Színház

Sztarenki Pál a Pinceszínház új igazgatója

2021.07.06. 13:30
Ajánlom
Sztarenki Pál igazgató pályázatát tizenhárom másikkal szemben ítélte legjobbnak a IX. kerületi képviselő-testület. A szakértői biztosság dr. Komáromi György pályázatát támogatta legnagyobb arányban.

Mint arról korábban beszámoltunk, rekordszámú, tizenöt érvényes pályázat érkezett a ferencvárosi Pinceszínház igazgatói pályázatára. Soós Péter korábbi igazgatót azután menesztette a kerület vezetése, hogy a rendező jelzés nélkül főállású oktatói munkát vállalt az újjászervezett Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ezt pedig a 2023-ig érvényes szerződése alapján nem tehette volna meg.

A pályázatokat elbíráló szakértői bizottság tagjai:

A Színházművészeti Bizottság delegáltjai:

- Barnák László a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója
- Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza igazgatója
- Csáki Judit magyar színházkritikus, újságíró, műfordító, egyetemi tanár
- Jászay Tamás újságíró, szerkesztő, kritikus, kurátor, egyetemi oktató, a Revizor alapító szerkesztője, állandó szerzője

Prof. Dr. Kásler Miklós delegáltja:

- Benedekfi István – osztályvezető, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Kultúráért Felelős Államtitkárság, Előadó-művészeti Főosztály

A fenntartó önkormányzat delegáljtai:

- Döme Zsuzsanna alpolgármester
- Szász János Balázs Béla-díjas magyar színházi és filmrendező, dramaturg, forgatókönyvíró, egyetemi tanár, érdemes és kiváló művész

A ferencvárosi Pinceszínház delegáltja:

- Farkasné Bugyáki Beáta

Időközben egy pályázó, Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas drámaíró, rendező visszavont a pályázatát (az okokról itt írtunk részletesen), így csak tizennégy pályázat maradt versenyben. A szakértői bizottság legnagyobb arányban dr. Komáromi György pályázatát támogatta.

A 2021. július 6-án megtartott kerületi közgyűlésen a képviselő-testület négy pályázót hallgatott meg: Gulyás Hermann Sándort, Horváth Lajos Antalt, dr. Komáromi Györgyöt és Sztarenki Pált. A képviselő-testület végül Sztarenki Pált választotta meg igazgatónak 10 igen, 2 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett.

70501970_2331423570301034_9015268381598679040_n-133657.jpg

Sztarenki Pál (Fotó/Forrás: Rózsavölgyi Szalon)

Az indoklás szerint Sztarenki Pál pályázatában nagyon erős színházi szellemiség fedezhető fel, megcélzott programja kellően széttartó ahhoz, hogy képes legyen megszólítani a gyermekektől az idősökig a ferencvárosiakat. „A meghallgatások során egyértelműen látszott, hogy a pályázó tisztában van a színház jelenlegi gazdasági kereteivel, és képes lesz abból hatékonyan gazdálkodni, szakmai múltja garancia a színház sikeres és stabil működésére” – hangzott el a közgyűlésen.

Sztarenki Pál a képviselő-testület előtt a szavazást megelőzően megtartott programismertetőjében elmondta, a színházat a sokszínűség, a megbízhatóság, a kiszámíthatóság és a szakszerűség jegyében tervezi működtetni, emellett okosan és praktikusan átgondolt építkezést tart megvalósíthatónak, a Pinceszínház adottságainak ismeretében.

Az újonnan kinevezett igazgató hozzátette, már korábban összeállt a Pinceszínház következő évadának repertoárja, így az ő dolga most elsősorban ennek operatív levezénylése lesz.

„Rólunk szól, értünk szól, nekünk szól.”

Meglátása szerint a színháznak minden korosztályt meg kell tudnia szólítania, nem pedig rétegszínházként működni, nem szabad kirekesztőnek vagy „kultúrrasszistának” lenni. „A Pinceszínháznak ki kell szolgálnia a teljes Ferencváros közönségét” – jelentette ki.

206130457_10159804730444524_1485038538799551022_n-140641.jpg

A Pinceszínház bejárata (Fotó/Forrás: Ferencvárosi Önkormányzat)

Pályázatából négy alappillért emelt ki:

  1. Együttműködést tervez a Freeszfe Egyesülettel;
  2. Tovább erősítené a tantermi- vagy beavató színházi programot;
  3. Beszélgetéssorozatot indítana Trezor címmel a kulturális élet „féltett kincseivel”, kiemelkedő művészekkel, gondolkodókkal;
  4. A meglévő repertoár megtartása.

FRISSÍTÉS!

A döntés után nem sokkal a közösségi felületen osztott meg bejegyzést Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere, amelyben így fogalmaz:

"Végtelenül elkeserítő döntés született ma a Pinceszínház igazgatójának kiválasztásakor. A Fidesz-DK-Mszp és két momentumos képviselő friss nagykoalíciót alkotva hagyta figyelmen kívül a magyar színházi élet krémjéből álló, 13 órás bírálat után javaslatot tévő szakmai bírálóbizottság véleményét, javaslatait. Helyette kiválasztották azt a jelöltet, aki operett kuplékat tervez a kerületi középiskolákba vinni, hogy népszerűsítse a színházat. 

Miközben felkerülhettünk volna Budapest színházi térképére, végre nézőket is hozva a színházba, életet a Ráday utcába.

Ezen a téren az marad a kerületben, ami a Fidesznek kedves, változás leszavazva."

(kiemelés: Fidelio)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

Otthon a zenében – Ismerd meg Borsos Kata hegedűművésznőt!

Ki gondolná, hogy a finom vonású, fiatal hegedűművésznő idejét a doktori képzés és három gyermek tölti ki? A Zeneakadémia fiatal tehetségeit bemutató portrésorozatunk első részében Borsos Katával ismerkedhet meg a közönség, akinek DLA zárókoncertjére január 25-én kerül sor a Solti Teremben.
Színház

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Zenés színház

A rokokó erotikája – Veszedelmes viszonyok a Budapesti Operettszínházban

Ősbemutatóra készül január 28-án és 29-én a Budapesti Operettszínház: a Choderlos de Laclos regénye nyomán készülő Veszedelmes viszonyok Kovács Adrián zenéjével és Kiss Csaba rendezésében kerül színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.
Színház videó

Színészek kampányolnak a választás tisztaságáért

Az Unhack Democracy kezdeményezésére több színész is csatlakozott a választások tisztaságát elősegítő kampányhoz – írja a 444.
Színház ajánló

Átkosan buja színmű a Bartók Színházban

Január 22-én mutatja be a dunaújvárosi Bartók Színház Frank Wedekind gyermektragédiáját, A tavasz ébredését, melyből Szász Hanna és Ivanics Tamás készített új színpadi adaptációt.
Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.