Tánc

Látványos mesedarabbal készül az ünnepekre a Recirquel Társulat

2021.12.06. 10:45
Ajánlom
A Kristály a klasszikus téli mesék világába repíti a nézőket, a különleges cirkuszi tér pedig különleges atmoszférát teremt az előadásnak, amely december 11. és január 9. között 31 alkalommal lesz látható a Müpa mellett felállított sátorban.

A Müpa Sátor karácsony közeledtével Hólandia jégbe fagyott birodalmává változik, ahol látszólag nincs helye az érzelmeknek és a melegnek. Kristály, a királynő ugyanis elvesztette hitét az emberekben, ezért megtiltotta a jókedvet, a nevetést, de még a negatív érzelmeket, például a bánatot is.

Ám Jégország elemein időről időre repedések keletkeznek, és az olyan tiszta érzelmek, mint a szerelem, utat törnek maguknak a rések között. A mese – ahogy azt a Recirquel Társulattól a közönség már megszokhatta – a cirque danse elemeivel idézi meg a jég birodalmát, melybe 2018-ban léphetett be először a közönség.

Recirquel-Kristaly_photo-BalintHIRLING_2020_19-094627.jpg

Jelenet a Kristályból (Fotó/Forrás: Hirling Bálint / Recirquel Társulat)

Az előadás különlegessége, hogy a nézők egészen közelről nézhetik a fejük fölött elsuhanó artisták mutatványait, sőt pillanatokra maguk is a történet részeseivé válhatnak.

A társulat ezúttal vendégművészekkel is kiegészül, Magyarország alighanem legbravúrosabb hip-hop táncosai – Bedő Gábor, Demissie Efraim, Fekete Dániel és Katona Péter – is a porondra lépnek, Kristály szerepében Horányi Juli énekesnő lesz látható, Manót pedig a Recirquel korábbi előadásaiból már jól ismert Egyed Brigitta alakítja.

A Solus Amor artista-táncos párosa, Horváth Zita és Zsíros Gábor ezúttal rendhagyó módon gurtni duó számban lesz látható, míg Segui-Fábián Eszter, Nagyhegyi Sára és Illés Renátó karikán, Wittmann Csilla és Farkas László handvoltizs számmal, Fehér Ádám és Buti Gordon kínai rúdon, Veress Zsanett és Bagdi Gergely handstand zsánerrel, Vasylenko Vladyslav zsonglőrszámmal, Rozsnyói Soma és Nagy Richárd pedig gumiasztal-számmal készül az előadásra.

Recirquel-Kristaly_photo-BalintHIRLING_2020_28-094627.jpg

Jelenet a Kristályból (Fotó/Forrás: Hirling Bálint / Recirquel Társulat)

Az ünnep szellemét a zene is megidézi, ugyanis az eredeti zeneművek mellett klasszikus karácsonyi dalok áthangszerelt változatai is felcsendülnek Terjék Gábor és Mester Dávid munkája nyomán.

A Kristály december 11. és január 9. között látható a Müpa mellett felállított újcirkusz-sátorban. Az előadás alkotói bizonyos előadásokra kedvezményes jegyeket biztosítanak a Müpa partneriskola-programjában részt vevő osztályok számára. További információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Jelenet a Kristályból (fotó: Hirling Bálint / Recirquel Társulat)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Meghirdette nyári előadásait az Újszegedi Szabadtéri Színpad

Az új előadásokat Barnák László, a Szegedi Szabadtéri Játékok főigazgatója jelentette be Facebookon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.