Színház

Online előadások, maszkgyártás – A Vörösmarty Színházban a karantén alatt sem áll meg az élet

2020.04.28. 13:35
Ajánlom
A Vörösmarty Színház kapui ugyan zárva vannak, de az élet nem áll meg, a teátrum munkatársai nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a kényszerű otthonlétet megkönnyítsék.

Március végén kezdett bele a maszkgyártásba a Vörösmarty Színház kiszolgálótárának lelkes csapata – kiegészülve több, egyéb területen dolgozó önkéntes dolgozóval. A varrott textil védőfelszerelésekből 2000 darab jutott el a székesfehérvári Humán Szolgáltató Intézethez. Azóta egy újabb projekt is elindult, a színház munkatársai gyerekmaszkokat is készítenek, amelyek első részét már át is adták a fehérvári Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesületnek, hogy a rászoruló gyerekek minél hamarabb birtokba vehessék.

_MG_0169copy-132053.jpg

A Vörösmarty Színház dolgozói által készített maszkok (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

A héten pedig már debütál a Vörösmarty Színház Élmény@tth@n programja a Facebookon, amelyben hétről-hétre, kedden és csütörtökön akár a fotelből is élvezheti a közönség legsikeresebb előadásainkat. Az első online előadás április 28-án 21 órától Tasnádi István Kartonpapa című komédiájának az (amit kifejezetten a székesfehérvári színház felkérésére írt) ősbemutatós előadása lesz.

A tavalyi POSZT versenyprogramjában is részt vevő, Hargitai Iván rendezte előadást óriási sikerrel játszották a Vörösmarty Színházban, később pedig tv-játék is készült belőle – ezt vetítjük le a színházra éhes közönségnek. Érdemes lesz leülni a gépek elé, mert olyan nagyszerű színészeket láthatnak viszont újra, mint Tóth Ildikó, Egyed Attila, Kiss Diána Magdolna, Pálya Pompónia és Kovács Tamás.

Kartonpapa - Vörösmarty Színház

Kartonpapa - Vörösmarty Színház (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

A folytatásban április 30-án Horváth Csaba rendezésében nézhetik meg Gyökössy Zsolt Móricz-átiratát, a Pillangót. Ez az előadásunk a 2013-14-es évad egyik legsikeresebb előadása volt, amely a 2014-es Vidéki Színházak fesztiváljának nyitóelőadása, egyben különdíjazottja is lett. A rendhagyó szerelmi történet főszerepében Kádas Józsefet és Törőcsik Franciskát láthatják. Az online menü további előadásai: május 5. Perelj, Uram!; május 7. A fösvény; május 12. A Herner Ferike faterja; május 14. Három nővér.

Az előadások a „premiertől” kezdve 48 órán keresztül lesznek elérhetőek a színház közösségi oldalán.

A Vörösmarty Színház színművészei sem tétlenkednek a kényszerű otthonlét alatt. A teátrum honlapján, Élet a karantén alatt című rovatban figyelemmel kísérhetik, hogy például Keller János milyen önkéntes munkába kezdett lakóhelyén, Veszprémben, Ballér Bianka milyen új hobbit talált magának, Kovács Tamás merre kalandozik a gasztronómia tengerében és, hogy hogyan ejtették túszul gyermekei Egyed Attilát egy hajvágás erejéig. Meseszínház néven indult sorozatban pedig a legkisebbeknek is kedveskedik a színház: a gyermekek egy-egy ismert magyar mesét élhetnek át a társulat tagjainak a tolmácsolásában a közösségi csatornákon.

Támogatott tartalom

Hiányzó apák

Kapcsolódó

Hiányzó apák

Állítani vagy tagadni valamit biztosan egyszerűbb, mint a hiányt érzékeltetni. Tasnádi István Kartonpapája és Németh Ákos Müller táncosai című darabja éppen ezzel próbálkozik, mégpedig szép sikerrel – Zappe László kritikája.

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Színház

SZFE: a kuratórium pályázat nélkül nevezhet ki rektorhelyetteseket, akik az intézményt is vezethetik

"Kézi vezérlésre áll át a fenntartó, az SZFE eljárásokat indít" címmel adott ki közleményt a Színház- és Filmművészeti Egyetem miután egyoldalúan és visszamenőleg módosította a szervezeti és működési szabályzatot az új kuratórium, hogy ne kelljen pályázatot kiírni a rektorhelyettesek kinevezéséhez. Ráadásul lehetővé tették, hogy az ezt a pozíciót betöltők az intézményvezetői jogköröket is ellássák.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Flashmobot szerveztek a Nemzeti elé az SZFE diákjai

A hallgatók A kassai polgárok című színdarabjából olvastak fel részleteket hétfőn este, a Magyar Dráma Napján, miközben a színházban a színpadon elvenedetett meg Márai Sándor műve.
Színház interjú

Makra Viktória: „Ez az előadás a saját gyászmunkám”

Szeptember 25-én mutatják be a MU Színházban a Héttörpe című Staféta-nyertes előadást Makra Viktória, szabadúszó színész, bábszínész rendezésében. Ő mesélt a világjárvány produkcióra gyakorolt hatásáról, a gyászról, inspirációról és a buffon-technikáról.
Színház hír

Koronavírusost találtak a miskolci színházban, előadások maradnak el

A Miskolci Nemzeti Színház közleménye szerint szeptember 25-ig biztosan elmaradnak a meghirdetett előadások, a további intézkedésekről pedig a most zajló tesztelés eredményei alapján döntenek.
Színház kult50

Két tüsszentés aranyat ér – Homonnai Katalin a Kult50-ben

Óvodás korában nagy küzdelmet folytatott apró társaival az Aranyat tüsszentő szamár szerepéért. Ennek a bizonyos szamárnak volt két, minden bizonnyal igen látványos tüsszentése. A kis Homonnai Katalin első szerepét ekkor nyerte el, úgy 5-6 évesen. A lehetőség és maga a szereplés is jó emléket hagyott benne, s talán kijelenthetjük: itt és így kezdődött minden.
Színház gyász

Elhunyt Michael Lonsdale, a Holdkelte című Bond-film főgonosza

A francia színész 89 éves volt, a magyar közönség egyebek között A rózsa neve, A sakál napja és a München című filmekből ismerhette.