Tánc

Ingyenesen lesz látható a Recirquel New Yorkot is meghódító előadása

2021.03.26. 09:05
Ajánlom
A kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, az osztrák Festspielhaus St. Pölten virtuális színpadán mutatják be március 26-án a Recirquel Társulat Non Solus című produkcióját.

A cirkuszművészetet tánccal ötvöző előadás, amely egy trilógia első darabjaként került színre 2015-ben, két ember egymásra találásának történetét meséli el, akik útjukon az emberi létezés alapvető mérföldkövei, a születés és elmúlás között barangolnak a képzelet világában.

photo-Roland_POZSONYI_non_solus_1280px_0163-122635.jpg

Jelenet a Non Solusból (Fotó/Forrás: Pozsonyi Roland / Recirquel)

A Vági Bence művészeti vezető által rendezett produkció a testek kifejező erejét mesterfokon használva avat be a „cirque danse” műfajába, miközben arra keresi a választ, hogy hogyan keletkezett az élet, hogyan élhető, és milyen kapcsolatban áll egymással test és lélek.

A Non Solus Illés Renátó artista és Zsíros Gábor táncművész kétszemélyes előadása Bach elektronikus zenével kombinált műremekeire,

melyet a Fassang László kortárs orgonáján lejátszott futamok tesznek teljessé, és emelik a produkciót hangzásában is igazán misztikus síkra.

A Non Solus nemcsak Magyarországon ért el szép sikereket, 2019-ben a New York-i közönséget is elvarázsolta a kortárs alkotások fellegvárának tartott Brooklyn Academy of Music (BAM) kulturális központban. Az előadásról a The New York Times pár napon belül kétszer is cikkezett, kiemelve, hogy a produkció „nem cirkuszművészet, hanem sokkal inkább balett a levegőben.”

A most látható online előadást a Müpa rögzítette, és a Festspielhaus St. Pölten oldalán március 26. 8 órától április 2. 8 óráig bárki számára ingyenesen megtekinthető.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Pozsonyi Roland / Recirquel)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Továbbra is nyitva tart a Táncszínház virtuális színpada

Izgalmas hetek várnak a táncművészet iránt érdeklődőkre májusban és júniusban is. Új előadásokkal és műsoron tartott repertoár darabokkal továbbra is házhoz jön a táncművészet a Nemzeti Táncszínház online színpadán. 
Tánc ajánló

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programján

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát, legyen szó néptáncról vagy balettről. Az előadásokat pedig a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.
Tánc hír

Újra látható a Recirquel nagy sikerű előadása

Egy hónappal a Festspielhaus St. Pölten online közvetítése után május 2-án a Müpa is virtuális műsorára tűzi a Recirquel Társulat Non Solus című előadását.
Tánc magazin

A „balett Shakespeare-je”, aki újra divatba hozta a táncot

„A tánc zene nélkül annyi, mint az éneklés szavak nélkül” – vallotta Jean-Georges Noverre, akinek a neve talán ma már kevésbé cseng ismerősen, ám korának egyik legnagyobb balettmestereként méltán érdemelte ki, hogy a születésnapján ünnepeljük a Tánc Világnapját.
Tánc hír

Ingyenes előadások a Tánc Világnapja alkalmából

A TRIP WebSzínházában a Tánc Világnapja alkalmából, április 29-én ingyenesen megtekinthetők lesznek a TáncKedd sorozat keretében bemutatott előadások.