Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

2021.07.26. 12:40
Ajánlom
71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Axt Lászlóné Ibolya (született: Eötvös Ibolya) Jánosházán született. Anyai ágról a Richter, apai ágról az Eötvös cirkuszi dinasztia tagjaként. Az Állami Artistaképző Intézet elvégzése után, 1969-ben a Hargitay ugródeszka csoport tagjaként lépett fel.
axt_n-123445.jpg

Axt Lászlóné Ibolya (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Axt Lászlóval való házasságkötésük után, a világ minden táját bejárták egyedülálló trapéz számukkal, amelyért Axt Lászlót Jászai Mari-díjjal és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével,
kettejüket pedig az 1989-es Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon első helyezéssel jutalmazták.
223839200_4367080816647808_3213004342460450179_n-122054.jpg

Axt Lászlóné Ibolya és Axt László (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Axt Ibolya az aktív munkát 1994-ben hagyta abba, életének utolsó éveiben artistaközvetítő ügynökségét vezette.
Lányuk, Axt Elizabeth szintén a trapézt választotta, Hortobágyi Károly-díjas és többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművész.
222521321_4367080706647819_2763465298784373528_n-122105.jpg

Axt Lászlóné Ibolya és Axt László (Fotó/Forrás: Fővárosi Nagycirkusz)

Fejléckép: Axt Lászlóné Ibolya (forrás: Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldal)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Kötélen sétált át Párizs fölött egy artista – VIDEÓ

Az ismert francia művész, Nathan Paulin az Eiffel-torony és a Szajna túlpartján álló Chaillot Színház között kifeszített kötélen egyensúlyozott végig.
Tánc gyász

Elhunyt Loósz Krisztina táncművész

A Győri Balett egykori magántáncosát tragikusan fiatalon, 57 évesen érte a halál – tudatta az intézmény a Facebook-oldalán.
Tánc ajánló

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.
Tánc hír

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc hír

Rendhagyó fesztivállal búcsúzik a jubiláló L1danceFest

Huszadik, és egyben utolsó alkalommal rendezik meg szeptember 1. és 5. között az L1 Egyesület a kortárs előadóművészetek egyik legrangosabb szemléjét, amely a jubileum alkalmából a budapesti bázis mellett számos vidéki helyszínen képviselteti magát.