Tánc

Gálaesttel és kötettel ünnepli az Operaház Dózsa Imrét

2021.11.10. 15:50
Ajánlom
A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész 80. születésnapjára készített gála november 21-én látható az Erkel Színházban.

Az esttel egy időben a Magyar Állami Operaház és a Magyar Táncművészeti Egyetem közös kötetet jelentet meg Dózsa Imréről, így bővíti az Örökös Tagjait bemutató könyvsorozatát. A könyvben a Magyar Táncművészeti Egyetem és az Opera Archívumának fotóin kívül Dózsa Imre Magyarországon korábban publikálatlan felvételei is helyet kapnak.

proba-dozsa-imre-forras_opera_archivuma_resize-154630.jpg

Dózsa Imre (Fotó/Forrás: Opera Archívuma)

Dózsa Imre csaknem három évtizedet töltött a Magyar Állami Operaház színpadain danseur noble-ként, ahol 1959 és 1988 között a klasszikus-romantikus repertoár közel összes nagy szerepét eltáncolhatta. A hagyományos előadások mellett a modern darabokban is otthonosan mozgott, számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez.

A Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőjeként és balettmesterként közel két évtizedig irányította a táncművész-nemzedékek képzését.

diotoro_metzger_marta_dozsa_imre_forras_opera_archivumaDozsaImre020copydio_resize-154630.jpg

Metzger Márta és Dózsa Imre A Diótörőben (Fotó/Forrás: Opera Archívuma)

Munkásságát külföldön is elismerik, táncolt Nyugat-Berlinben, balettmesterként dolgozott az Egyesült Államokban és Svédországban, de nevét Chilében is ismerik.
Az elmúlt tíz évben a Magyar Nemzeti Balett együttesének betanításában vállalt jelentős szerepet.

A november 21-i gálán megelevenednek többek között A rosszul őrzött lány, a Párizs lángjai, a Seherezádé és a Spartacus pas de deux-i, de Dózsa Imre Mahler zenéjére készített koreográfiája, az Adagietto is látható lesz.

Az esten szólót táncol Balázsi Gergő Ármin, Földi Lea, Kekalo Iurii, Kerényi Barbara, Lee Yourim, Morimoto Ryosuke, Pap Adrienn, Pokhodnykh Ellina, Radziush Mikalai, Rónai András, Tanykpayeva Aliya, Timofeev Dmitry, Takamori Miyu, Topolánszky Vince és Wakabayashi Yuki, közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei és a Magyar Állami Operaház Zenekara. Vezényel Paul Connelly.

Fejléckép: Dózsa Imre (fotó: Emmer László)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Vizuál

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek. 
Tánc videó

Seress Rezső Szomorú vasárnapjának remix változatára táncol Mihail Barisnyikov

Az orosz születésű világhírű amerikai balett-táncos egy amerikai street dance sztárral, Lil Buckkal készített közös klipet még 2015-ben, egy divatmárka kampányához.
Tánc gyász

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében szerdán elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.
Tánc hír

Ünnepi előadással tiszteleg Novák Tata előtt a Vígszínház

2021-ben ünnepelte 90. születésnapját Novák Ferenc Tata, melyet barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére január 25-én, egy gála keretében ünnepel meg a Vígszínház.
Tánc interjú

„Döbbenetesen nagy munka zajlik a balettben” – Beszélgetés Déri Andrással

Milyen karrierutat jár be egy balettkarmester? Van-e kedvenc balettje? Déri Andrást a véletlenek sorozata terelte erre a különleges pályára, és idén éppoly izgalommal és várakozással tekint A diótörő-szezon elé, mint húsz évvel ezelőtt.