Tánc

„A legjobb kulturális immunerősítő a táncművészet” – 20 éves a Nemzeti Táncszínház

2021.12.06. 16:55
Ajánlom
2001. december 1-jén nyitotta meg kapuit a Nemzeti Táncszínház, amely egy egész évadon át tartó eseménysorozattal ünnepli az évfordulót. A 2022 áprilisáig tartó ünnepi sorozat egyik kiemelt programja volt A tánc nyelvén beszélünk címmel készült dokumentumfilm bemutatója, de az intézmény művészeti albummal is megemlékezik a jubileumról.

„Egyetlen dolog óvhat meg minket: a minőség” – vezette fel az évforduló kapcsán tartott sajtóeseményt Kiss János Kossuth-díjas művész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, aki csodálatos dolognak nevezte, hogy ez a rövid, ám annál varázslatosabb pálya, amit a tánc jelent, méltó otthonra talált. Felidézte a kezdeti időszak nehéz pillanatait, a vándorlás időszakát, majd a megérkezést.

„Megadatott, hogy színházépítkezéseken nőttem fel” – mondta.

262846158_449006956581330_3010223986380997208_n-160555.jpg

A 20 éves Nemzeti Táncszínház sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

A jubileumi kötetet, melyben az elmúlt 20 év legfontosabb táncelőadásai is helyet kaptak, komoly szakmai alkotócsoport hozta létre. A kiadványban 98 társulat 150 előadása és az ezekhez kapcsolódó több száz fotó kapott helyet, de a szerkesztők nem törekedtek történeti mű létrehozására. A cél inkább az volt, hogy a Nemzeti Táncszínház részét képező társulatok képviseltethessék magukat, sőt a Budapest Táncfesztiválon vendégszereplő, valamint az évadok során meghívott külföldi együttesek is bekerültek a kötetbe. A könyvben megjelenő sokszínű kavalkád pedig tökéletesen jellemzi a hazai táncszakmát.

262142463_449006996581326_504297005669154429_n-160554.jpg

A Táncszínházért Nagydíjjal kitüntetett Török Jolán és Ertl Péter (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Mint ahogyan fontos része a műnek a Nemzeti Táncszínház működésében kiemelt területként kezelt pedagógiai program is.

A táncra soha nem tudtam másként tekinteni, mint egy fantasztikus eszközre, ami hatalmas erővel és hatalommal ruházza fel azokat az embereket, alkotókat, koreográfusokat, akik jól tudnak bánni vele

– mondta Kotsis Ágota, a kötet egyik szerkesztője, hozzátéve, hogy ez egy olyan művészeti album, melyben bárki örömét leli.

„Ez az ünnep egy kicsit az egész táncszakma ünnepe” – vette át a szót Delbó Balázs, akinek A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilmje éppen december 1-jén volt először látható.

A rendező kiemelte, hogy jó táncos filmet csinálni nagyon nehéz, hiszen alkalmazkodni kell a film szabályrendszeréhez, amely sokszor azt eredményezi, hogy a táncosok nem elégedettek azzal, amit látnak. Az ő missziója, hogy a két művészeti ág közötti szakadékot áthidalja. A Táncszínház filmjének koncepciója is ezt tükrözi: a táncosok betáncolják az épület minden terét, sokszor olyan helyekre is belesve, ahol eddig még nem jártak.

Az ünnepi eseményen átadták a táncszínház szakmai elismeréseit is. A Táncszínházért Nagydíjat Török Jolán vehette át Ertl Pétertől, a Nemzeti Táncszínház igazgatójától, Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, Kiváló művésztől, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjétől, valamint Topolánszky Tamás Harangozó-díjas, Érdemes művésztől.

Átadták a táncszínházi Társulati Díjakat is, melyekkel az intézmény dolgozóinak szavazata alapján három munkatársat díjaztak: Gál Évát, Hamvay Pétert és Homoki Lászlót.

262803430_449024279912931_6005716863221097301_n-160554.jpg

A táncszínházi Társulati Díj kitüntetettjei (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Aki lemaradt a december 1-jei filmpremierről, az alkotást januártól egy havi rendszerességgel tartott kulisszajárás keretében megtekintheti a Nemzeti Táncszínházban. Az első alkalom január 13-án lesz, további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: A 20 éves Nemzeti Táncszínház sajtótájékoztatója (fotó: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.
Klasszikus

Kulcsok a hétvégi Richard Strauss-maratonhoz

A 20. század egyik legnépszerűbb zeneszerzője, Richard Strauss bőségesen merített a mitológia és az irodalom legfontosabb történeteiből. Kik is voltak azok a személyek, valós és kitalált alakok, akik a komponista legnépszerűbb műveit ihlették? Kislexikonunk a Müpa hétvégi Richard Strauss-maratonjához is vezérfonalul szolgálhat.
Vizuál

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek. 
Tánc videó

Seress Rezső Szomorú vasárnapjának remix változatára táncol Mihail Barisnyikov

Az orosz születésű világhírű amerikai balett-táncos egy amerikai street dance sztárral, Lil Buckkal készített közös klipet még 2015-ben, egy divatmárka kampányához.
Tánc gyász

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében szerdán elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.
Tánc hír

Ünnepi előadással tiszteleg Novák Tata előtt a Vígszínház

2021-ben ünnepelte 90. születésnapját Novák Ferenc Tata, melyet barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére január 25-én, egy gála keretében ünnepel meg a Vígszínház.
Tánc interjú

„Döbbenetesen nagy munka zajlik a balettben” – Beszélgetés Déri Andrással

Milyen karrierutat jár be egy balettkarmester? Van-e kedvenc balettje? Déri Andrást a véletlenek sorozata terelte erre a különleges pályára, és idén éppoly izgalommal és várakozással tekint A diótörő-szezon elé, mint húsz évvel ezelőtt.