Tánc

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

2022.05.04. 11:25
Ajánlom
Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.

A 23 éves múltra visszatekintő Tánceánia Együttes legújabb előadásával, a Maydayjel érkezik, melynek címe egyszerre utal a vészjelzés nemzetközi kifejezésre, valamint arra, hogy az ember szabadságának egyik alapvetőnek hitt feltétele, az önállóság bizonyos esetekben nem teljesülhet. Mindkét helyzetben azonnali segítségre van szükség.

Különösen aktuálissá vált ez a járványhelyzet idején, amikor a társadalom ráébredt a segítség nélküli élet illuzórikus voltára.

Hiszen mindannyian segítséggel élünk. De ki ment meg kit, és ki a sérültebb? – teszi fel a kérdést az előadás, összhangba hozva a sérült és nem sérült táncosok mozgását, Farkas Dorka irányításával.

artman-112155.jpg

Az Artman Egyesület táncestje (Fotó/Forrás: Dusa Gábor / Trafó)

A másik est, az Átváltozás a Radnóti Színházzal együttműködésben készült kísérleti mozgásszínházi produkció. Az előadás emellett szorosan kötődik az ArtMan Egyesület 2020-ban létrejött ifjúsági programjához, az ArtMenőkhöz.

A produkció Pilinszky János Átváltozás című verséből kiindulva foglalkozik saját jelen identitásunkkal és annak változásával.

Azt tematizálja, hogy az egyének végső soron hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és hoznak létre valami közöset. Közben mindenki változik, alakul – gyerekkorból a felnőttbe, egyik identitásból a másikba.

Az Átváltozások szereplői: Czakó Gabriella, Dobay Júlia, Georgita Máté Dezső, Marián Márk, Mészöly Andrea, Lendvai Máté, Pataki Panka, Sudár Henrietta, Tóth Kata és Tóth Károly, de az előadásban közreműködik Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is.

Az Átváltozás/Mayday május 10-én 19:00-kor látható a Trafóban. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: az ArtMan táncestje (fotó: Dusa Gábor / Trafó)

„A sorstársaimnak írtam” – Kováts Laura Rozália és Kováts Adél a Lírástudókban

Kapcsolódó

„A sorstársaimnak írtam” – Kováts Laura Rozália és Kováts Adél a Lírástudókban

Célja volt az érzékenyítés, de először azért kezdett írni, hogy "felkarmolja" a fájdalmait, és enyhítse őket Kováts Laura Rozália. A Belső tenger című könyvből kiderül, hogy egy kivételesen nehéz sorsot is lehet derűvel viselni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Vizuál

„Úgy határol el, hogy közben befogad” – Beszélgetés Balogh Eleonóra üvegművésszel

Világszerte múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények ünneplik a stúdióüveg-mozgalom immár 60 éves indulását, itthon mégis sokan az iparművészet területére sorolják az üvegművészetet. A művészeti ág különleges helyzetéről beszélgettünk Balogh Eleonóra üvegművésszel az üveg nemzetközi éve alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újra táncosok népesítik be a Millenáris Parkot

A Nemzeti Táncszínház – ismét megrendezve a 2019-ben életre hívott fesztiválját – a szabadban zárja az évadot, a Millenáris Parkba invitálva az érdeklődőket július 14. és 24. között.
Tánc hír

Váratlanul lemondott posztjáról a Párizsi Opera táncigazgatója

Aurélie Dupont június 16-án jelentette be, hogy július 31-ével távozik a tánctagozat éléről, mert személyes terveinek szeretné szentelni az idejét.
Tánc ajánló

A jövő táncos sztárjai Magyarországon

A Holland Nemzeti Balett tehetségkutató programjának fiatal táncosait két alkalommal, június 11-én és 12-én köszönthetjük a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Shooting Stars című előadásukban a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.
Tánc ajánló

Modern est a klasszikus zene és a balett szerelmeseinek

Thierry Malandain Don Juan és Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiáinak bemutatói mellett Jiří Kylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai is láthatók a Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című modern estjén június 3. és 11. között hat alkalommal az OPERA Eiffel Műhelyházában.
Tánc duna karnevál

Táncba öltözik a város – itt a 27. Duna Karnevál

Június 3. és 12. között újra karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel rendezik meg a 27. Duna Karnevált. Többek közt a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestje, látványos felvonulás, hungarikumok bemutatása és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagyszabású gála várja az érdeklődőket.