Színház

Vidnyánszky Attila színházba hívta Demeter Szilárdot

2021.11.12. 11:00
Ajánlom
November elején nagy port kavart Demeter Szilárd, a PIM főigazgatójának nyilatkozata, amelyben kijelentette, hogy a kortárs magyar irodalom 80 százalékát „kukázná”, a színházat pedig egyenesen gyűlöli.

Ahogy a Fidelio is megírta, az interjúra számos alkotó reagált, kitérve arra is, ahogyan Demeter Parti Nagy Lajos munkásságát minősítette. Závada Pál a kijelentéseket minősíthetetlennek nevezte, Erdős Virág elhatárolódott tőle, de Péterfy Gergely, Nyáry Krisztián, Grecsó Krisztián és Jászberényi Sándor is nemtetszését fejezte ki, egy-egy verset osztva meg tiltakozásul.

Petőcz András író ennél továbbment, úgy gondolja, hogy Demeter Szilárd egy hivatalnok, akinek az a dolga, hogy vezesse a hivatalát. Se szidni, se dicsérni nincs joga az alkotókat, mert nem magánemberként van jelen a kulturális életben.

A főigazgató válaszul a Vitairat a képmutatásról és annak káráról címmel megjelentetett cikkében reagált a szakma felháborodására, régi magyar és román és lengyel irodalmi alakokat hozva példának a „nagy író” definíciójának megalkotásához.

„Én lennék a legboldogabb, ha a főigazgatói munkám abból állna, hogy világhírű magyar írók (művészek) lába elé terítem a vörös szőnyeget, és ugyancsak elégedett lennék, ha egy-egy nagyságunk irodalmi emlékezete tízezreket mozdítana meg.

Szeretném megélni azt az időszakot, amikor magyar szerzők tucatjait ujjongva olvasom, és annyira jók, hogy alig bírom kivárni a következő remeket.”

– írta Demeter, sajnálatát fejezve ki, amiért a magyar irodalom – a főigazgató szavaival élve – csak mintha-irodalom, a szerzők pedig csupán eljátsszák, hogy írók.

Ez nem jelenti azt – áll a rövid replikában –, hogy a PIM ne tenne meg mindent a kortárs magyar irodalom helyzetének javításáért, és ennek érdekében Demeter Szilárd saját személyes ízlésvilágát vagy épp a politikát zárójelbe teszi.

„Mára elmúlt belőlünk ez az igényesség. A szakmából múlt el. Régebben a teljesítményt süvegeltük meg, ma a státust. Kiírja a magyar író a közösségi médiába, hogy magyar író vagyok, tehát igazam van, kalapot le, vagy leverik az elvbarátaim. Vita lezárva.”

A kialakuló diskurzusban a színházi alkotók is megszólítva érezték magukat, mind Szente Vajk, mind pedig Vidnyánszky Attila jelezte, hogy szívesen látnák Demeter Szilárdot egy-egy előadásukon.

A Blikknek adott interjújában Demeter Szilárd kitért rá, hogy a színház iránti ellenszenve személyes okokra vezethető vissza, ebből kifolyólag 1998 óta nem szívesen látogatja a teátrumokat. Nem a művészekkel van problémája, hanem magával az intézménnyel, Vidnyánszky Attila pedig azt ígérte neki, hogy jól fogja magát érezni. Nyilatkozatával kapcsolatban úgy fogalmazott: azért nem kér bocsánatot, mert ugyan sokan kritizálják, többen vannak viszont, akiket inkább felszabadított, hogy valaki ki mer állni.

„Azért mondom ki, hogy más is kimondhassa. Ha képmutatóan elbeszélünk a lényeg mellett, attól nem lesz jobb a kortárs magyar irodalmi élet.”

Szente Vajk is úgy véli, hogy Demeter Szilárd máshogy állna a színházhoz, ha látná például a Puskás musicalt, eddig háromszor invitálták meg egy-egy estére.

„Eleddig nem jött, de biztos vagyok benne, hogy máshogy nyilatkozna a színházról, ha megnézi az előadást. Ha eljön és megnézi, kérdezzék meg újra, és tuti, hogy mást fog mondani. Nagyon várom, ezúton is hívom” – mondta a rendező.

Fejléckép: Demeter Szilárd (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

„Nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe” – írói reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

Kapcsolódó

„Nagyra becsült kollégáim munkáját veszi semmibe” – írói reakciók Demeter Szilárd kijelentéseire

A hazai művészeti életben nagy port kavart Demeter Szilárd miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának november 8-án a Telexen megjelent nyilatkozata, amely a magyar kulturális szféra minden szegmensét érintette.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.