Színház

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

2022.01.19. 16:00
Ajánlom
Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.

A 2022. január 18-én megtartott közgyűlésen a tagság egyhangú szavazása alapján a Színházi Kritikusok Céhének új vezetői – társelnöki struktúrában – Puskás Panni és Kovács Bálint lettek. Mellettük Papp Tímea – korábbi elnökhelyettes – elnökségi tagként kapott bizalmat. Az új vezetők a 2018-ban megválasztott Turbuly Lillát váltották.

Puskás Panni a Revizor kritikai portál szerkesztője, tavaly jelent meg első novelláskötete a Magvetőnél. Kovács Bálint a hvg.hu Kultúra rovatának tagja, 2018-ban tényirodalmi kötetet jelentett meg a #metoo jelenség kapcsán, 2021-ben novelláskötettel jelentkezett a Kalligram Kiadónál. Papp Tímea kritikus, kulturális újságíró, az Orlai Produkció sajtósa.

Mint a céh oldalán olvasható programismertetőből kiderül, a következő három évben az új vezetők arra tesznek kísérletet, hogy aktivizálják a céhes tagságot, erősítsék a céh brandjét és megpróbáljanak mindehhez anyagi hátteret is biztosítani.

Fontosnak tartják, hogy a Színikritikusok díja további figyelemre és népszerűségre tegyen szert, továbbá hogy a céh tagjai minél kevesebb anyagi ráfordítással járhassanak színházakba.

„A céh létezése ugyanis nemcsak a színikritikusok számára fontos, hanem az egész színházi szakma érdeke.”

Ugyancsak fontos feladatnak tekintik új, aktív tagok megtalálását és felvételét, többek között a Koltai Tamás kritikapályázat révén. Folytatnák Kritikus óra című programjukat, valamint új sorozatot is indítanának, amelyben négy céhtag beszélgetne egy-egy előadásról nyilvánosan.

2022-ben csatlakoznának a Civil Iránytű Alapítvány „Új Nap Új Remények” elnevezésű, civil szervezetek számára alapított követes adománygyűjtő kampányhoz, hogy a céh működésére gyűjtsenek adományokat.

Fejléckép: Puskás Panni, Kovács Bálint (forrás: Színházi Kritikusok Céhe)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

Énekesképzés a teljesség igényével – Beszélgetés Baráth Emőkével

Augusztusban kerül sor először a Pure Voice Akadémia képzésére, melynek különlegessége, hogy holisztikus szemlélettel igyekszik felkészíteni a növendékeket az énekesi pálya változatos kihívásaira. A kurzus alapítójával, a világhírű szopránnal, Baráth Emőkével beszélgettünk.
Plusz

Elhunyt id. Éliás Gyula

Az első magyar DJ-generáció egyik legismertebb alakjának halálhírét fia is megerősítette a közösségi oldalán.
Klasszikus

Életre kelt építészet – száz éve született Iannis Xenakis zeneszerző

Száz éve született a 20. század egyik legkülönlegesebben sokoldalú alakja, az építész-zeneszerző Iannis Xenakis. A matematikai struktúrákat zenére fordító komponista muzsikáját hallgatva mintha egy futurisztikus utazáson vennénk részt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Haumann Péter

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színészt, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját, a nemzet színészét 81 éves korában érte a halál – tudatta a család az MTI-vel.
Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.