Tánc

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.29. 11:49
Ajánlom
A klasszikus balettől a modern baletten át a leginkább formabontó előadásokig találunk kedvünkre valót a novemberi kínálatban.

1.7

november 12. 19:00 MU Színház

Szokatlan, hogy egy előadás címe egy számjegy legyen, ebben azonban sokkal több van, mint gondolnánk: kapcsolatban van a természettel, a gender témával és még a bevándorlókkal is.

A koreográfus Rózsavölgyi Zsuzsa koncepciója két kutató munkájára épül: Szendi Gábor evolucionista pszichológus írásaiban a női test funkcióváltására mutat rá, ahogy az a termékenység demonstrálása felől az esztétikum megmutatása felé mozdult el. Jean Baudrillard francia filozófus és szociológus hasonlóan gondolkodik, amikor a női test tömegkultúrában betöltött szerepét a „tőke” és a „fétistárgy” kettősségeként írja le. A darab ezen elméletek mentén a test valódi értékét kutatja.

1.7. - Rózsavölgyi Zsuzsa

1.7. - Rózsavölgyi Zsuzsa (Fotó/Forrás: Janelle Jones)

Timothy and the Things: Schrödingerre várva

november 17–18. 20:00 Trafó

Fülöp László koreográfiájának címe egy Schrödinger nevű fizikus gondolatkísérletére utal, ami egy macska elképzelt szemszögén keresztül magyarázta a dolgok relativitását.

A Nobel-díjas fizikus kísérlete arra az abszurditásra mutat rá, hogy egy dobozba zárt macska élő vagy holt állapota attól függ, hogy megfigyeli-e valaki ezt az állapotot. „Valaki közölhetné már szegény macskával a dobozban, hogy ne várjon tovább Schrödingerre, mert már nincs köztünk. Számára Schrödinger pont annyira élő és halott, amíg ki nem jön a dobozból, mint fordítva” – mondta Fülöp László. Ami biztos, hogy se macska, se Schrödinger nem lép színpadra, hat nagyszerű táncos viszont igen.

Schrödingerre várva

Schrödingerre várva (Fotó/Forrás: Kni Pictures)

Fókuszban a koreográfusok

november 19. 19:00 Bethlen Téri Színház

A Hagyományok Háza sorozatában ezúttal a színpadi néptánc legfiatalabb koreográfus nemzedékének legjobbjai mutatják be darabjukat.

A Bethlen Téri Színházban a Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott koreográfiái közül láthatunk hatot, amelyek átfogó képet adnak a fiatal alkotók világképéről, színpadi látásmódjáról, az őket foglalkoztató kérdésekről és az arra adott válaszokról. A koreográfiák bemutatása után beszélgetés is lesz az alkotókkal, köztük Sánta Gergővel, Fundák Kristóffal, Kaszai Lilivel, ifj. Zsuráfszky Zoltánnal, Appelshoffer Jánossal, Ágfalvi Györggyel és Lévay Andreával.

Fókuszban a koreográfusok

Fókuszban a koreográfusok (Fotó/Forrás: Majnik Zsolt)

Rómeó és Júlia

november 20. 19:00 Müpa

Vámos György különleges módon koreografálta meg a klasszikust a Győri Balett számára, amit most a budapesti közönségnek is elhoznak.

A koreográfus a reneszánszból a múlt század húszas éveibe átültetve hozza összhangba a klasszikus balett hagyományait azzal a prokofjevi igénnyel, hogy „megmutassa a színpadon az emberi érzelmeket”. Vámos olyan táncoló színészeket akar, akik a testükkel beszélnek és énekelnek. Rómeó és Júlia nála két olyan fiatal, akik a darab elején még gondtalanok, de képesek elsöprően szenvedélyes érzésekre is, amelyek aztán tragédiába torkollnak.

Rómeó és Júlia

Rómeó és Júlia (Fotó/Forrás: Mészáros Mátyás)

Don Quijote

időpontok: opera.hu Magyar Állami Operaház

Új formában, megújult szereposztással mutatja be a Magyar Nemzeti Balett Marius Petipa közkedvelt balettjét.

A balett középpontjában egy, a Cervantes-regényből is ismert humoros szerelmi történetet áll: a fiatal Kitri és Basilio története, amely minden bonyodalom ellenére Don Quijote közbelépése révén végül boldog véget ér. A Don Quijote volt Marius Petipa és Ludwig Minkus együttműködésének első darabja, amit aztán még számos közös balett követett. A darab egyik fénypontja a híres, nagy pas de deux, amely igazi presztízs- és bravúrszám, a gálák cirkuszi látványossága.

Leblanc Gergely

Leblanc Gergely (Fotó/Forrás: Gács Tamás)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Vizuál

„Úgy határol el, hogy közben befogad” – Beszélgetés Balogh Eleonóra üvegművésszel

Világszerte múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények ünneplik a stúdióüveg-mozgalom immár 60 éves indulását, itthon mégis sokan az iparművészet területére sorolják az üvegművészetet. A művészeti ág különleges helyzetéről beszélgettünk Balogh Eleonóra üvegművésszel az üveg nemzetközi éve alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újra táncosok népesítik be a Millenáris Parkot

A Nemzeti Táncszínház – ismét megrendezve a 2019-ben életre hívott fesztiválját – a szabadban zárja az évadot, a Millenáris Parkba invitálva az érdeklődőket július 14. és 24. között.
Tánc hír

Váratlanul lemondott posztjáról a Párizsi Opera táncigazgatója

Aurélie Dupont június 16-án jelentette be, hogy július 31-ével távozik a tánctagozat éléről, mert személyes terveinek szeretné szentelni az idejét.
Tánc ajánló

A jövő táncos sztárjai Magyarországon

A Holland Nemzeti Balett tehetségkutató programjának fiatal táncosait két alkalommal, június 11-én és 12-én köszönthetjük a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Shooting Stars című előadásukban a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.
Tánc ajánló

Modern est a klasszikus zene és a balett szerelmeseinek

Thierry Malandain Don Juan és Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiáinak bemutatói mellett Jiří Kylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai is láthatók a Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című modern estjén június 3. és 11. között hat alkalommal az OPERA Eiffel Műhelyházában.
Tánc duna karnevál

Táncba öltözik a város – itt a 27. Duna Karnevál

Június 3. és 12. között újra karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel rendezik meg a 27. Duna Karnevált. Többek közt a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestje, látványos felvonulás, hungarikumok bemutatása és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagyszabású gála várja az érdeklődőket.