Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

2020.09.21. 13:45
Ajánlom
Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!

Legyen világosság!

Ez az írás nem ökölcsapás, nem helyezkedés: egy érzelmes és hálás színházi nagyapa üzenete, aki élete legboldogabb öt évét töltötte a Főiskolán.

A minap csodálattal bámultam a szép és tehetséges növendékeket, akik értően és érzően énekeltek, a megrendült Tanár urat, az épületet:

világosság gyúlt az ablakokban, megláttam a szobákat, a folyosót, 1964 előtti önmagunkat, élő és holt osztálytársaimat,

felvételinket, Major Tamást, Marton Endrét, Nádasdy Kálmánt, arcukat, tekintetüket. Tíz évvel voltunk a háború után, még hallottuk a bombák robbanását, kezünk poros volt a lebombázott Pest romjaitól, a szorongás a kegyetlenségektől élő trauma volt. De amikor ránéztem a mesterekre, mindez eltűnt.

Újra átéltem az öt évet, amikor ott tanultam, és a 30 évet, amit taníthattam. Ezalatt lettünk felnőttek, színházi emberek, filmművészek, apák, anyák, nagyszülők. Bármennyire méltatlan is volt, amely e katarzist megteremtette, boldog és büszke vagyok mindannyiunkra.

Lányok, fiúk, kollégák, felelős tisztségviselők – őrködjetek, hogy akik oly varázsosan énekeltek nekünk és oly elszántan védelmezik életüket, ők is megérjék azt a pillanatot, amikor megláttam a kivilágított Vas utca 2/c-t.

Már nem csak az Egyetemről van szó (bocsássatok meg, nekem örökké a Főiskoláról): az országról, kultúránkról, életünkről.

Az én korosztályom még itt felejtett keveseinek az a lehetősége és kötelessége, hogy figyelje a történet minden pillanatát, ne győzteseket és veszteseket várjon, hanem tehetséges, tanulni akaró fiatalokat, bölcs, felelősségtudattal oktató tanárokat és megértő tisztségviselőket.

Van remény?!

Legyen világosság!

Budapest, 2020. szeptember 20.

Léner Péter

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Klasszikus

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Vizuál

Beintett a teknős a fotósnak, díjat ért

Átadták az idei Comedy Wildlife Photography díjakat, ami immár hat éve díjazza az év legviccesebb természetfotóit. A rangos megmérettetésre ebben az évben 44 döntős kép közül választották ki a legjobbakat.
Színház

Vidnyánszky Attila koronavírusos

Erről a Nemzeti Színház közleményben tájékoztatta a sajtót.
Klasszikus

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Mi is féltjük a jövőnket, pont ezért állunk ki a jogainkért” – Beszélgetés L. Nagy Attilával

Szentendrén augusztusban, a Függöny című ősbemutatóban láttuk, Racine szerepében. L. Nagy Attila, az SZFE bábosztályának hallgatója az utóbbi időszakban nemcsak színházi színpadokon, de társadalmi színtereken is megmutatkozott. Szeptember 1-jén ő olvasta fel az SZFE diákjainak az intézmény autonómiáját követelő levelét az egyetem előtt.
Színház interjú

Kellékes a kulissza két oldalán – Beszélgetés Szucskó Noémivel

Hol ér véget a díszlet és kezdődik a kellék? Hogyan készültek a Naplemente előtt vacsorájához az ételek vagy az Amadeus süti-költeményei? A József Attila Színház Kelléktárának vezetője, Szucskó Noémi avatott be a kulisszatitkokba.
Színház ajánló

Bicska Maxi Szentendrén

Bertolt Brecht-Kurt Weill Koldusoperája november 7-én a Szentendrei Teátrum műsorán! Bicska Maxi szerepében Brasch Bence, a Vígszínház kiváló színésze.
Színház szfe

Fellebbezett az SZFE polgársága – másodfokon folytatódhat a sztrájkolók ügye

Október 28-án az SZFE Sztrájkbizottsága fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre a bíróság azon ítélete ellen, miszerint a dolgozók sztrájkja jogszerűtlen. Emellett kiegészítették a sztrájkköveteléseiket is, ezúttal Magyarország Kormányához intézve, és kérik a modellváltás teljes visszafordítását.
Színház hír

Új színt kap Az ember tragédiája

Vajon hogy folytatódna Madách drámája, Ádám és Éva története? Tette fel a kérdést négy drámaíró, és Szikora János vezetésével nekiláttak, hogy megalkossák Az ember tragédiájának folytatását, ami a 20. század legjelentősebb eseményei mentén beszél a jelenünkről.