Színház

Nincs igazgató Székesfehérváron

2012.01.20. 10:27
Ajánlom
Nem választották meg a Vörösmarty Színház új igazgatóját a képviselők a székesfehérvári közgyűlés csütörtöki ülésén; a választás várhatóan jövő héten, rendkívüli közgyűlés keretében lesz.

A választást azért halasztották el a képviselők, mert az ülést megelőző napon, szerdán késő este a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága levélben jogi észrevételekkel kereste meg az önkormányzatot. Az abban leírtak szerint az egyik pályázó nem rendelkezik az előadó-művészeti törvény által előírt szakmai gyakorlattal, ezért pályázata nem tekinthető érvényesnek. A képviselők idő hiányában nem tudták érdemben megítélni a jogi véleményt, ezért a közgyűlés egyhangú döntéssel az észrevétel alapos kivizsgálásáig elhalasztotta az új igazgató megválasztását.

A felelős döntés meghozatalához az önkormányzat köteles megvizsgálni a szaktárca jogi észrevételeit - mondta Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere, aki javasolta, hogy a felvetődött kérdésekkel levélben keressék meg az illetékes államtitkárt, majd rendkívüli közgyűlésen döntsenek az új igazgató személyéről. Az önkormányzat kommunikációs központjának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: az államtitkárság "furcsán időzített levelét tekinthetjük nyomásgyakorlásnak is, de a székesfehérvári színház vezetéséről itt helyben, Székesfehérváron születik döntés". "A legnagyobb költségvetésű városi intézményt olyan vezetőre fogjuk bízni, aki helyben elnyeri a bizalmat. A felelős városvezetés azonban azt is jelenti, hogy egy ilyen súlyú kérdésben minden jogi körülményt megvizsgálva, minden észrevételre választ adva hozunk tiszta döntést" - idézte a közlemény a városvezető álláspontját.

A színházigazgatói pályázatot azt követően írta ki az intézményt fenntartó városi önkormányzat, hogy a közgyűlés tavaly április 27-i hatállyal megszüntette a korábbi igazgató, Vasvári Csaba megbízatását. A pályázati határidőig kilencen nyújtottak be pályázatot, de időközben kiderült, hogy az aspiránsok közül ketten együtt pályáznak, így a jelöltek száma nyolcra csökkent. A jelölteket már korábban meghallgatta, és pályázatukat értékelte egy szakmai bizottság, amelytől a legtöbb - hat - igen szavazatot Pesty Nagy Kati, a második legtöbbet - öt voksot - pedig Szabó Károly, a teátrum jelenlegi operatív igazgatója kapta. A múlt heti meghallgatáson az egyik jelölt nem jelent meg. Az aspiránsok húsz-húsz percben számoltak be terveikről. A színház 119 közalkalmazottjából 41-en szavaztak, közülük huszonöten Pesty Nagy Katit tartanák a legalkalmasabbnak a színi direktori posztra, Szabó Károlyra kilencen, Kuna Károly színművészre négyen szavaztak, a többiek egy-egy szavazatot kaptak. Az új igazgató megválasztásáig Quintus Konrád igazgatóhelyettes vezeti a csaknem egymilliárd forint költségvetésből gazdálkodó színházat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Zenés színház

Nemzetközi díjat nyert a Soharóza Rotterdamban

Az ügy című catwalk koncert a rotterdami O. Festival zenész színházi seregszemléjén 147 olyan produkció közül került be a legjobb hat közé, melyeket 2018 óta mutattak be.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Haumann Péter

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, a nemzet színészét 81 éves korában érte a halál – tudatta a család az MTI-vel.
Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.