Tánc

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

2021.07.15. 09:40
Ajánlom
Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.

Két merőben eltérő zenei és mozgásvilág találkozásának ad keretet a PR-Evolution új darabja az Esti koktél, amely könnyed szórakozást kínál a TáncParkban, noha a kortárs tánc műfajának korántsem ez a profilja. Néhány héttel korábban a Szinergia bemutatóján három élvonalbeli koreográfus innovatív mozgásrendszerében kellett a társulat újjáalakuló csapatának helyt állnia. Hogyan tudja összepárosítani a mostani darabban a francia és a magyar sanzonok stílusát az elvont, asszociációkban gazdag kortárs tánccal?

Ez az első ilyen kísérletünk. Az alapgondolat az volt, hogy nagyon szerettünk volna egy olyan előadást színpadra állítani, amely szórakoztató, könnyed, akár szélsőséges érzelmekben is gazdag és erre a sanzonok világa remek alapot ad.

CziganyJuditesReiderPeterEstikoktel-093916.jpg

Esti koktél (Fotó/Forrás: Lakatos János)

Gondolom a francia gyökerű műfaj remekei kikerülhetetlenek lesznek az előadásban, de van köztük magyar ismert sanzon is. Mi hangzik majd el?

Nem vállaltam magamra a zenei szerkesztést, Mester Dávid válogatta össze a dalokat, egyebek mellett elhangzik A szerelem himnusza, a Padam, Padam Edith Piaftól, Karády Katalin híres dala a Gyűlölöm a vadvirágos rétet is felcsendül és még jó néhány érdekesség. Noha nincs vaskos története az eladásnak, de azért egy laza dramaturgiai szövetbe azért beleszőjük két énekesünk Czigány Judit és Reider Péter képzeletbeli szerelmi történetét, amely nem nélkülözi a konfliktusokat, az összeveszést, a szétválást és a végzet irányította kibékülést, ahogy az a sanzonok lírai, igényes költői szövegeiben is írva van.

Nagyon izgalmas számomra, hogy miképp lehet belecsempészni ebbe a világba olyan kis színpadképeket, jeleneteket, amelyeket a kortárstánc tud, olyan hangulatokat, amelyeket ez a műfaj tesz hozzá.

A sanzonok dallamvilága viszi magával a testet, a mozdulatokat.

Estikoktel-093917.jpg

Esti koktél (Fotó/Forrás: Lakatos János)

A kortárs alkotók legtöbbször olyan zenéket választanak, amelyek tág teret adnak a kísérletezésnek, nem állítanak fel zenei korlátokat. Kedvelt a minimál zene, a repetitív dallamvilág, a kevésbé strukturált művek. Ezekre könnyebb gazdag asszociációs mozgás anyagú darabokat alkotni. Hát a sanzonok nem ilyenek. Mi volt a legnehezebb a kreációs munkában?

Az ember óhatatlanul a könnyebb táncműfajokban kezd gondolkodni, ahogy meghallja ezeket a zenéket. Persze lehet, hogy ezt nem is kell teljesen kizárni, de hogy miképp lehet egyensúlyt teremteni, hogy az a mozgásvilág, amit szeretnék az is benne legyen, de ugyanakkor szórakoztató, látványos is legyen, és visszaadja azt a fajta könnyedséget, amit maga a műfaj képvisel az nagy kihívás.

Az előadás ugyan a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában lesz, de mégsem tőlük, hanem öntől ered az ötlet, vagyis szeretett volna a kortárs tánc világából már kilépni egy kicsit?

Nagyon sok zenei műfajt szeretek, de a sanzon a kedvencem volt már régóta. Szerettem volna egy olyan darabot készíteni, amelyre beülnek a nézők, jól érzik magukat mondjuk egy koktéllal a kezükben, hallják a zenét és táncol a testük, a lelkük. Amikor gyerekdarabokkal dolgoztam, az adott olyan hangulatot, hogy az egész próbát végig nevettük, mert annyira izgalmas és könnyed volt a zene. Ezt keresem a sanzonok világában immár egy felnőtteknek szóló műben.

Nem kell mindig magasabb célokat keresni egy produkcióban, de azt azért el tudom képzelni, hogy az Esti koktél láttán azok a nézők, akik eddig nem álltak közel a kortárs tánc műfajához egy kicsit megkedvelik azt.

Igen, annak nagyon örülnék, ha be lehetne lopni az emberek életébe.

Fejléckép forrása: Lakatos János

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Színház

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Könyv

Könyves séták és ismert szerzők az idei Margó Fesztiválon

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében rendezik meg október 14. és 17. között a 10. Margó Irodalmi Fesztivált, amely a Müpával közös szervezésben valósul meg a Várkert Bazárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Kötélen sétált át Párizs fölött egy artista – VIDEÓ

Az ismert francia művész, Nathan Paulin az Eiffel-torony és a Szajna túlpartján álló Chaillot Színház között kifeszített kötélen egyensúlyozott végig.
Tánc gyász

Elhunyt Loósz Krisztina táncművész

A Győri Balett egykori magántáncosát tragikusan fiatalon, 57 évesen érte a halál – tudatta az intézmény a Facebook-oldalán.
Tánc ajánló

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.
Tánc hír

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc hír

Rendhagyó fesztivállal búcsúzik a jubiláló L1danceFest

Huszadik, és egyben utolsó alkalommal rendezik meg szeptember 1. és 5. között az L1 Egyesület a kortárs előadóművészetek egyik legrangosabb szemléjét, amely a jubileum alkalmából a budapesti bázis mellett számos vidéki helyszínen képviselteti magát.