Színház

Ünnepre készül a 125 éves Vígszínház

2021.08.24. 17:15
Ajánlom
„A megszállottságot kell mederbe terelnünk” – mondta Rudolf Péter a Vígszínház évadnyitó társulati ülésén, utalva arra az emberpróbáló munkára, ami az elmúlt másfél évet jellemezte. Az igazgató igazi ünnepnek nevezte, hogy elindulhat a színházi évad, az eseményen pedig a következő időszak premierjei mellett bemutatták az új társulati tagokat is.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntő beszédében arra kérte a színház dolgozóit, hogy ne hagyják kárba veszni másfél év munkáját, mielőtt új projektekbe kezdenek. A színház pedig egy-egy új produkció mellett éppen az elkészült produkciók közönség előtti bemutatásán dolgozik: a Pesti Színházban ugyanis szeptember 18-án a stream-előadásként bemutatott Michal Dočekal-darab, A kő premierjével indul a szezon.

A Vígszínházban ifj. Vidnyánszky Attila rendezi a Szerelmek városát, melynek alapja egy 1945-ben készült romantikus film. A darab zenéjét Kovács Adrián jegyzi, ezzel

az előadás csatlakozik a teátrum azon törekvéséhez, hogy új, saját fejlesztésű zenés színpadi művek szülessenek.

Visszatér a Margitszigeten bemutatott Kabaré is, egy kicsit más feldolgozásban. Béres Attila ugyanis ígéretet tett arra, hogy néhány jelenetet átrendez a kőszínházi bemutató előtt. A Pesti Színházban Yasmina Reza Bella figurája kerül színre, egy átlagosnak tűnő születésnap estéjét mutatva be. Az ünnepség azonban szürreális fordulatot vesz. Az eredetileg szintén streamként bemutatott előadás főszerepét a közönség elé kerülő előadásban Radnay Csilla veszi át.

240411789_4784487538232347_181286427980011699_n-094523.jpg

A Vígszínház új társulati tagjai (Fotó/Forrás: Juhász Éva / Vígszínház)

Az év vége felé közeledve Paczolay Béla ül a rendezői székbe, hogy A vendégek címmel nagy sikerrel futó film színpadi adaptációját a Pesti Színház színpadára álmodja. A Party az értelmiség kiégettségéről, meghasonlásáról, magánéleti csapdáiról beszél szórakoztató formában. A darab érdekessége, hogy az eredeti színpadi változatot a filmet is jegyző Sally Potter készítette.

2021 utolsó premierje december 11-től látható David Doiasvili, a grúz Vaszo Abasidze Állami Zenés és Drámai Színház igazgatójának rendezésében. Csehov Sirálya ezúttal új megközelítésben és tartalommal gazdagodva, a mára reflektálva kerül a nézők elé.

Ez utóbbi fontos törekvése lesz a következő éveknek,

Rudolf Péter ugyanis a színház lényegét a jelen idejűségében látja, még ha egyelőre bizonytalan is az, hogy milyen mértékben és formában kell ezt a jelent a közönség elé tárni.

Az évadterv mellett bejelentették az új társulati tagokat is: két egyetemista gyakornok mellett állandó tagként érkezik a Vígszínházhoz Kovács Patrícia, Nagy-Kálózy Eszter, Orosz Ákos, Bölkény Balázs és Stohl András.

Fekete Péter nagy örömmel jelentette be, hogy a július 16-i bizottsági ülés döntése értelmében további öt évig Rudolf Péter vezetheti a Vígszínházat, Karácsony Gergely főpolgármester pedig teljes körű támogatásáról biztosította a társulatot.

„Igazgatónak lenni egy szolgálat”

– reagált a kinevezésre Rudolf Péter.

A társulati ülés záró akkordjaként – saját volt kollégáit is meglepve – Harkányi Endre állt a mikrofon mögé, röviden reagált viharos távozásának körülményeire, mondván, anno becsapta maga mögött az ajtót, most szeretné szépen lassan becsukni. Végül egy színházi anekdotával búcsúzott a Vígszínháztól.

Fejléckép: Vígszínház (fotó: Gordon Eszter / Vígszínház)

Rudolf Péter további öt évig vezetheti a Vígszínházat

Kapcsolódó

Rudolf Péter további öt évig vezetheti a Vígszínházat

Az erről határozó kilencfős bizottság egyhangúlag támogatta Rudolf Péter mandátumának meghosszabbítását – jelentette be az augusztus 24-i évadnyitó társulati ülésen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Ingyenes nyáresti koncertek és ZeneKert – megnyitott a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada

Egész nyáron ingyenes szabadtéri koncertekkel és egy új kerthelyiséggel, a ZeneKerttel várja a látogatókat a Magyar Zene Háza. A szabadtéri színpad feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget koncertezésre, számos jól ismert zenész és formáció mellett.
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.
Klasszikus

Eötvös Péter és Mihail Pletnyov is vezényli jövőre a Concerto Budapestet

Meghirdette 2022/23-as évadát a Concerto Budapest, a zenekarhoz első vendégkarmesterként Eötvös Péter, míg rezidens művészként Mihail Pletnyov csatlakozik.
Klasszikus

„Az elhivatottság volt Kocsis Zoltán életének középpontja” – beszélgetés Dr. Vigh Andreával

Idén másodszorra kerül sor A magyar klasszikus zene napjára, a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok közös szervezésében megvalósuló koncertsorozatra, mely Kocsis Zoltán emléke előtt is tiszteleg. Az eseményről a Zeneakadémia rektorával, Dr. Vigh Andreával beszélgettünk.
Klasszikus

A legtehetségesebb ifjú muzsikusokat keresi a Budapesti Fesztiválzenekar

A zenekar tehetségkutató és -ösztönző programot indított annak érdekében, hogy a jövőben is a legnagyszerűbb muzsikusok foglalhassanak helyet köreikben.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az Adáshiba a Játékszínben

„Történik napjainkban, sajnos” – írta Szakonyi Károly műve elejére 1970-ben, és amire utal, 2022-ben is igaz. Sőt nemhogy eljárt volna az idő az alaptéma fölött, a darab ma még döbbenetesebben ábrázolja a média és az ember viszonyát.
Színház ajánló

Vacsoraszínház a krimik szerelmeseinek – Poirot az Orfeumban

Május 28-án mutatja be legújabb vacsoraszínházi előadását az Orfeum, a közönség talányos bűnügyi történeteket kísérhet figyelemmel, miközben Hercule Poirot alakja mellett a gasztronómia is Belgiumot idézi.
Színház ajánló

„A fiatalokba kell kapaszkodnunk” – 15. alkalommal rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált

A jubileumi összművészeti fesztivált augusztus 2. és 6. között rendezik meg, hagyományosan öt helyszínen, változatos programokkal.
Színház gyász

Elhunyt Kocsis Antal színművész

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagját életének 83. évében érte a halál – tudatta a teátrum.
Színház hír

Az Elmaradt Előadások Bajnokát keresi az Örkény Színház

A koronavírus-járvány idején a többi színházhoz hasonlóan az Örkény Színház is kénytelen volt több előadását lemondani vagy elhalasztani. Most azokat a nézőket keresik, akik jegyet váltottak az elmaradt produkciókra.