Színház

Shakespeare visszatér a virtuális térbe

2021.11.29. 16:00
Ajánlom
A tavalyi Shakespeare 37 sikerén felbuzdulva a Webszínház újabb online Shakespeare-adaptációkat készít, ezúttal is egy-egy ikonikus jelenetet gondolva tovább. A december 1-jén induló sorozatban olyan neves művészek vállaltak szerepet, mint Fullajtár Andrea, Györgyi Anna, Ember Márk, Hirtling István vagy Elek Ferenc.

A Webszínház „virtuális társulata” továbbra is azon dolgozik, hogy az aktuális trendektől elszakadva, egy produkcióban ötvözze a színházat és filmet. A Shakespeare 37 egyszerre kötődik a reneszánsz íróhoz és a jelenünkhöz.

A feldolgozott jelenetek mind hétköznapi, a mai ember számára megfogható és átélhető mozzanatokat ragadnak meg.

Megjelenik bennük az intrika, gyűlölet, kirekesztés és kirekesztettség, ellenségeskedés és megalázottság, amiket a közös gondolkodásra, véleményütköztetésre sarkalló filmes hatások tesznek teljessé. A 12 epizód drámájába pedig természetesen humor is vegyül.

A feldolgozott jelenetek és íróik:

  • Othello/ Velence-Ciprus, csak oda (író: Papolczy Péter)
  • János király/ Király János (író: Száraz Miklós György)
  • Antonius és Kleopátra/ TÓNI (író: Forgách András)
  • Téli rege/ Legbölcsebb az idő (író: Szilágyi Eszter Anna)
  • Falstaff/ Falstaff halála (író: Kiss Csaba)
  • Lóvátett lovagok/ Lóvátett lovagok (író: Csurgó Csaba)
  • Tévedések/ Syracusa/ Epesus (író: Kovács Márton és Fabacsovics Lili)
  • A sziget tele van hangokkal (író: Egressy Zoltán)
  • Athéni Timón (író: Márton László)
  • és a sort zárja a Két veronai, Makrancos hölgy, Minden jó, ha vége jó.

Az epizódokban állandó elemként továbbra is jelen van a gipsz Shakespeare-fej, a jelenetek középpontjában pedig egy ismert karakter vagy kulcsjelenet áll. Az újragondolt szituációk sokszor egészen más világba kalauzolják a nézőket, Antonius története például a magyar maffiavilágban éled újjá, egy snitt erejéig pedig Kováts Adél is feltűnik a vásznon.

Az epizódok megszokott fix eleme továbbra is a gipsz Shakespeare-fej.

fe_800_500_shfej1-155643.jpg

A gipsz Shakespeare-fej a jelenetek állandó eleme (Fotó/Forrás: Webszínház)

Shakespeare ikonikus alakjait ezúttal is ismert színészek formálják meg: Antal D Csaba, Cserna Antal, Csiby Gergely, Csuja Imre, Dankó István, Elek Ferenc, Ember Márk, Ertl Zsombor, Fátyol Kamilla, Földes Tamás, Fullajtár Andrea, Gyulai Csaba, Györgyi Anna, Gyulai Csaba, Hartai Petra, Hirtling István, Jerger Balázs, Kiss Anna Gizella, Kocsis Gergely, Kocsis Pál, Kovács Márton, Kováts Adél, Móser Ádám, Mosolygó Sára, Ódor Kristóf, Peller Anna, Podlovics Laura, Porogi Ádám, Radnay Csilla, Szántó Balázs.

Mellettük a fiatal színészgeneráció tagjai is bemutatkoznak. A Pesti Magyar Színiiskola másodéves növendékei azt kutatják, hogyan tudnak szembeszállni a hatalommal: Fekete Flóra, Jászay Dorina, Magos Fanni, Megyesi Pálma, Murányi Eszter, Nyitrai Hédi, Pintér Janka, Szatmári Alíz, Zováth Evelin, Kassay Marci, Kovács László, Szabó Bence, Gécsek Bendegúz, Tarján Lőrinc, Balogh Benjamin. Valamint a határon túli Szabadkai Népszínház társulatával is találkozhatnak a nézők: Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Ralbovszki Csaba, Magyar Zsófia, Csernik Árpád, Kalmár Zsuzsa, Mezei Zoltán, G. Erdélyi Hermina is látható lesz.

A december 1-jei premiert, Papolczy Péter Othellóját David Hamlton fotói inspirálták, a rövid jelenet arra keresi a választ, hogy mi elől menekül Desdemona Othello karjaiba.

Fejléckép: Falstaff werkfotó (forrás: Webszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.
Színház ajánló

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.
Színház hír

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Színház hír

Ismét lehet pályázni az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjra

Közzétette az idei Örkény István Drámaírói Ösztöndíj pályázati felhívását és a pályázáshoz szükséges dokumentumokat a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM). A fiatal drámaírók részére meghirdetett pályázat beadási határideje február 14., hétfő.