Tánc

A gyerekek egy cigánykeréknek jobban örülnek, mint egy bonyolult koreográfiának

2021.12.06. 11:05
Ajánlom
December 5-6-án mutatja be a Tellabor társulat a Nemzeti Táncszínházban Kulcsár Noémi Harangozó-díjas koreográfus új gyerekdarabját, a Mókás Mikulást. Az alkotók a jóságos ősz szakállú figura helyett egy kissé bohókás, csetlő-botló, lerobbant szánja mellett rostokoló, segítségre váró, szerethető karaktert hoztak létre. A művész szerint a gyerekek számára nem érdemes összetettebb mozgásnyelvet alkalmazni, hiszen számukra egy kidolgozott szóló, egy korrekt koreográfia sokszor unalmas tud lenni.

A kortárs alkotásoknál gyakori, hogy a felnőtt néző mindenáron meg akarja érteni a darabot. És ha ez elsőre nehézségbe ütközik, bizony nem bánná, ha a verbalitás a segítségére sietne, ami ugye egy táncprodukció esetében nem valószínű. De vajon a kicsikhez, a gyerekekhez, akik egyes életszakaszukban jellemzően nem a verbalitásra építik a kommunikációjukat, könnyebben eljut-e egy-egy mondanivaló, vagy bármilyen megfejtésre váró képi világ a kortárs alkotások esetében?

Úgy tapasztalom, hogy sokkal gyorsabban és hamarabb eljut hozzájuk, mert a világukban nincsenek ezt gátló vagy nehezítő tényezők. Nem léteznek olyan szabályrendszerek, amelyek a befogadást nehezítenék, ezért sokkal szélesebb skálán tud mozogni a megértésük. Szavak nélkül is pontosan követik, hogy a cselekmény milyen irányba halad. Nagyon sok olyan mese van, amelyben nem beszélnek, hanem a történet csak a képi világban jelenik meg.

IMG_8702-101650.jpeg

Jelenet a Mókás Mikulásból (Fotó/Forrás: Kaszner Viktória)

Ha összehasonlítjuk az alkotás folyamatát, akkor milyen feltételek, korlátok vagy adottságok között kell dolgoznia, ha felnőttek, vagy ha gyermekek számára készít darabot?

Nagyon fontos, hogy a zenének milyen a szerkezete. A gyerekeknél lényeges, hogy a dallam mellett a hangszerek nyugalmat árasszanak. Egy nagyzenekaros, teljes pompájában megszólaló muzsika nem biztos, hogy találkozik a lelkükkel. A zenére tehát nagyon kell figyelni, a koreográfia lehet összetettebb, amellyel megismertethetjük velük a tánc szépségét. De nem érdemes „trendi” mozgásnyelvet alkalmazni. Azt vettem észre, hogy

nagyon kedvelik a látványos, már-már cirkuszi akrobatikus elemeket, ezek a pillanatok hozzák meg számukra a rácsodálkozás élményét.

Mennyire kell a koreográfia szerkezetében arra figyelni, hogy az egyes korosztályok meddig tudnak koncentrálni, figyelembe veszi-e a darab ritmikája ezt?

Úgy látom, hogy egy óvodáskorú gyerek vagy kisiskolás nagyjából 40 percnyi előadást tud befogadni, ezen túl egy kicsit elfáradnak. Ami pedig a ritmikát illeti, természetesen jó, ha váltakoznak a ritmusok, ha egy gyorsabb tétel után egy lassabb következik, de a felnőttek is ösztönszerűen megkívánnak az adagio tétel után egy allegrót.

Beépíti-e eleve a darabba a reakcióikat, az interaktivitásukat, a váratlan helyzeteket, beszaladásokat, hanghatásokat? Ez egy nagyon pezsgő nézőtér ilyenkor.

Az interaktivitás mindenképpen része a daraboknak, azt szeretem, ha a gyermek ezt meg is teheti.

Óva intem az összes óvónőt és tanárnőt, hogy csitítsa a gyermekeket ezeken az előadásokon, hiszen a látvány által kiváltott felfokozott állapotot le kell reagálniuk, ki kell magukból engedni, és ezek a reakciók nem zavarják az előadást, sőt annak részei.

Nagyon fontos, hogy számukra a darab végig egy interakció. Az előadók által kezdeményezett párbeszéd nyilván egy másik helyzet, amikor megszólítják a gyerekeket, és velük együtt végeznek el egy-egy feladatot. Azt gondolom, hogy úgy szép és jó, ha mind a két dolog jelen van. A gyerek később majd megtanulja, hogy a színházban nem beszélget, hanem csendben van, de hogy ebben az életkorban reagáljon a színpadon látottakra, azt nem kell visszatartani, nyugodtan lehet.

IMG_8845-101650.jpeg

Jelenet a Mókás Mikulásból (Fotó/Forrás: Kaszner Viktória)

Nagyon fontos szerepe van az előadások utáni időnek, annak a negyedórának, amikor a gyerekek utánozzák a látottakat, a maguk módján eltáncolják a figurákat. Erre hagynak időt?

Mindenképpen, sőt azt is megengedem, hogy az előadást követően feljöjjenek a színpadra, a játéktérbe, megtapogassák a kellékeket vagy a díszletet. Ezek is élményszinten segítik a látottak feldolgozását. Találkoznak személyesen az előadókkal, akár közösen is van egy kis játék. Az érzékszervek minden szintjén jelen kell lenni.

A következő gyermekeknek szóló előadása a Mókás Mikulás, amely december 5-6-án szerepel az idén 20 éves Nemzeti Táncszínház programjában. A Mikulás figurájáról lehántja azt a jóleső pátoszt és emblematikus karakterjegyeket, amellyel felruházták. A darabjában ő egy fontos küldetéssel bíró utazó, akinek a szánja defektet kap, és itt kezdődnek a kalandok. Ez is egyfajta modernizáció, ahogy az egy kortárs alkotótól el is várható.

Azt gondolom, hogy mai világunkban a gyermekek sokkal nyitottabbak az őszinte, szeretetteljes és velük együtt élő karakterekre, eseményekre. Ezért találtuk ki a dramaturgommal együtt ezt a történetet. Nagyon sok mikulásmesét olvastam, és úgy döntöttünk, hogy megalkotjuk a sajátunkat.

Kalmár Attila Mikulás-figurája egy kicsit ügyefogyott, olyan, mint a híres angol komikus karakter, Mr. Bean.

Útközben összetörik a szánja és egyedül marad a sarkkörön. Mialatt manói (Hajszán Kitty és Rácz Réka) segítségért mennek, találkozik a hóvilág jellegzetes figuráival, a pingvinnel, a jegesmedvével, a hóemberrel és a jégtündérrel. A darab tartalma, üzenete a szeretetre, a segítőkészségre hívja fel a figyelmet. Korábban említettem a jó ritmusú, harmonikus zene fontosságát, ebben a műben mi Csajkovszkij balettzenéire építünk, és figyelünk arra, amit már saját kisgyerekeimnél is leteszteltem: a míves, kimunkált szólók unalmasak tudnak lenni. Néha egy korrekt koreográfiánál jobban örülnek egy cigánykeréknek. A darabot eddig csak online mutattuk be, igazi közönség elé most kerül először, és kíváncsian várom a gyerekek reakcióit.

FotoKasznerViktoria-101650.jpeg

Jelenet a Mókás Mikulásból (Fotó/Forrás: Kaszner Viktória)

Fejléckép: jelenet a Mókás Mikulásból (fotó: Kaszner Viktória)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.