Tánc

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio októberre?

2016.10.09. 16:03
Ajánlom
Klasszikus balett, kortárs tánc, valamint a báb és a tánc összekapcsolásából születő kísérletező előadás is szerepel októberi válogatásunkban.

eARTh

október 10. 19:00 Müpa

Juronics Tamás az évad társulatának választott Szegedi Kortárs Balett élén ezúttal egy, a tánc műfajától szokatlan témához nyúlt: a környezetét kizsákmányoló emberiség problémájához.

Lassan közhelynek tűnik a környezetvédelem fontosságának megemlítése, miközben a kozmikus időszámítás szerint másodperceink vannak hátra ezen a csöpp bolygón. Juronics Tamás a lengyel Góreczki zenéjére koreografált valódi táncdrámát, hiszen ez a zene az alapvető létkérdések felvetésére sarkallja a hallgatót. Végig akarjuk-e nézni szenvtelenül saját vesztünket a kanapén ülve a tévében, vagy felállunk, hogy fordítsunk egyet sorsunkon?

Szegedi Kortárs Balett

Szegedi Kortárs Balett (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia)

A tó

október 11-12. 20:00 Trafó 

Kálmán Eszter új bemutatója - Bercsényi Péter és Dányi Viktória közreműködésével - a báb és a tánc összekapcsolásával kísérletezik játékos formában.

Milyen kihívásokkal kerülhet szembe egy táncos, ha fizikai korlátait keresi? Az élő anyag képességeinek vannak határai. Az élettelen báb ezzel szemben a bábos kezében nagyszerű táncos lehet, rivalizálva az élő test lehetőségeivel. A hattyúk tava mesei motívumait is felhasználó előadásban egymással versengve alkotnak kreatív egységet a báb és a test, a bábos és a táncos, mígnem eltűnnek a határok élő és élettelen között.

Kámán Eszter: A tó

Kámán Eszter: A tó

Szálkák

október 18. 19:00 MOMKult

 Feledi János nem először koreografál költészeti inspirációra: Psyché című Weöres-táncinterpretációja után itt az azonos című Pilinszky-kötet gondolatiságát megjelenítő Szálkák.

A koreográfus előadásával arra kérdez rá, mit üzen nekünk a 21. században az egyik legkeresztényebb költőnk? Pilinszky 1972-es kötetével új korszakot nyitott életművében: a világról való apokaliptikus látomás helyébe az emberi lét eseményeibe való belenyugvás, került. Feledi is arra biztat az ő verseinek megjelenítésén keresztül, hogy merjük észrevenni a jót, higgyünk magunkban, abban, hogy előrébb jutunk, ha szeretettel viszonyulunk egymáshoz.

Feledi Project: Szálkák

Feledi Project: Szálkák (Fotó/Forrás: Szigetiphoto)

Spartacus

Időpontok: opera.hu Magyar Állami Operaház

Októberben Seregi László első igazi, három felvonásos nagybalettje kerül a Magyar Nemzeti Balett repertoárjának középpontjába.

Az i. e. 74 körüli Római Birodalomban játszódó, Spartacus című előadás egy csapásra mérföldkő lett a magyar táncéletben. Generációk sora élvezi 1968 óta a történelmi témájú koreográfiát, amely az ókori rabszolgalázadás történetét dolgozza fel úgy, hogy a harc és a versengés helyett az emberi érzelmekről, és az elnyomásról beszél. „A téma örök amíg embereket nyúznak, ölnek, igazságtalanul bántanak, és vannak emberek, akik kitörni vágynak” - fogalmazott az előadás örök aktualitásával kapcsolatban Seregi László.

Spartacus

Spartacus

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Corgi-miniszobor őrzi mostantól az Allee bejáratát

Plank Antal alkotásával a XI. kerületi bevásárlóközpont szeretne mosolyt csalni a vásárlók arcára.
Vizuál

„Úgy határol el, hogy közben befogad” – Beszélgetés Balogh Eleonóra üvegművésszel

Világszerte múzeumok, galériák, magán- és közgyűjtemények ünneplik a stúdióüveg-mozgalom immár 60 éves indulását, itthon mégis sokan az iparművészet területére sorolják az üvegművészetet. A művészeti ág különleges helyzetéről beszélgettünk Balogh Eleonóra üvegművésszel az üveg nemzetközi éve alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újra táncosok népesítik be a Millenáris Parkot

A Nemzeti Táncszínház – ismét megrendezve a 2019-ben életre hívott fesztiválját – a szabadban zárja az évadot, a Millenáris Parkba invitálva az érdeklődőket július 14. és 24. között.
Tánc hír

Váratlanul lemondott posztjáról a Párizsi Opera táncigazgatója

Aurélie Dupont június 16-án jelentette be, hogy július 31-ével távozik a tánctagozat éléről, mert személyes terveinek szeretné szentelni az idejét.
Tánc ajánló

A jövő táncos sztárjai Magyarországon

A Holland Nemzeti Balett tehetségkutató programjának fiatal táncosait két alkalommal, június 11-én és 12-én köszönthetjük a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Shooting Stars című előadásukban a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.
Tánc ajánló

Modern est a klasszikus zene és a balett szerelmeseinek

Thierry Malandain Don Juan és Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiáinak bemutatói mellett Jiří Kylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai is láthatók a Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című modern estjén június 3. és 11. között hat alkalommal az OPERA Eiffel Műhelyházában.
Tánc duna karnevál

Táncba öltözik a város – itt a 27. Duna Karnevál

Június 3. és 12. között újra karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel rendezik meg a 27. Duna Karnevált. Többek közt a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestje, látványos felvonulás, hungarikumok bemutatása és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagyszabású gála várja az érdeklődőket.