Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

2021.01.16. 11:45
Ajánlom
Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

A kancellár a műsorban, amit a műsorvezető, Velkovics Vilmos azzal a felütéssel indított, hogy a kérdéseit a „szélsőségesen kormányellenes HVG” értesüléseire alapozza, az épületek állapotát tekintve megdöbbentő körülményekről és színvonaltalan belső állapotokról számolt be. Ennek normalizálását tekinti a megújulás első lépésének.

„A megújulást azzal kell kezdeni, hogy mindenképpen olyan feltételeket kell teremteni az oktatásnak, amibe egy ember – egy szülő akár – szívesen beengedi a gyermekét” – mondta, hozzátéve, hogy ha az ő gyereke szeretett volna ide jelentkezni, akkor biztos, hogy lebeszéli.

Nem cáfolta a Vas utcai épület egyházi kézbe kerülését (mint mondta: a környék és az ő érdekük is, hogy az épület társadalmilag fontos szerepet kapjon) azt azonban igen, hogy lenulláznák a hallgatók kreditjeit.

Arra ugyanis, hogy levizsgázhasson, bepótolhassa az elmaradt órákat és megszerezze a megfelelő krediteket, február 19-ig mindenkinek lehetősége van.

Az oktatók is folytathatják a megkezdett munkát, immár sokkal jobb körülmények között. Ha erre a hallgatók érdekeit figyelmen kívül hagyva nemet mondanak, akkor a kuratórium mindent megtesz annak érdekében, hogy az oktatás színvonalát megőrizve, de új emberekkel helyettesítsék a távozó tanárokat.

„Nehezen érthető, ha ezekre az új körülményekre bárki nemet mond. Akkor nemet mond Sinkovits Imrére, nemet mond Zsigmond Vilmosra vagy éppen Németh Antalra.”

Szarka Gábor emellett több kérdést is megválaszolatlanul hagyott, többek között az új oktatókra vonatkozót (ami azért is érdekes, mert a vele szemben ülő Velkovics szombat délben, a 444 cikkének megjelenése után elismerte, hogy ő is az új tanárok között van), de a kancellár azt sem árulta el, hogy hol lesz az állítása szerint felszereltségében és elhelyezkedésében is kiváló új kollégiumi épület. A bírósági határozat ellenére tartja magát ahhoz, hogy a kuratórium a blokád utáni időszakban megszüntette az oktatási tevékenységet, és az elmaradt órákat az érvényes félévhez pótolni kell.

 

Fejléckép: Szarka Gábor a Vas utcánál (fotó: Várhegyi András / Fidelio)

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

Kapcsolódó

Eladják az SZFE épületeit, megszűnik az Ódry Színpad

A kollégisták már nem a Vas utcába fognak visszamenni – tudta meg az ATV Híradója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Lőrinczy György a Szentendrei Teátrum új vezetője

Az idén ötvenegy éve alapított Szentendrei Teátrum élén Lőrinczy György a korábbi igazgatót, Vasvári Csabát váltja, aki nem indult újra a pozícióért.
Színház hír

Mostani formájában megszűnik a POSZT

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező nonprofit kft. megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”. Ugyanakkor tíz éve tart a folyamat, amelynek része a mostani fejlemény.
Színház hír

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.