Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

2021.09.14. 20:10
Ajánlom
Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.

„Ünnepi alkalmak: az egyik kedvenc előadásomban Molnár Piroska nővére lehetek, a másik kedvencemben pedig Pogány Judit hasnyálmirigye!”

12 évnyi zongorázás – ez volt a győri Mentes Júlia Virginia első lépése a művészet felé. Igaz, az érettségi után anglisztikát tanult az ELTE bölcsészkarán, de közben már elcsábította a színjátszás. Mire megvédte fonetikából írt szakdolgozatát, már el is ment a Pesti Magyar Színház Akadémiájára, ahol Pál András és Őze Áron növendéke lett. Két évet töltött ott – szép emléke az Utas és holdvilágban Vannina szerepe –, majd negyedszerre felvették a színiegyetemre. Életkorát tekintve már épp elvégezhette volna az SZFE-t, mire bekerült. Novák Eszter és Selmeczi György zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára ma sem.

Talán A Nyíregyháza utca című vizsgaelőadásban lehetett először felfedezni Mentes Júlia Virginiát.

71037999_2907396599289867_4377553839155314688_n-201343.jpg

Mentes Júlia Virginia a Bernd Róza című előadásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt / Thália Színház)

Nyolc lány a zenésszínész-osztályból Amszterdamba kivitt szabolcsi prostik szerepében. Ő látszott a legkülönlegesebbnek derűs, lírai naivaalkatával, világos szemével és gyönyörű, kifejező szemöldökével. Harmadévesként szerepelt először nagyszínpadon, A padlásban Kölyökként a Vígszínházban. Ugyanebben a gyakorlatos időszakban Pécsett két jelentős szerepet kapott: a Veszedelmes viszonyok Cécile Volanges-át és A montmartre-i ibolya Violettáját. Döntő pillanatnak bizonyult, amikor Schell Judit megkereste a színinövendéket a Bernd Róza-ajánlattal, ami komoly szakmai sikert hozott. Mentes Júlia Virginia erőteljes alakítása a címszerepben darabbéli húgát, Molnár Piroskát is meggyőzte: „Gyönyörű. Játszom vele, közvetlenül látom dolgozni. Minden műfajban megállja a helyét.” Valóban, a drámai feladat után az Egy csók és más semmi operettfőszerepét is magabiztosan és elegánsan oldotta meg a fiatal színésznő, akit a most kezdődő évadban is két jó szerep vár a Thália Színházban még a tavalyi, járványos időszakot pótlandó.

A Thálián túl minden vonzza, ami nem kőszínház. Legyen bár beugrás a Jurányiban Schwechtje Mihály Örökségébe, A tizennégy karátos autó a TRIP-pel vagy rendezői vizsga a néhai Ódry Színpadon: a Rubens és a nemeuklidészi asszonyok. Ez utóbbi, kiváló előadásban Angyalt ad ragyogón, huncutul, a közönséggel is kommunikálva – talán ezt érzi most a legnehezebb szakmai feladatnak –, egyben büszkén: a Pogány Judit alakította Rubens/Esterházy hasnyálmirigyét is eljátszva.

A további díjazottakról itt olvashat.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Életünk képei a Jurányi Házban

Pass Andrea legújabb drámája, a Finálé egy kilencéves kisfiú, Pál Berci rejtélyes halála és egy legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása köré szerveződik. A történetben képzelet és valóság széttört mozaikdarabokként keverednek össze és alakítanak ki egy alternatív igazságot a Jurányi Ház színpadán.
Színház ajánló

El Kazovszkij díszlet- és jelmeztervei az OSZMI-ban

Ismeretterjesztő sorozatot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, melyben a színháztörténeti gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. November 5-én EL Kazovszkij színházi vonatkozású munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.
Színház ajánló

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.
Színház gyász

Elhunyt Venczel Vera

A Jászai Mari-díjas színművész idén márciusban töltötte be 75. életévét. Több mint ötven éven át volt a Vígszínház tagja, halálának hírét színháza tette közzé.
Színház ajánló

Új bemutatóval ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

Október 26-án, Szakonyi Károly 90. születésnapján mutatja be a Rózsavölgyi Szalon a drámaíró A hatodik napon című darabját, melyet Dicső Dániel rendező és Hárs Anna dramaturg bújtatott modern köntösbe.