Színház

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

2021.07.23. 14:25
Ajánlom
Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.

A Déryné Program azzal a céllal jött létre, hogy az ország azon térségeit is minőségi színházi élményekhez juttassa, ahol a kultúrához való hozzáférés kevésbé biztosított. A Program keretében működő Déryné Társulat elhozta az összes saját produkcióját. A Déryné Fesztivál nyitónapján a Kossuth Lajos Művelődési Központ Latabár Színházában mutatták be a Déryné ifjasszony című produkciót, amelyet Vidnyánszky Attila rendezett.

DeryneFesztival_Kredit_GadorosMark_VizioMedia2-141103.jpg

A Déryné Program A falu rossza című előadása a Völgyszínházban (Fotó/Forrás: Gádoros Márk / VízióMédia)

Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumának kertjében talált különleges helyszínre a János Vitéz című zenés játék, amelyet Berettyán Nándor jegyez. A program A falu rossza című népszínművel folytatódott, melyet Mészáros Tibor álmodott színre, majd következett a Kék róka című színjáték, amelyet Szabó Sebestyén László állított színpadra. Mindkét produkciónak a Völgyszínház adott otthont. A saját bemutatók mellett számos vendégfellépő is szerepelt a Déryné Fesztiválon, akikkel a sátoraljaújhelyi helyszíneken találkozhattak a nézők.

Különleges, interaktív programokkal várta a közönséget a KOHÓ Műhely.

A fiatal drámapedagógusokból álló csapat munkáját a Kaland Kert játékban a társulat tagjai is segítették. Megtekinthette a közönség a Bakator és a Fruzsikás zenekar kncertjét, Bakos-Kiss Gábor Frankie című önálló estjét, a Csavar Színház Petőfi-produkcióját, Beke István és Andrea Vettoretti gitárművészek, Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza közös fellépését, Csernik Szende mesemondó előadását, Joós Tamás Cseh Tamás estjét és a rendezvényt záró Magyar Nemzeti Táncegyüttes produkcióját is.

DeryneFesztival_Kredit_GadorosMark_VizioMedia3-141107.jpg

Tarpai Viktória a Kaland Kert egyik állomásán (Fotó/Forrás: Gádoros Márk / VízióMédia)

„A környezetnek egészen elképesztő kisugárzása van, szebbnél szebb helyszínek járultak hozzá az alkotóink művészeti munkájának még magasabbra emeléséhez. Mindannyian azt érezzük, hogy Sátoraljaújhelyen és környékén minden olyan érték találkozik, amely a Déryné Program missziója, így már most várakozó örömmel készülünk a jövő évi újbóli találkozásra a nézőkkel, a második Déryné Fesztivál keretébenösszegezte gondolatait a rendezvénysorozatról Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

Fejléckép: A Déryné Társulat Déryné ifjasszony című előadása a Kossuth Lajos Művelődési Központ Latabár Színházában (fotó: Gádoros Márk / VízióMédia)

Programkereső

Legolvasottabb

Jazz/World

68 éves korában elhunyt Póka Egon basszusgitáros

A zenész olyan legendás zenekarokban játszott, mint a Hobo Blues Band vagy a P. Mobil.
Klasszikus

Indul a Zeneakadémia új évada: Liszt Fesztivált és Bartók Világversenyt rendeznek

A Zeneakadémia koncertjei védettségi igazolvány nélkül látogathatók, de a maszk viselése ajánlott.
Színház

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.
Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

A FeeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Színház magazin

Mecénás és mészégető – Báró Kemény János, a Jóság Embere

Kemény János amerikai állampolgárként született 1903-ban, de egész életében erdélyinek vallotta magát. A két világháború között marosvécsi birtokán szervezte meg a helikoni közösséget, amely a jobb- és baloldali erdélyi írók közös parlamentje volt. Báró Kemény János a hídember szerepét töltötte be az erdélyi szellemi életben. Saját vagyonából mentette meg a csődtől a kolozsvári színházat, Horthytól Corvin-koszorút kapott, majd a holokauszt idején az ő támogatásával jött létre a Zsidó Színház Kolozsvárott. Menekítette az üldözötteket. A háború után alapító mecénása lett a marosvásárhelyi teátrumnak, innen aztán politikai okokból kirúgták. A báró mészégetőként dolgozott a kommunista diktatúrában. Drámai kelet-európai sorsáról több kötetes önéletrajzi sorozatot tervezett, de ez is csak torzó maradt.
Színház ajánló

Ady Endre és Jordán Tamás találkozása a Pinceszínházban

Kihirdette új évadának bemutatóit a Pinceszínház: Jordán Tamás Ady-estje mellett vígjátékokkal és beszélgetéssorozattal is várják a nézőket.
Színház ajánló

5+1 előadás, amit látni kell a MITEM-en

Közel egy év csúszással szeptember 17. és október 9. között rendezik meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, melyen 13 ország 20 előadása mutatkozik be. Mutatunk néhányat, amire mindenképpen érdemes jegyet váltani.
Színház hír

Gyermekszínjátszó-rendezőket díjaz a Magyar Drámapedagógiai Társaság

A gyermekszínjátszás felmenő rendszerű országos találkozósorozatának meghirdetőjeként és szervezőjeként a szervezet kiemelten fontosnak tartja, hogy elismerje azoknak a művészetpedagógusoknak a munkáját, akik tevékenységükkel támogatják a magyar gyermekszínjátszást.