyek az alábbi oldalon válthatók.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Játékszín)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.