Tánc

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

2021.10.01. 16:20
Ajánlom
A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.

A produkció a megfoghatatlan időt próbálja a mozdulatok mentén formába önteni, arra keresve a választ, hogy mennyi emlék, vágy, terv és tapasztalat sűríthető bele egy órába, egy pillanatba, hogyan formálódik az ember élete előre haladtával.

Ladányi Andrea estjén hat férfi – hat generáció – képviselteti magát, akik erre az egy alkalomra álltak össze, hogy megmutassák hogyan lesz a jövőből jelen, és a közönséggel együtt eszméljenek rá arra, hogy amit ma még jelennek látunk, nemsokára közeli múlttá alakul.

A partnerek – a hetvenes, a hatvanas, ötvenes, negyvenes, harmincas és húszas korosztály tagjai, – három tagja, Jorma Uotinen, Tero Saarinen és Javier Arozena is más-más kultúrából érkezik, így válik a produkció határtalanná és időtlenné.

Ladányi Andrea életét is meghatározza az utazás, a külföldi lét, hiszen eddigi pályafutása során megfordult már Kanadában, tanított az Egyesült államokban, ahol megismerkedett a modern táncművészettel, és dolgozott szólótáncosként a Helsinki City Theatre-ben és a Helsinki Operaházban is.

A Budapesten bemutatott Divided Time-ot közönségtalálkozó és pódiumbeszélgetés követi, ahol az alkotók beszélnek pályájukról, az előadásról, valamint közös nyelvükről: a táncról.

243888884_409957803819579_5038672935823986314_n-161916.jpg

Jelenet a Divided Time-ból (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Előadók:

Ladányi Andrea
Jorma Uotinen, finn táncművész, akit utoljára 2008-ban láthatott a magyar közönség
Tero Saarinen, finn táncművész-koreográfus
Javier Arozena, Barcelona Critics Awards-al kitüntetett spanyol táncművész
Frenák Pál, Kossuth- és Harangozó Gyula-díjas táncművész-koreográfus
Bajári Levente, Harangozó-díjas táncművész
Maurer Milán, A Tánc Fesztiválja Legjobb férfi táncművésze díj nyertese
Borlai Gergő, Fonogram- és Artisjus-díjas dobos

Koncepció, rendezés: Jorma Uotinen, Ladányi Andrea

A Divided Time október 1-jén látható a Nemzeti Táncszínházban, az előadásra az alábbi oldalon válthatók jegyek.

Fejléckép: Ladányi Andrea (fotó: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

A színészek kérése ellenére sem teszteli hetente dolgozóit a Vígszínház

„Nem lehet, hogy ne lássunk a pénzen túl” – írta közösségi oldalán a Vígszínház művésze, Wunderlich József, aggodalmát fejezve ki az iránt, hogy a karantén után tesztelés nélkül kell színpadra állnia. Az ügyre Rudolf Péter is reagált.
Színház

Rudolf Péter értetlenül áll Wunderlich József támadása előtt

November 25-én a Vígszínház művésze a közösségi médiában súlyos vádakat fogalmazott meg a színház vezetőségével kapcsolatban: első posztjában a járványügyi intézkedéseket kifogásolta, később pedig a főigazgató nyilatkozatára reagálva egy közelgő bemutató próbaidőszakában történt esettel állt elő. A leírtakra Rudolf Péter közleményben reagált.
Színház

„Nem téged támadlak, a rendszert támadom” – Wunderlich József szerint Rudolf Péter kifordult önmagából

A színész alig néhány órával azután, hogy Facebook-bejegyzésben állt ki az állítása szerint nem megfelelő járványügyi intézkedések miatt, reagált Rudolf Péter HVG-nyilatkozatára, újabb visszaélésről rántva le a leplet.
Klasszikus

„Az együttjáték olyan, mint egy megújuló energiaforrás” – Beszélgetés Fejérvári Zoltánnal

Fejérvári Zoltánt az utóbbi években a legváltozatosabb koncerteken hallhatta a közönség, emellett rendszeresen tanít is, idén kezdte meg oktatói tevékenységét Bázelben. A zongoraművésszel az egyedüllét fontosságáról, a kortárs zenéről és a zenetanítás feladatairól is beszélgettünk.
Zenés színház

Vörös Szilvia Kékszakállú-felvételét Grammy-díjra jelölték

Az énekesnő két évvel ezelőtt Helsinkiben vette lemezre Bartók operáját, a produkciót most az öt legjobb operafelvétel közé választotta a neves zenei díj bírálóbizottsága.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Több mint 40 francia városban mutatják be a Recirquel előadását

Történetének eddigi leghosszabb turnéjára indul 2021 novemberében a Recirquel: a számos nemzetközi díjjal jutalmazott My Landet összesen 47 alkalommal mutatják be Franciaország-szerte.
Tánc hír

Nívódíjat kapott Nemzeti Táncszínház

Az Építőipari Nívódíj után a FIABCI is díjazta a Nemzeti Táncszínházat: a legjobb magyar kulturális épületnek választották XXIII. FIABCI Hungary Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton.
Tánc ajánló

Gálaesttel és kötettel ünnepli az Operaház Dózsa Imrét

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész 80. születésnapjára készített gála november 21-én látható az Erkel Színházban.
Tánc interjú

Duda Éva: „Muszáj cselekednünk”

Duda Éva több mint két évtizede a hazai kortárs táncélet meghatározó alakja, saját társulatával rendszeresen képviselteti magát rangos magyar és nemzetközi fesztiválokon. Legújabb darabjában, a RAMAZURI-ban a cirkusz és a tánc találkozik. A koreográfussal az új formákról, az előadásról és a független szféra helyzetéről beszélgettünk.
Tánc ajánló

A White Stripes zenéjére készült díjnyertes előadást mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon Wayne McGregor, napjaink vezető brit koreográfusának Chroma című munkája. A radikális és innovatív alkotó modern balettje két hasonlóan eredeti és izgalmas kortárs produkcióval – az izraeli Sharon Eyal és Gai Behar Bedroom Folk, valamint a svéd Alexander Ekman Episode 31 című darabjával – szerepel közös programban 2021. október 29-től a Magyar Nemzeti Balett Kon-takt(s) című modern balettestjén, a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.